Procesul eurointegrării nu va fi unul similar pentru Republica Moldova și Ucraina. Explicațiile europarlamentarului român Siegfried Mureșan

Deși Republica Moldova și Ucraina au primit împreună statut de țări candidate la aderare, procesul eurointegrării nu va fi unul similar pentru ambele state.

Siegfried Mureșan - Wikipedia

O spune europarlamentarul român Siegfried Mureșan, potrivit căruia dacă Republica Moldova va progresa în implementarea reformelor, chiar anul viitor ar putea începe negocierile de aderare, transmite IPN.

Potrivit oficialului european, dacă Republica Moldova va reuși să se dezvolte și să se modernizeze, parcursul său european nu va depinde de evoluțiile din Ucraina.

În data de 23 iunie, Republica Moldova și Ucraina au primit din partea Consiliului European statutul de țări candidate la aderare, iar Georgiei i-a fost recunoscută perspectiva de aderare. Europarlamentarul român Siegfried Mureșan spune că acum ritmul aderării Republicii Moldova la UE depinde de ritmul reformelor.

„Fiecare stat va face progrese conform propriilor merite. Indiferent de situația din Ucraina, dacă Republica Moldova se reformează, va avea câștig de cauză. Și invers. Dacă în Republica Moldova vor veni la guvernare oameni politici așa cum au fost în trecut care nu-și respectă angajamentele și încearcă să inducă în eroare partenerii Republicii Moldova, nu va exista încredere și ritmul aderării va fi încetinit. Dacă Republica Moldova va face progrese mai repede decât Ucraina, nu va fi ținută pe loc de Ucraina”, a spus Siegfried Mureșan în cadrul unui interviu la Radio Moldova.

Mai mult, oficialul spune că statutul de țară candidată a fost obținut într-un timp record, fapt ce demonstrează că, dacă există voință politică la Chișinău și Bruxelles, eurointegrarea Republicii Moldova poate avea loc cu pași rapizi. Prioritatea autorităților de la Chișinău trebuie să fie implementarea reformelor recomandate de Comisia Europeană, spune Siegfried Mureșan. Domeniile vizate sunt justiția, combaterea corupției și crimei organizate, dezoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.

„Pe subiectul recomandărilor Uniunii Europene există progrese. Autoritățile Republicii Moldova au adoptat un plan de acțiuni, când și cum vor implementa aceste reforme. De implementarea acestor reforme va depinde cum ne vom mișca spre următoarele etape. Comisia Europeană va trebui să facă un raport și ulterior se vor putea deschide negocierile de aderare. Deci, totul depinde de modul în care începe implementarea reformelor recomandate de Comisia Europeană. Este posibil să începem negocierile anul următor, dar nu e esențial. Esențial este să fie implementate reformele și să ne ajutăm reciproc mai ales în situații de criză, energetică, umanitară, astfel îmbunătățind viața oamenilor”, a mai spus oficialul european.

Cu referire la protestele din ultima perioadă organizate în Republica Moldova, europarlamentarul spune că cei care incită la astfel de manifestații au demonstrat că nu au soluții pentru țară. Potrivit demnitarului de la Bruxelles, „aceste proteste nu sunt organice, naturale, oamenii sunt incitați, împinși să iasă, puțini”.

Descoperire macabră în Capitală: Cadavrul unei tinere a fost găsit azi dimineață în parcul Dendrariu

O descoperire macabră a avut loc azi-dimineață, 3 ianuarie, într-un parc din municipiul Chișinău. Oamenii legii au descoperit cadavrul unei tinere în vârstă de 27 de ani.

Potrivit oamenilor legii, la 3 ianuarie, în jurul orei 09:42, reprezentanții IP Buiucani au fost sesizați prin intermediul Serviciului 112 precum că în lacul din Parcul „Dendrariu” din Capitală a fost depistată o persoană înecată, transmite Știri.md.

