Un general rus îi declară război lui Kadîrov: ”El dă ordine pe TikTok, de pe o canapea luxoasă, la mii de kilometri de unitățile sale”

Generalul rus Alexander Lapin i-a declarat razboi lui Ramzan Kadirov dupa ce liderul cecen l-a invinovatit ca a pierdul orasul Liman din Ucraina. Lapin a tinut sa ii dea o replica usturatoare lui Kadirov.

„Kadirov a spus ca ar trebui sa fiu retrogradat la rangul de soldat, sa mi se retraga toate distinctiile si sa fiu trimis cu o mitraliera in mana pe linia frontului pentru a-mi spala rusinea cu sange. Si toate acestea pentru faptul ca m-as fi ascuns in Lugansk, la 150 de kilometri de unitatile mele.

Ei bine, am luat exemplu de la Kadirov, care sta la mii de kilometri de unitatile sale pe o canapea luxoasa, stand pe aceasta canapea a cucerit in repetate randuri Kievul si chiar s-a pregatit pentru un atac asupra Poloniei. Eu nu am avut o astfel de canapea luxoasa in Luhansk si am dat ordine nu la emisiunile TikTok, ci prin intermediul comunicatiilor speciale”, a transmis generalul, citat pe canalul rusesc de stiri SOTA.

Pierderea de catre Rusia a bastionului Liman, fiind astfel sub amenintare partile vestice ale regiunii Luhansk, a atins un nerv pentru Ramzan Kadirov, liderul republicii cecene din sudul Rusiei.

Kadirov, care este apropiat de Putin de cand tatal sau si fost presedinte al Ceceniei, Akhmad, care a fost ucis intr-un atac cu bomba in 2004 la Groznii, in care a murit si un fotograf al Reuters, a sugerat ca Rusia ar trebui sa ia in considerare folosirea unei mici arme nucleare tactice in Ucraina ca raspuns la aceasta pierdere.

Avertismentul nuclear a tinut prima pagina a ziarelor, dar dispretul sau public fata de generalii de top ai Rusiei este semnificativ intr-o Rusie in care critica publica a efortului de razboi din partea esaloanelor superioare ale elitei a fost tabu.

„Nepotismul in armata nu va duce la nimic bun”, a declarat Kadirov, adaugand ca comandantul fortelor rusesti din zona ar trebui sa fie deposedat de medalii si trimis pe linia frontului cu o arma pentru a-si spala rusinea cu sange.

Un astfel de dispret public fata de generalii care conduc razboiul Rusiei este semnificativ, deoarece indica nivelul de frustrare din cadrul elitei lui Putin cu privire la desfasurarea razboiului, strapungand in acelasi timp naratiunea atent controlata a Kremlinului.

Kadirov, care sustine razboiul si a trimis multe dintre unitatile sale cecene sa lupte, a declarat ca critica sa reprezinta adevarul amar despre o forta de lupta rusa care, potrivit lui, a permis unor mediocritati fara talent sa dezamageasca tara.

Ministerul Apararii nu a raspuns la o solicitare de comentarii. Oficialii rusi spun ca istoria razboiului rusesc arata ca luptele incep adesea prost pana cand armata poate fi organizata corespunzator.

Intrebat despre comentariile lui Kadirov cu privire la utilizarea unei arme nucleare, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni:  „Sefii de regiuni au dreptul de a-si exprima punctul de vedere”, a declarat Peskov reporterilor. „Chiar si in momentele dificile, emotiile ar trebui totusi excluse din orice evaluare”.

Dupa mai bine de sapte luni de razboi care a ucis zeci de mii de oameni si a declansat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962, chiar si cele mai elementare obiective de razboi ale Rusiei sunt departe de a fi atinse.

Vasta armata a unei foste superputeri a fost umilita pe campul de lupta de o forta ucraineana mult mai mica, sustinuta cu arme, informatii si consiliere din partea puterilor occidentale conduse de Statele Unite.

Luni, intr-un nou esec pentru Moscova, un oficial instalat de Rusia a confirmat avansurile ucrainene de-a lungul malului vestic al raului Dnipro in regiunea Herson din sudul Ucrainei, una dintre cele patru regiuni pe care Putin a afirmat saptamana trecuta ca le-a anexat.

Putin spune ca Rusia este acum blocata intr-o batalie existentiala cu Occidentul, pe care il acuza ca incearca sa ii distruga tara. Rusia, spune el, va invinge in Ucraina – si a avertizat ca abia acum incepe sa devina serios.

La televiziunea de stat rusa, umilinta a parut sa se infiltreze in retorica obisnuita. „Mi-ar placea foarte mult sa atacam Kievul si sa il luam maine, dar sunt constient ca mobilizarea partiala va lua timp”, a declarat prezentatorul Vladimir Soloviov la televiziunea de stat Rossiya 1. „Pentru o anumita perioada de timp, lucrurile nu vor fi usoare pentru noi. Nu ar trebui sa ne asteptam la vesti bune chiar acum”.

Liderul cecen a declarat ca a evocat posibilitatea unei infrangeri la Liman in urma cu doua saptamani cu Valeri Gerasimov, seful Statului Major General al Rusiei, dar ca Gerasimov a respins aceasta idee.

Gerasimov, in varsta de 67 de ani, este al treilea cel mai puternic om din armata rusa, dupa Putin si ministrul apararii Serghei Soigu. Soigu i-a obtinut lui Gerasimov postul militar de varf la doar cateva zile dupa ce a fost numit ministru al apararii in 2012.

