Cel puţin 49 de militari armeni au murit în noile confruntări armate la frontiera cu Azerbaidjanul

Cel puţin 49 de militari armeni au fost ucişi în confruntări la frontieră cu Azerbaidjanul – cele mai sângeroase de la un război între cele două ţări din Caucaz în 2020, anunţă marţi premierul Nikol Paşinian, scrie news.ro.

”La ora actuală, avem 49 de (militari) ucişi (…), iar acesta nu este, din nefericire, numărul definitiv”, a anunţat, într-un discurs în Parlament, Nikol Paşinian.

Premierul armean a discutat la telefon cu preşedinţii rus Vladimir Putin, francez Emmanuel Macron şi cu şeful diplomaţiei americane Antony Blinken, cărora le-a cerut să reacţioneze împotriva acestei ”agresiuni” a Azerbaidjanului, a anunţat marţi Erevanul.

În aceste discuţii separate, Paşinian şi-a exprimat speranţa unui ”răspuns al comunităţii internţaionale” – în contextul în care confruntări sunt în curs la frontiera Armeniei cu Azerbaidjanul, anunţă într-un comunicat Guvernul armean.

Acesta este cel mai mare bilanţ anunţat de Erevan de la Războiul de o lună armeano-azer din toamna lui 2020 în vederea preluării controlkului asupra regiunii separatiste azere Nagorno Karabah.

Azerbaidjanul recunoaşte, la rândul său, ”pierderi” în aceste confruntări care au izbucnit în noaptea de luni spre marţi, însă fără să prezinte un bilanţ în acest stadiu.

”Confruntări armate continuă în una-două direcţii”, anunţă Nikol Paşinian, însă ”intensitatea ostilităţilor a scăzut” marţi dimineaţa, precizează el.

Forţe azere – susţinute de infanterie şi drone – încearcă ”să avanseze” pe teritoriul armean, acuză Erevanul.

”Bătălii” au loc în anumite puncte ale frontierei, iar ”inamicul nu a încetat să încerce să înainteze”, anunţă într-un comunicat Ministerul armean al Apărării.

”Forţe azere continuă să folosească artilerie, mortiere, drone şi puşti de calibru mare”, precizează el.

Schimburi de focuri frecvente au fost semnalate de-a lungul frontierei de la începutul războiului, în 2020, între Erevan şi Baku, cu privire la regiunea nagorno Karabah.

”Marţi, la ora (locală) 0.05 (23.05, ora României), Azerbaidjanul a lansat un bombardament intensiv, cu artilerie şi arme de foc de calibru mare, asupra unor poziţii militare armene, către oraşele Goris, Sotk şi Jermuk”, mai precizează ministerul armean al Apărării.

La rândul său, Ministerul azer al Apărării acuză Armenia de ”acte subversive la scară mare” în apropierea districtelor Dashkesan, Kelbajar şi Lachin, la frontieră, şi că poziţii ale armatei azere ”au fost vizate de tiruri de mortieră de tranşeu”.

”Există pierderi în rândul militarilor (azeri)”, anunţă ministerul, fără să prezinte vreo cifră.

Statele Unite, care s-au declarat ”extrem de îngrijorate” cu privire la aceste atacuri, îndeamnă la o încetare imediată a confruntărilor armate.

Moscova şi Erevanul s-au angajat, la rândul lor, să ia măsuri în vederea unei ”stabilizări a situaţiei” la frontieră, a anunţat ministerul armean al Apărării.

Ministrul armean al Apărării Suren Papikian i-a prezentat, într-o convorbire la telefon, omologului său rus Serghei Şoigu, ”situaţia în urma agresiunii de mare amploare a Azerbaijanului”, anunţă ministerul armean.

Cei doi miniştri ”au convenit să ia măsurile necesare în vederea stabilizării situaţiei”, potrivit ministerului armean.

Ministrul turc de Externe Mevlüt Cavusoglu a îndemnat marţi Armenia ”să-şi înceteze provocările” Azerbaidjanului, în urma acestei reluări a confrunătrilor violente la frontiera dintre cele două ţări.

”Armenia ar trebui să-şi înceteze provocările şi să se concentreze asupra negocierilor de pace şi cooperării” cu Baku, îndeamnă el într-un mesaj postat pe Twitter.

Armenia a acuzat săptămâna trecută Azerbaidjanul de uciderea unui militar armean într-un atac armat la frontieră.

În august, Baku a anunţat că a pierdut un militar, iar armata regiunii separatiste Nagorno Karabah a anunţat că doi militari i-au fost ucişi, iar alţi peste 12 au fost răniţi.

