Boala care a trimis deja sute de copii la medic. Dacă nu este tratată la timp, pacienţii pot ajunge şi la Terapie Intensivă

Nici n-a venit bine toamna şi e deja haos la camerele de gardă. Sezonul virozelor a început mai devreme anul acesta şi spitalele sunt pline de copii chinuiţi de febră şi tuse. Mai grav, mulţi dintre ei ajung la medic cu pneumonii severe şi sunt internaţi de urgenţă. Boala dă semne atipice şi medicii avertizează: dacă nu sunt trataţi la timp, mulţi copii vor avea nevoie de mască de oxigen sau pot ajunge chiar şi la Terapie Intensivă.

„Foarte, foarte tare s-a îmbolnăvit! Îi este foarte rău!” Sute de părinţi trăiesc în aceste zile coşmarul vieţii lor. Ajung în miez de noapte la spital cu copiii în braţe, în stare gravă. La spitalul Gomoiu din Capitală n-ai loc să arunci un ac. Timpul trece greu, mai ales pentru cei care vin cu bebeluşi în stare gravă. 

Simptomele observate la majoritatea micilor pacienţi

Majoritatea copiilor au febră mare şi tuse chinuitoare. Sezonul de viroze şi pneumonii a debutat mult mai devreme anul acesta cu forme extrem de agresive. „Sunt foarte mulţi! Am venit de la 9 şi un pic. Unii au mai plecat acasă, au renunţat. Noi avem patru ore de când aşteptăm!”, spune un părinte.

Nu e mai bine nici la Spitalul Grigore Alexandrescu. La urgenţe, timpul de aşteptare ajunge şi la cinci ore. Iar la „Marie Curie”, medicii spun că, în alţi ani, s-au confruntat cu avalanşa de mici pacienţi iarna, nu la început de toamnă. Secţiile sunt aproape pline. „Aici, la urgenţele spitalului Marie Curie sunt peste 250 de prezentări la fiecare 24 de ore. Cei mai mulţi copii au probleme respiratorii, dar şi digestive”.

Pediatrii sunt şi ei sufocaţi de valul de viroze şi pneumonii. În cabinetele medicale, consultaţiile se fac la foc continuu. „Hai să respirăm. Respiri cu gura deschisă, da? Sunt câteva secreţii acolo, dar fără probleme”. Valentina are 14 ani. A ajuns la medic pentru că durerile în gât nu se domolesc de câteva zile. „Simptomele pe care le am acum sunt tuse şi roşu în gât. Colegii mei sunt răciţi şi vin aşa. Sunt un sfert din clasă care au simptome”, mărturiseşte ea. „Circulăm cu transportul în comun şi nu toată lumea se protejează, sunt foarte puţini care poartă mască de protecţie”, adaugă sora Valentinei.

„Secreţii nazale, nas înfundat, tuse cu sau fără febră, au apărut şi herpanginele, au apărut şi faringitele streptococice, sunt în continuare cazuri de enteroviroze, vărsături, scaune diareice”, a explicat Cosmina Berbecel, pediatru. Numărul uriaş de îmbolnăviri coincide cu începutul şcolilor şi al grădiniţelor. „Tuşea şi făcea febră. Am înţeles că este şi un virus, s-au îmbolnăvit şi copiii de la şcoală”, spune un părinte.

Numărul de cazuri grave, în creştere. Se poate ajunge la Terapie Intensivă

Numărul cazurilor grave creşte de la o zi la alta. La IOMC sunt aproape 200 de copii internaţi, mulţi dintre ei cu pneumonie. „În cazul în care vorbim de o formă severă, înseamnă că asociază o insuficienţă respiratorie. Cel mic poate să ajungă chiar şi la Terapie Intensivă”, avertizează Adrian Marinescu, medic infecţionist.

Medicii avertizează că sezonul acesta de îmbolnăviri este periculos prin semnele atipice. „Nu au acele simptome care să alarmeze, cum este febra, cum este junghiul toracic. De cele mai multe ori, ele au o tuse uşoară, o scădere a apetitului, o astenie importantă şi atunci amână prezentarea la medic. Iar în momentul în care vin, formele de pneumonie sunt extensive, de foarte multe ori necesită suport ventilator şi terapie intensivă”, spune Beatrice Mahler, pneumolog.

