Un general rus îi declară război lui Kadîrov: ”El dă ordine pe TikTok, de pe o canapea luxoasă, la mii de kilometri de unitățile sale”

Generalul rus Alexander Lapin i-a declarat razboi lui Ramzan Kadirov dupa ce liderul cecen l-a invinovatit ca a pierdul orasul Liman din Ucraina. Lapin a tinut sa ii dea o replica usturatoare lui Kadirov.

„Kadirov a spus ca ar trebui sa fiu retrogradat la rangul de soldat, sa mi se retraga toate distinctiile si sa fiu trimis cu o mitraliera in mana pe linia frontului pentru a-mi spala rusinea cu sange. Si toate acestea pentru faptul ca m-as fi ascuns in Lugansk, la 150 de kilometri de unitatile mele.

Ei bine, am luat exemplu de la Kadirov, care sta la mii de kilometri de unitatile sale pe o canapea luxoasa, stand pe aceasta canapea a cucerit in repetate randuri Kievul si chiar s-a pregatit pentru un atac asupra Poloniei. Eu nu am avut o astfel de canapea luxoasa in Luhansk si am dat ordine nu la emisiunile TikTok, ci prin intermediul comunicatiilor speciale”, a transmis generalul, citat pe canalul rusesc de stiri SOTA.

Pierderea de catre Rusia a bastionului Liman, fiind astfel sub amenintare partile vestice ale regiunii Luhansk, a atins un nerv pentru Ramzan Kadirov, liderul republicii cecene din sudul Rusiei.

Kadirov, care este apropiat de Putin de cand tatal sau si fost presedinte al Ceceniei, Akhmad, care a fost ucis intr-un atac cu bomba in 2004 la Groznii, in care a murit si un fotograf al Reuters, a sugerat ca Rusia ar trebui sa ia in considerare folosirea unei mici arme nucleare tactice in Ucraina ca raspuns la aceasta pierdere.

Avertismentul nuclear a tinut prima pagina a ziarelor, dar dispretul sau public fata de generalii de top ai Rusiei este semnificativ intr-o Rusie in care critica publica a efortului de razboi din partea esaloanelor superioare ale elitei a fost tabu.

„Nepotismul in armata nu va duce la nimic bun”, a declarat Kadirov, adaugand ca comandantul fortelor rusesti din zona ar trebui sa fie deposedat de medalii si trimis pe linia frontului cu o arma pentru a-si spala rusinea cu sange.

Un astfel de dispret public fata de generalii care conduc razboiul Rusiei este semnificativ, deoarece indica nivelul de frustrare din cadrul elitei lui Putin cu privire la desfasurarea razboiului, strapungand in acelasi timp naratiunea atent controlata a Kremlinului.

Kadirov, care sustine razboiul si a trimis multe dintre unitatile sale cecene sa lupte, a declarat ca critica sa reprezinta adevarul amar despre o forta de lupta rusa care, potrivit lui, a permis unor mediocritati fara talent sa dezamageasca tara.

Ministerul Apararii nu a raspuns la o solicitare de comentarii. Oficialii rusi spun ca istoria razboiului rusesc arata ca luptele incep adesea prost pana cand armata poate fi organizata corespunzator.

Intrebat despre comentariile lui Kadirov cu privire la utilizarea unei arme nucleare, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni:  „Sefii de regiuni au dreptul de a-si exprima punctul de vedere”, a declarat Peskov reporterilor. „Chiar si in momentele dificile, emotiile ar trebui totusi excluse din orice evaluare”.

Dupa mai bine de sapte luni de razboi care a ucis zeci de mii de oameni si a declansat cea mai mare confruntare cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba din 1962, chiar si cele mai elementare obiective de razboi ale Rusiei sunt departe de a fi atinse.

Vasta armata a unei foste superputeri a fost umilita pe campul de lupta de o forta ucraineana mult mai mica, sustinuta cu arme, informatii si consiliere din partea puterilor occidentale conduse de Statele Unite.

Luni, intr-un nou esec pentru Moscova, un oficial instalat de Rusia a confirmat avansurile ucrainene de-a lungul malului vestic al raului Dnipro in regiunea Herson din sudul Ucrainei, una dintre cele patru regiuni pe care Putin a afirmat saptamana trecuta ca le-a anexat.

Putin spune ca Rusia este acum blocata intr-o batalie existentiala cu Occidentul, pe care il acuza ca incearca sa ii distruga tara. Rusia, spune el, va invinge in Ucraina – si a avertizat ca abia acum incepe sa devina serios.