Cei doi vecini au purtat două războaie, în anii `90 şi în 2020, în regiunea Nagorno Karabah, o enclavă azeră locuită de armeni.

Cele şase săptămâni de război, în toamena lui 2020, s-au soldat cu 6.500 de morţi şi un armistiţiu negociat de Rusia.

În cadrul acestui acord, Armenia a cedat porţiuni din teritoriul pe care-l controla de decenii, iar Moscova a desfăşurat aproape 2.000 de militari să supervizeze acest armistiţiu fragil.

În cadrul unor negocieri mediate de europeni, la Bruxelles, în mai şi aprilie, preşedintele azer Ilham Aliev şi premierul armean Nikol Paşinian au convenit ”să facă să avanseze negocierile” în vederea unui tratat de pace.

Separatiştii armeni din Nagorno Karabah au ieşit din Azerbaidjan la implozia fostei Uniuni Sovietice, în 1991. Războiul care a urmat s-a soldat cu aproximativ 30.000 de morţi.

Ministrul Mihai Popșoi a avut o întrevedere cu cetățenii moldoveni stabiliți Marea Britanie

În cadrul vizitei la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi a avut o întâlnire cu un grup de cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți în Marea Britanie.

„Am avut o discuție sinceră despre evoluțiile din Republica Moldova, avantajele integrării în marea familie a Uniunii Europene, importanța referendumului și a alegerilor din această toamnă, conversiunea permiselor de conducere moldovenești, dar și alte subiecte de actualitate.

M-am bucurat să văd că cetățenii noștri, chiar dacă locuiesc departe de casă, nu sunt indiferenți și se interesează de soarta țării”, a menționat oficialul moldovean.

De 1 Mai, președinta Maia Sandu a vizitat Substația Asistență Medicală Urgentă Botanica

Astăzi, cu prilejul Zilei internaționale a solidarității oamenilor muncii, Președinta Maia Sandu a mers în vizită la Substația Asistență Medicală Urgentă Botanica, unde a cunoscut cadrele medicale care, în fiecare zi, salvează vieți. 

„Acești oameni reușesc să ajungă la cei care au nevoie de ajutor chiar și atunci când ambulanța nu poate răzbate din cauza mașinilor parcate neregulamentar, și acordă asistență chiar și atunci când se confruntă cu o atitudine mai puțin respectuoasă din partea pacienților sau a rudelor acestora. Ei își fac datoria cu toată dăruirea, iar noi trebuie să cunoaștem și să apreciem munca lor. Și să-i ajutăm atunci când suntem în preajmă”, a declarat șefa statului. 

Președinta a menționat că, în timp ce majoritatea oamenilor se odihnesc sau petrec sărbătorile cu familia, sunt și dintre aceia care lucrează și de sărbători, care muncesc pe timp de noapte, care sunt permanent la datorie, astfel încât, restul cetățenilor să poată trăi aceste momente de relaxare în liniște și siguranță.

„Ne închinăm în fața fiecărui medic, asistent medical, conducător de ambulanță, brancardier, infirmier, felcer, salvator, polițist, pompier, militar, operator de la serviciul pentru apeluri de urgență, agent de pază, șofer de troleibuz, autobuz sau taxi, controlor de trafic aerian, pilot, mecanic de tren, brutar care coace noaptea ca noi dimineața să avem pâine proaspătă, muncitor din salubritate, lucrător din sistemul electroenergetic, asistent personal care nu are niciodată zi de odihnă și în fața tuturor celor care lucrează și noaptea, și de sărbători, inclusiv de Paște sau de Crăciun”, a punctat Președinta.

Totodată, șefa statului a mai spus că, de multe ori, oamenii își amintesc de munca medicilor când au cea mai mare nevoie, iar despre munca lor complicată nu se vorbește la televizor: „Voi sunteți eroii, adesea nevăzuți, datorită cărora societatea funcționează armonios. Vă mulțumim că sunteți atât de buni cu noi!”.

Vreme frumoasă și caldă în următoarele zile

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) anunță vreme frumoasă și fără precipitații pentru astăzi, 1 mai.

Potrivit SHS, vântul își schimbă direcția, de la sud-est slab la moderat, ne așteptăm la o adiere ușoară și plăcută.

Noaptea vor fi temperaturi minime situate între +6 și +11°C, iar joi ziua – maxime situate între +19 și +24°C.

Facturi la energie și de trei ori mai mari la școlile din Anglia. La ce vor să renunțe managerii instituțiilor
Articolul anterior
Salariul minim pe țară în sectorul public și cel privat urmează să fie egal cu 3.500 lei
Articolul următor