Recomandările medicilor. Diferenţa dintre gripă şi viroză

Încă de la primele simprome, doctorii ne sfătuiesc să evităm automedicaţia şi să ne ducem de urgenţă la medic. „Să nu administreze antitermice decât dacă este febră, să evite administrarea siropelelor de tuse. Să evite folosirea aerosolilor cu tot felul de substanţe”, recomandă Cosmina Berbecel, medic pediatru. 

Au fost înregistrate şi primele cazuri de gripă. Spre desosebire de viroze, gripa vine cu dureri de cap, febră foarte mare şi frisoane.

sursa: www.observatornews.ro

24 de mii de moldoveni mor, anual, din cauza bolilor cardiovasculare. Institutul de Cardiologie, plin de pacienți

24 de mii de moldoveni mor, anual, din cauza bolilor cardiovasculare. Exprimat altfel, obținem încă o statistică alarmantă: la fiecare oră, aproape trei persoane își pierd viața, pe fonul problemelor la aparatul circulator. Cei mai mulți dintre suferă un atac de cord. Deși în majoritatea cazurilor, pacienții sunt persoane în vârstă, există și tineri care mor din această cauză. Medicii specialiști recomandă ca, după 40 de ani, să mergem la un control medical amănunțit, pentru a putea depista din timp eventualele boli cardiovasculare și pentru a le trata. Sănătatea inimii este și în puterile noastre. Pentru asta, trebuie să mâncăm cât puține grăsimi, să nu fumăm, să facem mișcare zilnic și să ne stresăm cât mai puțin, scrie TV8.md

Saloanele Institutului de Cardiologie din Chișinău sunt pline de pacienți care ajung aici în căutarea sănătății pierdute. Pe patul de spital, l-am găsit și pe domnul Petru din Edineț. Pensionarul, în vârstă de 70 de ani, se confruntă cu probleme cardiace din tinerețe, probleme care, spune el, i-au dat multe bătăi de cap.

Aceste boli cardiovasculare apar dintr-o combinație de mai mulți factori, dar în principal, modul de viață haotic și nesănătos. Conform medicului specialist, bărbații sunt mai predispuși la astfel de afecțiuni, care încep de la o vârstă mult mai tânără, spre deosebire de femei.

Protocoalele medicale menționează că orice persoană, ajunsă la 40 de ani, trebuie să treacă prin investigații amănunțite pentru a depista eventuale probleme cardiace. Datorită acestor investigații, se poate estima probabilitatea ca un om să aibă un eventual infarct în următorii zece ani.

Conform statisticilor, cea mai frecvent întâlnită afecțiune cardiacă este hipertensiunea arterială, iar cea mai severă complicație a infarctului este moartea subită. Această complicație este dezvoltată de persoanele care au mai multe afecțiuni concomitent, dar cu toate astea, numărul deceselor, în cazul pacienților ajunși la spital a scăzut în ultimii ani. 

Am avea rezultate și mai bune dacă prevenția acestor afecțiuni ar deveni un program național, susținut de toată societatea. 

De două luni, în cadrul Institutului de Cardiologie funcționează un computer tomograf ultra performant, inaugurat cu mare fast, inclusiv în prezența președintei Maia Sandu. Costul acestui dispozitiv medical a depășit un milion de euro, bani publici, dar medicii de aici consideră că merită fiecare ban cheltuit, pentru că oferă rezultate extraordinare, rezultate pe care nu le puteau obține până acum. 

De la darea lui în folosință și până acum, peste 300 de pacienți au beneficiat de capacitățile acestui aparat.

Bolile cardiovasculare se află pe locul unu la nivel mondial în topul cauzelor de deces și se estimează că iau vieţile a aproximativ 18 milioane de persoane în fiecare an, ceea ce înseamnă că 2.000 de oameni îşi pierd viaţa în fiecare oră. În Republica Moldova, afecțiunile cardiovasculare constituie aproximativ 60 la sută din mortalitatea totală. Se estimează că anual mor circa 24 de mii de oameni din această cauză. 

23 de medicamente noi urmează să fie disponibile în farmacii

Un număr de 23 medicamente noi urmează să fie disponibile în farmacii. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a autorizat 37 de produse medicamentoase, dintre care 23 – primar și 14 – repetat, transmite MOLDPRES.

Printre medicamentele autorizate primar se numără: Zolmigren 2 – utilizat la adulți și copii cu vârsta peste 12 ani pentru tratamentul durerii de cap de tip migrenă; Milricor – soluție injectabilă ce aparține unui grup de medicamente denumite inhibitori ai fosfodiesterazei.

