Grant de 498.000 de euro pentru reconstrucția a două spitale din Moldova

Fondul fiduciar de asistenţă tehnică al Parteneriatului estic (EPTATF), gestionat de Banca europeană de investiţii (BEI), i-a oferit Moldovei un grant de 498.000 euro.

Topul celor mai bune spitale din Moldova de care pacienții au fost  satisfăcuți în anul 2019 - #diez

Potrivit Infotag, aceste fonduri sunt destinate ministerului sănătăţii pentru pregătirea unui proiect de reconstrucţie a două spitale raionale – la Bălţi şi Cahul.

La această etapă, se presupune că proiectul va fi cofinanţat de BEI şi Banca de dezvoltare a Consiliului Europei (CEB).

Grantul, acordul cu privire la care a fost semnat ieri, va fi folosit pentru înfiinţarea unei secţii de implementare a proiectului la ministerul sănătăţii, care va asista instituţia la pregătirea studiilor de fezabilitate, a unui plan funcţional, a unui proiect preliminar şi a documentaţiei de licitaţie pentru construcţia planificată a celor două spitale.

Pentru acest proiect, Fundaţia suedeză Swedfund a oferit un grant de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1 milion de euro), pentru a acoperi costul unui studiu de fezabilitate şi proiectare a spitalului din Cahul, care va deservi peste 120 de mii de oameni care locuiesc în sudul Moldovei.

Vicepreşedintele BEI Teresa Cervinska, responsabilă de operaţiunile BEI în Moldova, a subliniat că „misiunea BEI este de a îmbunătăţi viaţa oamenilor”.

„Prin semnarea grantului EPTATF, punem bazele construirii unui spital la Cahul, pentru a îmbunătăţi calitatea şi accesibilitatea serviciilor medicale pentru locuitorii din Republica Moldova”, a spus Cervinska.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a remarcat sprijinul constant al UE pentru sistemul de sănătate din Moldova.

„În abordarea Team Europe, construcţia de spitale regionale în Moldova va creşte calitatea şi eficienţa tratamentului persoanelor cu utilizarea celor mai noi tehnologii.

Noile spitale vor ajuta sistemul de sănătate să facă faţă mai bine viitoarelor pandemii şi altor provocări de sănătate, răspunzând nevoilor cetăţenilor moldoveni din regiuni”, a spus diplomatul.

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, bărbatul care a omorât-o cu cruzime pe Ana-Maria, tânăra din Orhei care era gravidă în luna a șasea

Judecătoria Orhei l-a condamnat, joi după-amiază, pe Gheorghe Cotorobai la detenție pe viață pentru omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni, în aprilie 2024. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute, scrie tvrmoldova.md.

Bărbatul pledează nevinovat. El a spus că nu a cunoscut-o pe Ana-Maria și că în mașina sa era o altă persoană.

„Nici pe dânsa, nici pe prietenul ei, nici pe mama ei. Nu am avut de-a face cu dânsa. Nu o știu, nu am știut despre existența ei. În cadrul procesului penal s-au făcut multe falsificări. S-a vorbit despre încălțămintea nr. 44, eu port nr. 46. Semnătura de pe colet, ce s-a ridicat de la mine din gospodărie, nu este a mea”, a spus el. 

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. 

Potrivit procurorilor, pe 12 aprilie 2024, tânăra a urcat într-o maşină de ocazie la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. După ce a urcat în autoturism, fata a dispărut fără urmă. Ea fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari.

După opt zile de căutări, tânăra a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, în apropierea casei învinuitului Gheorghe Cotorobai. 

Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. El a fost eliberat din funcţie după ce o comisie medicală a decis că nu este apt pentru lucru. 

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

Îngrijirea completă a podoabei capilare fără sulfați/P
Articolul anterior
Ministrul Ana Revenco, la Bruxelles: Sectorul afacerilor interne va integrat în sistemul de securitate european
Articolul următor