La televiziunea de stat rusa, umilinta a parut sa se infiltreze in retorica obisnuita. „Mi-ar placea foarte mult sa atacam Kievul si sa il luam maine, dar sunt constient ca mobilizarea partiala va lua timp”, a declarat prezentatorul Vladimir Soloviov la televiziunea de stat Rossiya 1. „Pentru o anumita perioada de timp, lucrurile nu vor fi usoare pentru noi. Nu ar trebui sa ne asteptam la vesti bune chiar acum”.

Liderul cecen a declarat ca a evocat posibilitatea unei infrangeri la Liman in urma cu doua saptamani cu Valeri Gerasimov, seful Statului Major General al Rusiei, dar ca Gerasimov a respins aceasta idee.

Gerasimov, in varsta de 67 de ani, este al treilea cel mai puternic om din armata rusa, dupa Putin si ministrul apararii Serghei Soigu. Soigu i-a obtinut lui Gerasimov postul militar de varf la doar cateva zile dupa ce a fost numit ministru al apararii in 2012.

„Nu stiu ce raporteaza ministrul apararii comandantului suprem suprem (Putin), dar, in opinia mea personala, ar trebui luate masuri mai drastice”, a declarat Kadirov, care a varsat lacrimi pentru cei cazuti la o ceremonie la Kremlin saptamana trecuta, in cadrul careia Rusia a anexat in mod oficial cele patru regiuni ucrainene.

Ca un indiciu al influentei sale, alte postari ale lui Kadirov il arata pe acesta intalnindu-se cu doi dintre cei mai puternici oameni de la Kremlin: seful de stat major al lui Putin, Anton Vaino, si Serghei Kirienko, puternicul prim-adjunct al sefului de stat major.

Intrebat despre remarcile lui Kadirov, puternicul fondator al grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, l-a felicitat pe liderul cecen.

„Ramzan – esti un om tare!” a declarat Prigojin, cunoscut ca bucatarul lui Putin datorita contractelor de catering ale companiei sale la Kremlin. „Toti acesti ticalosi ar trebui trimisi desculti pe front cu arme automate”.

Cand a fost intrebat daca cuvintele sale ar trebui sa fie considerate o critica la adresa Ministerului Apararii, Prigojin si-a stins raspunsul cu ironie: „Doamne fereste”.

„Aceste declaratii nu sunt o critica, ci doar o manifestare de iubire si sprijin”, a declarat Prigojin, despre care Statele Unite spun ca conduce o armata de mercenari care s-a implicat in conflictele din Mali, Republica Centrafricana, Libia si Siria. „Eu, si Ramzan Akhmatovici cu atat mai mult, suntem cei mai cultivati dintre oameni”, a spus Prigojin, folosind patronimicul lui Kadirov in semn de respect.

Ministrul Apărării, despre drona rusească care a speriat Chișinăul după ce a căzut lângă Port Mall

Republica Moldova. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spulberă misterul în cazul dronei rusești depistată în Chișinău. Oficialul menționează că modelul găsit în capitală este similar celor care au căzut pe teritoriul Republicii Moldova în ultimele săptămâni, scrie evz.ro.

Nosatîi: Toate dronele sunt de același model

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spune că toate dronele depistate în Republica Moldova sunt de același model. Primele aparate de zbor au rătăcit ținta în timpul raidului rusesc masiv, care a avut loc pe 10 noiembrie în Ucraina.

În ceea ce privește drona depistată lângă un mall din capitală, oficialul a explicat că „dronele de modelul respectiv pot parcurge în jur de 1300 km”. Respectiv, nu există impedimente tehnice ca acestea să traverseze teritoriul Ucrainei pentru a ajunge în Republica Moldova.

Fără a da prea multe detalii, Nosatîi a anunțat că autoritățile planifică procurarea a două sisteme de detectare și distrugere a dronelor.

„Examinăm posibilitatea achiziţionării de noi sisteme care să ne permită să identificăm dronele şi să avertizăm în timp util populaţia. Când va fi posibil, voi da mai multe informaţii, dar fără multe detalii, întrucât inamicul le poate folosi împotriva noastră”, a spus ministrul.

Pentru a-şi proteja spaţiul aerian și teritoriul, Republica Moldova are nevoie de trei radare autopropulsate, dar și trei radare capabile să detecteze ţinte balistice, a completat Nosatîi.