Printre cele autorizare repetate, se regăsesc produse farmaceutice precum Vita-melatonin – se utilizează pentru prevenirea și tratamentul tulburărilor ritmului circadian, tulburări de somn, inclusiv insomnie cronică de origine funcțională, insomnie la vârstnici; Ekvamer – utilizat pentru tratamentul hipertensiunii arteriale (tensiune arterială mărită) la pacienții adulți care au și un nivel ridicat de colesterol; Lamotrix– aparţine unei grupe de medicamente denumită antiepileptice. Este utilizat pentru a trata două afecţiuni – epilepsia și tulburarea bipolară.     

Descoperire: Cancerul de colon, crescut de o bacterie din gură, foarte rezistentă

De la gură la intestin pentru a înțelege cum poate fi oprit cancerul de colon la timp. Noi cercetări în domeniul oncologiei confirmă importanța sănătății microbiomului intestinal și deschid perspective importante asupra modului de îmbunătățire a diagnosticelor și de tratare promptă a acestei patologii grave, scrie evz.ro.

O echipă de cercetare de la Fred Hutchinson Cancer Center din Seattle a studiat o bacterie găsită în cavitatea bucală a oamenilor, care este legată de creșterea și progresia cancerului de colon.

Studiul, publicat în revista științifică „Nature”, a evidențiat că un subtip specific de bacterie, numit „clade”, prezent într-o subspecie de Fusobacterium nucleatum, poate sta la baza debutului bolii și poate ajuta la găsirea de metode de diagnostic neinvazive pentru cancerul de colon și terapii care vizează aceste bacterii pentru a elimina tumora.

Fusobacterium nucleatum, asociat cu placa dentară și gingivita, este prezent în mod natural în microbiomul bucal. Pentru a înțelege mai bine modul în care această bacterie influențează mediul intestinal până la favorizarea dezvoltării cancerului de colon, primul pas a fost analizarea genomilor de Fusobacterium nucleatum găsiți în tumorile de colon, pentru a-i compara cu cei găsiți în gură.

Bacteriile supraviețuiesc de la gură la colon

Cercetătorii au prelevat probe de tumori de colon de la aproximativ 100 de persoane, apoi au fragmentat țesuturile tumorale și le-au plasat pe plăci de agar pentru a permite bacteriilor prezente să se dezvolte. După izolarea Fusobacterium nucleatum din aceste culturi, oamenii de știință au efectuat un proces numit long-read sequencing, pentru a obține o vedere completă a genomului bacteriei. Echipa a comparat secvențele țesuturilor cancerului de colon cu cele ale Fusobacterium nucleatum din gura persoanelor sănătoase.

Acest lucru a scos la iveală două clade (grupuri) principale, care diferă în anumite caracteristici ale ADN-ului și în tiparele proteinelor codificate. Bacteriile din cele două clade arătau, de asemenea, diferit una de cealaltă la microscop: specimenele din a doua clădă erau mai lungi și mai subțiri decât cele din prima. Fusobacterium nucleatum animalis al tumorilor de colon a căzut predominant în a doua clădă.

Caracteristicile acestora din urmă sunt interesante: par să ajute bacteriile să supraviețuiască călătoriei periculoase de la gură la intestin, cum ar fi capacitatea de a se hrăni în medii ostile precum tractul gastrointestinal foarte acid sau de a invada mai bine celulele.

Bacterii foarte rezistente la acizi

Aceste bacterii au, de asemenea, „unul dintre cele mai puternice sisteme de rezistență la acizi” găsite în bacterii, ceea ce le permite să tolereze mediul acid din stomac, explică Christopher Johnston, genetician la Fred Hutchinson Cancer Center și coautor al studiului. Pe scurt, imaginea care a apărut la sfârșitul acestei faze de studiu este că microbii din a doua clădă sunt mai puternic asociați cu cancerul de colon.

Dar nu s-a încheiat aici. Au fost necesare mai multe elemente pentru a înțelege mai bine modul în care acești microbi interacționează cu intestinul. Pentru a face acest lucru, de această dată s-au făcut studii pe animale.

Cercetătorii au administrat unui grup de șoareci o singură doză orală de Fusobacterium nucleatum animalis din clada 1 și altuia o doză de cladă 2 (cea asociată cu cancerul de colon), apoi au numărat numărul de tumori formate.

