Votat! Ajutor unic de 1.500 de lei pentru pensionari, 3.000 de lei pentru bugetari și 700 de lei pentru perioada rece a anului

Deputații PAS au votat în lectura a II-a legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Drept urmare, mai multe categorii de populație vor beneficia de diferite ajutoare sociale. Ajutor unic de 1 500 de lei pentru pensionari, 3 000 de lei pentru bugetari, 700 de lei pentru perioada rece a anului și indemnizații lunare pentru creșterea copilului., scrie diez.md

Cele mai importante prevederi ale legii votate le puteți vedea mai jos.

– Acordarea unui sprijin financiar unic, de 1 500 de lei, pentru toți pensionarii și beneficiarii de alocații sociale, care încasează de la stat mai puțin de 5 000 de lei pe lună. Ajutorul financiar va fi alocat începând cu 1 octombrie 2022.

– Stabilirea, începând cu 1 octombrie 2022 a indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani tuturor copiilor indiferent de statutul părintelui (asigurat sau neasigurat) în mărime de 1 000 de lei.

– Majorarea Indemnizației lunare de suport pentru creșterea până la vârsta de trei ani a copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină, persoanelor asigurate și neasigurate, începând cu 1 octombrie 2022 până la 500 de lei (majorare cu 130 lei).

– Menținerea cuantumului ajutorului pentru perioada rece a anului la 700 de lei. Pentru acordarea prestației date pentru numărul estimativ de circa 245 000 de beneficiari, în bugetul de asigurări sociale de stat se precizează suplimentar alocarea a 502 495 000 de lei din bugetul de stat pentru anul 2022.

– Majorarea comisioanelor pentru serviciile de distribuire a prestațiilor sociale în calitate de drepturi finanțate de la bugetul de stat și de la bugetul asigurărilor sociale de stat a valoarei maxime de la 0,9 % la 1,2 % din suma distribuită în numerar la domiciliu beneficiarilor. Cuantumul cheltuielilor constituie – 4112475 lei, care nu includ mijloacele financiare suplimentare, fiind integrate în limitele propuse.

– Angajații din sectorul public, cu un salariu mai mic de 15 000 de lei, vor primi un ajutor unic de 3 000 de lei.

– Salariile în sectorul medical se majorează cu 10 % începând cu 1 octombrie. Deputații au votat modificare a legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) pentru anul 2022. Legea modificată prevede venituri în sumă de 12,559 miliarde de lei, cu 186 de milioane de lei mai mult față de planul aprobat. Volumul cheltuielilor a fost majorat cu 215 milioane de lei și va constitui 12,833 miliarde de lei.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

26 de tone de pește cu paraziți, care urma să ajungă pe rafturile magazinelor, depistate de inspectorii ANSA
Articolul anterior
Personalul din instituțiile medico-sanitare va primi salarii mai mari din 1 octombrie
Articolul următor