La fața locului s-a deplasat conducerea și grupa operativă a IP Buiucani pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Ajunși la locul faptei, oamenii legii au depistat în apă cadavrul unei persoane. Aceasta a fost scoasă din apă și, în urma măsurilor întreprinse, s-a stabilit că victima este o tânără în vârstă de 27 de ani. 

În urma examinării cadavrului de către medicul legist, leziuni corporale nu au fost depistate. Cadavrul a fost îndreptat la CML, pentru efectuarea expertizei medico-legale, care urmează să stabilească cauza decesului.

Pe caz a fost inițiată o anchetă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Totodată, șefa Serviciului de Presă, Natalia Stati, a comunicat pentru Știri.md ca tânăra a fost internată într-o instituție medicală, din care a plecat fără știrea angajaților medicali într-o direcție necunoscută. 

Fostul bodyguard al lui Ilan Șor trimis în judecată pentru finanțarea ilegală a Partidului „Șansa”

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată, pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a fostului bodyguard al lui Ilan Șor, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de finanțare ilegală a unui partid politic (prevăzută la art. 1813 din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cauza penală a fost disjunsă în 2024, de către Procuratura Anticorupție, din cauza penală de bază pornită în anul 2023.

Conform informațiilor obținute în urma investigațiilor, învinuitul, în perioada februarie – martie 2024, a acționat cu intenția de a contribui la finanțarea ilegală a partidului politic „Șansa”. Acesta a avut mai multe întâlniri cu un alt bărbat în municipiul Chișinău, în cadrul cărora au fost transmise sume de bani, fără respectarea reglementărilor legale privind finanțarea partidelor politice.

Învinuitul a fost reținut în momentul în care a primit suma de 613 500 lei de la celălalt bărbat. Acești bani urmau să fie transportați într-un apartament din Chișinău, unde, în timpul perchezițiilor, au fost descoperite aproximativ 4,6 milioane de lei. Sumele de bani erau pregătite pentru a fi ambalate în plicuri cu inscripția „Din tot sufletul! Cu deosebit respect, Ilan Șor” și urmau să fie distribuite persoanelor care prestau servicii în interesul partidului „Șansa”, fără a fi declarate sau înregistrate conform reglementărilor legale. 

În total, suma implicată în această activitate ilegală este de aproximativ 5,2 milioane de lei. Acești bani au fost recunoscuți în calitate de corp delict și transmiși către Serviciul Fiscal de Stat pentru păstrare până la soluționarea cauzei.

Învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea săvârșită, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la amendă în mărime de la 42 500 la 67 500 de lei sau închisoare de la 3 la 6 ani. 

Crimă la Fălești: Un bărbat a fost ucis în bătaie de un individ care a venit la el în ospeție

Un bărbat a murit, după ce a fost ucis în bătaie de către un consătean. Crima a avut loc la data de 1 ianuarie, în jurul orei 20:00, în localitatea Pînzăreni, din raionul Fălești, scrie pulsmedia.md.

Victima s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 58 de ani, care a consumat alcool cu un consătean în vârstă de 37 de ani, care a avenit la el în ospeție.

Înre cei doi s-ar fi iscat un conflict spontan, care a culminat cu o tragedie. Oaspetele a început cu bestialitate să lovească cazda, cu pumnii și picioarele peste diferite părți ale corpului, dar mai multe fiind aplicate în regiunea cutii toracice, până când acesta și-a dat duhul.

Individul bătăuș a fost încătușat de către oamenii legii și escortat la IP Fălești pentru a fi audiat, ulterior a fost reținut pentru 72 de ore și a fost plasat în Izolatorul de Detenție Provizorie din Bălți.

Aici este de menționat că pe parcursul anului 2024, pe teritoriul R.Moldova au fost comise 123 de omoruri, toate fiind descoperite și stabiliți făptașii, dintre care 13 sunt în fază de urmărire penală.

Începe sezonul de vânătoare. Poliția reamintește noile reguli
Articolul anterior
Începe a opta ediție a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău
Articolul următor