Expoziția „Mami, nu vreau război!”, vernisată la Muzeul Național de Istorie

Expoziția polono-ucraineană „Mami, nu vreau război!” a fost vernisată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

Expoziția "Mami, nu vreau război!", vernisată la Muzeul Național de Istorie

Desenele copiilor polonezi din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și al ocupației germane din anii 1939-1945, dar și desene contemporane ale copiilor ucraineni despre războiul din Ucraina transmit un mesaj puternic emoțional și au în comun reprezentarea atrocităților ale războiului care nu s-au schimbat, a menționat ambasadorul Republicii Polone la Chișinău, Tomasz Michał Kobzdej, la vernisaj, transmite IPN.

În 1946, copiii îi arată în desene pe soldați ca pe niște oameni înnebuniți de ideologii naziste sau comuniste, ca pe niște monștri, iar acum, în 2022, armata și soldații ucraineni sunt ocrotitorii, cei care aduc siguranță și pace.

La fel a fost vernisată și o planșă goală. În 1946, copiii în Polonia nu au putut desena la școală atrocitățile pe care le-au experimentat din partea armatei sovietice care a invadat Polonia.

„Nu există niciun un dubiu că războaiele adulților aduc suferință copiilor. Ocrotirea copiilor care sunt victimele războiului este una din prioritățile politicii externe ale Republicii Polone”, a remarcat diplomatul.

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, a remarcat că expoziția este în același timp impresionantă și paradoxală.

În pofida faptului că distanța la care au fost făcute aceste desene este de peste 80 de ani, tematica e aceeași. Diferite sunt simbolurile militare și sentimentele pe care le trezesc acestea.

Răul rămâne rău indiferent de mesajele promovate și este important ca toată lume să unească și să riposteze acestui rău, a mai spus ambasadorul.

Eugen Sava, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, a remarcat că desenele copiilor sunt minunate și tragice în același timp și transmit un mesaj profund.

Vizitatorii prezenți la vernisaj au remarcat că desenele le-au lăsat o amprentă puternică asupra stării lor emoționale.

Atrocitățile pe care le-a făcut armata germană în Polonia în secolul trecut, cât și armata rusă astăzi sunt trecute prin privirile îndurerate ale copiilor.

Imagini cu familii care încearcă să se evacueze în timp ce casele le sunt bombardate transmit emoții puternice.

Expoziția polono-ucraineană „Mami, nu vreau război!” cuprinde lucrări din proiectul Mom, I see war (Mami, văd război).

Desenele pot fi admirate până la sfârșitul lunii octombrie.

Potrivit UNICEF, circa 1.000 de copii în Ucraina au fost uciși sau răniți de la escaladarea războiului.

May be an illustration of text

Polițista moldoveancă cu cele mai puternice brațe! Marina Iordachi, triplă campioană europeană la Armwrestling

Polițista Marina Iordachi are de-a dreptul cele mai puternice brațe, fiind triplă campioană europeană la Armwrestling.

”Spectacol de forță a făcut colega noastră la cel de al 33-lea Campionat european de Armwrestling, unde s-a clasat pe locul I la categoria 80 de kg, brațul stâng, devenind Campioană Europeană printre seniori pentru a treia oară.

Aceasta a concurat cu alte 7 campioane europene și mondiale.

Campionatul European de Armwrestling anul acesta a fost găzduit de orașul Bratislava din Slovacia.

În anul 2023, polițista a devenit dublă campioană europeană la ambele brațe.

Felicitări, Marina!”, se arată în mesajul Poliției Naționale!

De Ziua Internațională a Familiei, președinta Maia Sandu anunță programul Prima Casă PLUS

De Ziua Internațională a Familiei, șefa statului menționează că este nevoie de cât mai multe familii fericite, aici acasă, în Republica Moldova și pentru aceasta trebuie să fie îmbunătățite condițiile lor de viață.

„În multiplele discuții pe care le am în satele și orașele din țară, deseori, tinerii vorbesc despre problema spațiului locativ. Este destul de complicat pentru mulți dintre ei să reușească să adune bani pentru o căsuță sau pentru a-și procura un apartament”, a declarat Președinta Maia Sandu. 

Tototadă, șefa statului anunță că a discutat cu reprezentanții Guvernului să extindă programul Prima Casă, să vină cu un program nou – Prima Casă PLUS – prin care să ofere acces la aceste resurse mai multor tineri, nu doar celor care lucrează în instituțiile statului. De asemenea, Guvernul va crește mărimea acestui program, așa încât tinerii să poată accesa resurse mai multe și să examineze posibilitatea creșterii ponderii garanției oferite de către stat în cadrul acestui program. 

„Ne dorim să vedem cât mai mulți tineri care se stabilesc aici acasă, care își fac familii și care își cresc copiii fericiți. Cu această ocazie, cu prilejul Zilei Internaționale a Familiei, vă urez tuturor sănătate, pace și să vă creșteți copiii în bucurie”, a conchis Președinta Maia Sandu.   

Ziua Ușilor Deschise la USMF „Nicolae Testemiţanu”

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova Vă invită la Ziua Uşilor Deschise. 

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 18 mai 2024, în curtea Blocului didactic central (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 165), începând cu ora 9:00.

Programul zilei include diverse activități, precum: workshopuri interactive, masterclassuri, expoziții, sesiuni foto. La ora 11:00 va avea loc întâlnirea cu echipa administrativă a Universității, inclusiv cu rectorul Emil Ceban, prorectorii, decanii și prodecanii facultăților de Medicină, Farmacie și Stomatologie, şi reprezentanți ai Comisiei de admitere, care vor răspunde la toate întrebările cu privire la procesul de înmatriculare în anul 2024-2025.

De asemenea, oaspeții vor putea vizita cele mai atractive destinații universitare: Blocul didactic central și al Facultății de Medicină nr. 1, Facultatea de Stomatologie și Centrul Stomatologic Universitar, Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, Centrul Universitar de Reabilitare Medicală, Clinică Universitară de Asistență Medicală Primară, Blocul didactic nr. 2 a Facultății de Farmacie, Centrul Farmaceutic Universitar „Vasile Procopișin” și Farmacia Universitară, Blocul didactic nr. 1 „Leonid Cobâleanschi”, Centrul de Evaluare Academică, Complexul Sociocultural Universitar, Biblioteca Științifică Medicală, Centrul de Autoguvernare Studențească, Aleea savanților și medicilor iluștri ș.a. Totodată, tinerii vor avea posibilitatea să facă un tur în Campusul studențesc, pentru a vedea condițiile de trai în cămine, cantina, Complexul Sportiv Universitar, terenul de sport în aer liber, Școala Auto şi altele.

La eveniment sunt așteptați absolvenții de licee și colegii, elevii din clasele a IX-XII, precum și toți doritorii.

Ziua Ușilor Deschise este organizată în parteneriat cu Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină, Asociația Studenților Farmaciști din Republica Moldova și Asociația Studenților Stomatologi din Moldova. 

Două avioane de lux, cumpărate din miliardul furat de la BEM, ar fi ajuns la Șor și Plahotniuc. Investigație
Articolul anterior
Raport: Scurgerile la gazoductele Nord Stream au fost cauzate de explozii echivalând cu „sute de kilograme” de TNT
Articolul următor