Șoarecii din grupul cladei 2 au dezvoltat semnificativ mai multe tumori intestinale mari decât cei cărora li s-a administrat bacteria cladei 1 sau un grup de control în care niciuna dintre bacterii nu era prezentă. Moleculele metabolice din tumorile șoarecilor cu bacterii din clasa 2 au fost asociate mai puternic cu deteriorarea celulară din cauza stresului oxidativ, diviziunii celulelor canceroase și inflamației, comparativ cu șoarecii din grupul de control și grupul de bacterii din clada 1.

Bacteriile orale și cancerul de colon

Ce înseamnă toate acestea? Ipoteza este că bacteriile din clada 2 contribuie la producerea unui mediu pro-inflamator și pro-oncogen. Însă, echipa de cercetare a subliniat, de asemenea, că sunt necesare dovezi suplimentare de la un grup mai mare de persoane cu cancer de colon, precum și cercetări suplimentare pentru a înțelege exact cum bacteriile pot contribui la inflamație și progresia cancerului.

„Știm de ceva timp despre relația dintre bacteriile orale și apariția cancerului de colon. Noutatea cercetării este dată de prezența unei sub-tulpini de Fusobacterium nucleatum animalis, clada 2, care învinge sucul gastric – care în mod normal distruge bacteriile dăunătoare – și reușește să hrănească și să colonizeze colonul, regăsindu-se adesea în interiorul celulelor tumorale din colon.”, explică pentru Fattoquotidiano.it profesorul Gabriele Capurso, șeful Unității Funcționale de Cercetare Clinică din Unitatea Operațională de Endoscopie și Ecoendoscopie Biliopancreatică a Spitalului IRCCS San Raffaele și director adjunct al Centrului de Cercetare și Tratament privind Bolile Pancreatice de la Spitalul San Raffaele.

Vindecarea, cu ajutorul acelorași bacterii

Ce perspective pot fi deschise din punct de vedere terapeutic? „Într-o viziune mai futuristă, aceste bacterii ar putea fi proiectate și transformate în vectori care transportă, în mod paradoxal, un ingredient activ vindecător. Rămânând la un nivel mai imediat, am putea lucra la antibiotice sau probiotice specifice pentru a reechilibra microbiomul intestinal, pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer. Dar și mai eficient este să lucrăm în perspectiva prevenției”. Cercetătorii spun că această descoperire ar fi utilă pentru diagnostice precoce, non-invazive.

„În primul rând, din punct de vedere al prevenției, știind că o astfel de tulpină specială a acestei bacterii este legată de cancerul de colon, ar putea fi utilă pentru diagnosticarea precoce pe probe de scaun sau pentru prevenirea la subiecții cu risc, poate cu un istoric foarte puternic în familie, într-un stadiu în care sunt încă bine. Această abordare ar putea fi eficientă și pentru cancerul pancreatic, domeniu în care urmează să publicăm unul dintre studiile noastre, în care apare o corelație similară cu bacteria prezentă în parodontită”.

Reducerea complexității microbiomului intestinal și cancerul de colon

Importanța menținerii echilibrului microbiomului intestinal pare din ce în ce mai crucială: „Trebuie să ne gândim la microbiom ca la o comunitate multietnică. Cu cât există mai multă diversitate, cu atât este mai mare îmbogățirea organismului și, în cazul nostru specific, cu atât este mai sănătos. Clada 2 este o bacterie puternică, un fel de colonizator care vrea să domine, care reduce diversitatea și deschide ușa riscului de boli grave”. Stilul nostru de viață deschide calea pentru acest colonizator dominator?

„De fapt, există o asociere între consumul de alimente ultraprocesate, carne crescută cu antibiotice, fumat”, dar și „antibiotice administrate copiilor într-un mod impropriu și care selectează bacterii foarte rezistente”, precum și „abuzul de medicamente anti-acid care pot fi luate fără prescripție medicală (care sterilizează mediul gastric)”.

Toate acestea produc un efect comun: „Reducerea complexității microbiomului intestinal. Un fenomen în creștere în ultimele decenii, care duce la o creștere a problemelor de sănătate, pentru care trebuie să găsim remedii cât mai curând posibil”.

Luare de ostatici la o bancă din Georgia. Un bărbat înarmat cere 2 milioane de dolari, un steag rusesc și un elicopter
Articolul anterior
Rusia a fost interzisă de la EURO 2024, a anunțat UEFA
Articolul următor