Cotația grâului a crescut după atacurile ruseşti cu rachete asupra Kievului

Cotaţia grâului a crescut luni cu peste 4%, după ce capitala Ucrainei a suferit primele sale atacuri ruseşti cu rachete din ultimele luni, ceea ce a dat naştere la îngrijorări că escaladarea războiului reprezintă un nou risc asupra exporturilor de cereale din regiunea Mării Negre, transmite Bloomberg.

Bombardamente ruse de o amploare fără precedent în ultimele luni au lovit Ucraina luni dimineaţa. Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, loviturile ruse cu zeci de rachete şi drone iraniene Shahed au vizat Ucraina de la nord la sud şi de la est la vest, lovind capitala Kiev, precum şi regiunile Hmelniţki, Liov, Dnipro, Viniţa, Zaporojie, Sumî, Harkov şi Jitomir.

Această intensificare a conflictului din Ucraina pune sub semnul întrebării posibilitatea ca cele două părţi să cadă de acord asupra prelungirii unui acord internaţional care permite Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, acord care urmează să expire peste o lună.

Orice încetinire a exporturilor de cereale ale Ucrainei va da un nou impuls preţurilor mondiale la alimente, care au scăzut treptat în ultimele luni. Există deja provocări în cazul livrărilor de porumb ale Ucrainei, în condiţiile în care a crescut numărul de nave care aşteaptă să fie inspectate la Istanbul.

„Începutul săptămânii ar putea fi unul foarte nervos în contextul în care există riscul creşterii tensiunilor în bazinul Mării Negre”, susţin analiştii de la firma franceză de consultanţă în agricultură Agritel, scrie Agerpres.

Luni dimineaţa, la bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au crescut cu 4,4%, până la 9,1925 dolari per bushel (- 27,21 kilograme-n.r.). Preţurile au crescut cu 19% în acest an. Cotaţiile la porumb şi soia boabe au crescut şi ele cu peste 1%.

O veste mai bună pentru livrările de cereale o constituie faptul că o aglomeraţie de peste 2.000 de vase şi barje din SUA a fost eliminată după ce două ecluze de pe râul Mississippi au fost redeschise duminică. Nivelul redus al apelor râului Mississippi, ca urmare a secetei prelungite, au limitat livrările comerciale de mărfuri în mijlocul recoltei de toamnă.

În paralel, traderii aşteaptă publicarea unui important raport al Departamentului american al Agriculturii, care va fi publicat miercuri. În medie, analiştii se aşteaptă ca USDA să îşi revizuiască în jos estimările privind stocurile mondiale de grâu şi porumb.

Consiliul European cere măsuri urgente pentru securitatea energetică a R. Moldova

Consiliul European a solicitat Comisiei Europene să identifice de urgență noi soluții pentru a sprijini Moldova în consolidarea securității sale energetice. Decizia vine în contextul în care țara se confruntă cu vulnerabilități majore în acest sector, accentuate de instabilitatea regională, potrivit unui comunicat al Consiliului, scrie moldova1.md.

În concluziile adoptate după Summitul din 19 decembrie, liderii europeni au reafirmat sprijinul pentru Republica Moldova, subliniind importanța cooperării strânse pentru creșterea rezilienței și stabilității țării. În plus, Uniunea Europeană sprijină implementarea Planului de creștere și adoptarea rapidă a Facilității pentru Reformă și Creștere, considerate esențiale pentru progresul economic și integrarea europeană a Republicii Moldova.

De asemenea, liderii europeni au apreciat succesul alegerilor prezidențiale și al referendumului privind integrarea europeană. „Consiliul European felicită autoritățile din Republica Moldova pentru desfășurarea cu succes a alegerilor prezidențiale și a referendumului privind consacrarea aderării la UE în Constituție, în pofida activităților hibride ale Rusiei de subminare a instituțiilor democratice ale țării. Consiliul European salută angajamentul cetățenilor Republicii Moldova față de integrarea europeană”, se menționează în concluziile Summitului.

Eveniment de poveste la Bălți! «Lumea Uriașilor», un concept unic în lume, va fi inaugurat pe 25 decembrie

Pe 25 decembrie, în parcul Andrieș din Bălți va începe proiectul interactiv «Lumea Giganților», un concept unic în lume. Este un parc tematic dedicat personajelor de basm, iar eroii principali vor fi giganții buni și răi din legenda Văii Necuratului.

Toate figurile din parc vor avea o înălțime de până la 5 metri și «vor prinde viață» prin mecanisme de animatronică. Ele vor putea să se miște și să vorbească cu vizitatorii, povestindu-le propria lor istorie unică.

În parc, pe lângă figurile animate ale giganților, vor fi expuse și dinozauri care se mișcă, respiră și execută diverse comenzi.  

De asemenea, vizitatorii vor putea să se bucure de distracții interactive.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul oficial al proiectului «Lumea Giganților» sau la casa de bilete din parc. Detalii suplimentare pot fi găsite pe paginile evenimentului din Instagram și Facebook.

Important: Accesul este gratuit pentru copiii până la 3 ani, precum și pentru persoanele cu dizabilități de gradul I și II.

Adresa: Scuarul Mariinski (fostul parc Andries)

Ore de funcționare: 11:00 – 20:00  

Preț bilet: 80 lei.

Elevii din regiunea transnistreană vor trece pe online, dacă se întrerupe livrarea de gaze

Elevii din instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană vor face lecții de acasă, în cazul întreruperii livrării de gaze naturale. Activitatea educațională suplimentară va fi organizată doar la cererea părinților elevilor, pe baza recomandărilor serviciilor de stat relevante – sport și cultură. Vor frecventa grădinița doar copiii ai căror ambii părinți merg la serviciu, transmite IPN.

În cadrul unei ședințe extinse a consiliului de securitate, așa-numitul șef al guvernului de la Tiraspol, Alexander Rosenberg, a declarat că, dacă în regiunea transnistreană nu vor mai fi livrate gaze naturale, Centrala termoelectrică moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES) este gata să treacă la cărbune.

Întreprinderilor de producție li se va recomanda să treacă la tura de noapte, iar serviciile de transport sunt îndemnate să ajute la transportarea angajaților acestor întreprinderi la locurile lor de muncă. Activitatea administrației de la Tiraspol va fi optimizată și ea, pentru a minimiza utilizarea resurselor energetice.

De luni, 23 decembrie, instituțiile medicale din stânga Nistrului vor înceta să efectueze examinări medicale de rutină. 54 de ambulanțe se vor deplasa la apelurile de urgență și vor asigura transportarea pacienților de la un centru medical la altul, care este asigurat cu energie termică.

Cetățenilor din regiunea transnistreană li se permite să colecteze manual lemnul căzut, fără permis, dar dacă există intenția de utilizare a mijloacelor tehnice, atunci este necesară permisiunea administrației locale. Este interzisă tăierea de pădure vie și așa-numitul export de lemn în afara regiunii.

Polonia își îndeamnă cetățenii aflați în Belarus să părăsească țara
Articolul anterior
Putin promite o ripostă severă în cazul unor atacuri ucrainene contra Rusiei
Articolul următor