Premierul Recean calmează spiritele

Premierul Dorin Recean a comentat subiectul pentru TV8. Oficialul a subliniat că dronele rusești nu sunt periculoase pentru că ar putea exploda. Acestea sunt periculoase pentru că ar putea cădea peste locuințe sau oameni.

„Dronele rusești care cad sunt de tipul celor care însoțesc dronele cu explozibil, cum ar fi dronele Shahed. Menirea lor este să fie acolo și să inducă în eroare mijloacele de apărare antiaeriană”, a menționat premierul,

Recean susține că populația nu trebuie să intre în panică, dar să-și păstreze vigilența.

„Republica Moldova a început să-și crească capacitatea de apărare. Noi am început să ne dezvoltăm sistemul de apărare împotriva celor mai periculoase mijloace aeriene: rachetele balistice, rachetele de croazieră, avioanele, alte tipuri de bombe și muniții care au o masă de explozibil mult mai mare”, a conchis Recean.

80 de copii din 22 de familii din programele CCF Moldova vor primi lemne de foc pentru perioada rece a anului

CCF Moldova în parteneriat cu EBA – Asociația Businessului European lansează campania ”Dăruiește căldură”, ce are drept scop sprijinirea a 80 de copii din 22 de familii.

Campania este lansată în cadrul Săptămânii Naționale a Bunătății, desfășurată pentru al patrulea an consecutiv de Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei, din care fac parte peste 50 de ONG-uri, printre care și CCF Moldova. 

Mesajul organizației noastre – Copil, Comunitate, Familie duce în prim-plan o idee esențială: binele, bunătatea și implicarea socială nu sunt doar alegeri frumoase, ci acțiuni necesare pentru viitorul nostru comun. 

„Săptămâna aceasta, ne dorim să aducem mai aproape de fiecare cetățean conștientizarea importanței responsabilității sociale. Este momentul să reflectăm asupra angajamentului nostru față de mediu, față de comunitate și față de oamenii din jurul nostru. Responsabilitatea socială nu este doar o opțiune, ci o datorie a fiecăruia dintre noi, pentru că de ea depinde o societate mai echitabilă și mai unită”, a menționat Tatiana Codreanu, director fundraising CCF Moldova.

Campania “Dăruiește Căldură” este demarată în parteneriat cu Asociația Businessului European. Această campanie își propune să ofere sprijin concret pentru cei care au cea mai mare nevoie în această iarnă. Vom ajuta 80 de copii din familiile cu posibilități reduse, oferindu-le lemne pentru a trece mai ușor prin frigul de afară. Împreună, putem strânge resursele necesare pentru a aduce căldură nu doar în casele celor care au nevoie, ci și în sufletele lor, oferindu-le un Crăciun mai bun și mai sigur! Apelul nostru este adresat tuturor agenților economici, precum și persoanelor fizice.

Haideți în această săptămână să răspândim spiritul filantropiei în întreaga țara, pentru că: Bunătatea începe cu tine!

Teodor Cârnaț nu mai e avocat! Și-a suspendat oficial licența

Teodor Cârnaț s-a reprofilat oficial, de la avocat la businessman. În cadrul unui interviu recent a declarat că s-a dezis de licența de avocat, a ieșit în concediu de îngrijire a copilului și în paralel dezvoltă o afacere bănoasă. Nu asta însă e motivul pentru care a renunțat la avocatură, scrie cancan.md.

După ce am fost membrul Consiliului Superior al Magistraturii, am considerat că eu ca și avocat, dacă mă voi duce în instanța de judecată ar putea exista un subiectivism din partea judecătorilor, pentru că i-am numit în funcție pe vreo 170 de judecători când eram membru CSM. Am luat linia asta de business, dezvolt o afacere, construiesc și dau în chirie garsoniere. Am vreo 5 blocuri, condițiile nu sunt de VIP, chiar și așa Cârnaț spune că afacerea e foarte profitabilă și nu duce lipsă de chiriași. În mare parte sunt cetățeni străini sau persoane care caută locuință cu minim condiții, la un preț mic.

Întrebat dacă a ridicat și el peste noapte prețurile la chirie, ex-avocatul Cârnaț zice că le menține pe cele vechi, dar nu a dat vreo cifră.

Primul lider mondial care l-a felicitat pe Vladimir Putin de ziua lui. Alții nu s-au grăbit să-l felicite
Articolul anterior
Bărbat arestat după ce a încercat să violeze o femeie în cimitir. Victima s-a apărat cu o lopată pe care o avea la îndemână
Articolul următor