„Nu stiu ce raporteaza ministrul apararii comandantului suprem suprem (Putin), dar, in opinia mea personala, ar trebui luate masuri mai drastice”, a declarat Kadirov, care a varsat lacrimi pentru cei cazuti la o ceremonie la Kremlin saptamana trecuta, in cadrul careia Rusia a anexat in mod oficial cele patru regiuni ucrainene.

Ca un indiciu al influentei sale, alte postari ale lui Kadirov il arata pe acesta intalnindu-se cu doi dintre cei mai puternici oameni de la Kremlin: seful de stat major al lui Putin, Anton Vaino, si Serghei Kirienko, puternicul prim-adjunct al sefului de stat major.

Intrebat despre remarcile lui Kadirov, puternicul fondator al grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, l-a felicitat pe liderul cecen.

„Ramzan – esti un om tare!” a declarat Prigojin, cunoscut ca bucatarul lui Putin datorita contractelor de catering ale companiei sale la Kremlin. „Toti acesti ticalosi ar trebui trimisi desculti pe front cu arme automate”.

Cand a fost intrebat daca cuvintele sale ar trebui sa fie considerate o critica la adresa Ministerului Apararii, Prigojin si-a stins raspunsul cu ironie: „Doamne fereste”.

„Aceste declaratii nu sunt o critica, ci doar o manifestare de iubire si sprijin”, a declarat Prigojin, despre care Statele Unite spun ca conduce o armata de mercenari care s-a implicat in conflictele din Mali, Republica Centrafricana, Libia si Siria. „Eu, si Ramzan Akhmatovici cu atat mai mult, suntem cei mai cultivati dintre oameni”, a spus Prigojin, folosind patronimicul lui Kadirov in semn de respect.

Doliu la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. S-a stins din viață artista de cor Angela Isac

S-a stins din viață Angela Isac, artista de cor a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. Un anunț în acest sens a fost făcut de colectivul teatrului, care a adresat un mesaj de condoleanțe.

Angela Isac a activat timp de peste 21 ani în cadrul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, scrie realitatea.md.

„Cu profundă tristețe, colectivul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” anunță trecerea în neființă a doamnei Angela Isac, artista de cor care a fost alături de noi timp de peste 21 de ani. Angela Isac a fost o prezență constantă, fiind înalt apreciată de întreg colectiv al teatrului.

În această perioadă dificilă, dorim să transmitem cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor îndurerați. Gândurile noastre sunt alături de voi. Angela Isac va rămâne mereu în amintirile noastre ca o artistă desăvârșită și o persoană minunată. Dumnezeu s-o odihnească în pace”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, a avut întrevederi cu ambasadorii Greciei și Slovaciei

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, a avut vineri, 31 ami, întrevederi cu ambasadorul Greciei, Nikolas Krikos, şi cu ambasadorul Slovaciei, Pavol Ivan.

În cadrul discuţiilor cu ambasadorul Nikolas Krikos, Popşoi a salutat deschiderea în acest an a ambasadei Greciei la Chişinău, fapt ce confirmă dinamica ascendentă a relaţiilor bilaterale şi intensitatea dialogului politic la nivel înalt dintre cele două ţări, transmite infotag.md.

 Părţile au apreciat stadiul cooperării economice şi au discutat perspectivele de aprofundare a cooperării în sectorul turismului, în contextul lansării unui zbor direct Atena-Chişinău, precu m şi alte domenii de interes pentru ambele ţări. 

Părţile au reiterat importanţa eforturilor depuse de autorităţile moldoveneşti în vederea demarării negocierilor de aderare la UE şi a sprijinului acordat de Grecia în acest sens. 

În cadrul întrevederii cu ambasadorul slovac, oficialii au discutat subiectele prioritare de pe agenda bilaterală, reiterând starea excelentă a relaţiilor bilaterale. Părţile au subliniat importanţa promovării dialogului interparlamentar şi a cooperării economice şi sectoriale între cele două ţări.

În primele trei luni ale anului curent, salariile din Moldova au crescut cu 14,7%

În primul trimestru al anului 2024, salariul mediu lunar brut a constituit 13.170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de perioada respectivă al anului 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023.

Biroul Național de Statistică informează că, în primele trei luni ale anului 2024:

  • câștigul salarial mediu lunar brut, la unitățile din sectorul real cu 4 și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare, a constituit 13170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de trimestrul I 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023;
  • indicele câștigului salarial real (calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum), față de trimestrul I 2023, a fost de 110,0%, astfel, câștigul salarial s-a majorat în termeni reali cu 10,0%;
  • numărul mediu al salariaților, comparativ cu trimestrul I 2023, s-a redus cu 0,1%.

Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar, în trimestrul I 2024, s-au înregistrat în activitățile:

  • informații și comunicații 32372,5 lei;
  • activități financiare și de asigurări – 24513,5 lei;
  • producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 18522,6 lei.

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în:

  • agricultură, silvicultură și pescuit – 8201,8 lei;
  • activități de cazare și alimentație publică – 8605,6 lei;
  • artă, activități de recreere și de agrement – 9726,4 lei.

Comparativ cu trimestrul I 2023, câștigul salarial a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

  • industria extractivă – cu 23,5%;
  • distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare – cu 21,0%;
  • tranzacții imobiliare – cu 19,7%.

Primul lider mondial care l-a felicitat pe Vladimir Putin de ziua lui. Alții nu s-au grăbit să-l felicite
Articolul anterior
Bărbat arestat după ce a încercat să violeze o femeie în cimitir. Victima s-a apărat cu o lopată pe care o avea la îndemână
Articolul următor