Cehia nu mai primește ruși în țară, nici cu viză

Începând din 25 octombrie, Cehia nu va mai permite intrarea cetățenilor ruși chiar dacă au vize Schengen valabile, a anunțat ministrul de externe de la Praga, Jan Lipavsky, citat de moldova.europalibera.org.

„Într-o vreme când în Ucraina cad rachete rusești pe locurile de joacă pentru copii și pe oamenii care nu fac decât să meargă la lucru, în Cehia intră zilnic prin aeroporturi 200 de cetățeni ai Federației Ruse”, a spus Lipavsky la o conferință de presă.

De săptămâna viitoare rușii nu vor mai avea dreptul să intre în Cehia indiferent care stat le-a eliberat viza Schengen, dacă vin în scopuri turistice, sportive sau culturale.

Cehia se alătură astfel țărilor baltice, Poloniei și Finlandei, care și-au închis granițele pentru turiștii ruși în ultimele săptămâni.

Potrivit revistei cehe Respekt, vor exista anumite excepții – oamenii de afaceri cu vize Schengen valabile sau rușii care vin la îngrijire medicală.

Cehia a fost prima țară din Uniunea Europeană care a stopat emiterea de vize pentru cetățenii F. Ruse, anume chiar pe 25 februarie, a doua zi după declanșarea invaziei rusești în Ucraina. Această interdicție cehească este în vigoare și azi, ei adăugându-i-se între timp și o interdicție simlară pentru cetățenii din Belarus.

Ministrul de externe ceh Lipavsky a anunțat însă săptămâna aceasta înlesniri pentru studenții din Belarus. Dacă până acum în Cehia puteau intra doar belarușii cu rude deja aflate acolo, de acum pot intra și studenții din Belarus care vor să studieze în Cehia în baza unor burse europene.

Decizia a fost salutată de reprezentanța în Cehia a liderei opoziției belaruse Svetlana Țihanovskaia. „E o decizie care face diferența între regimul (dictatorului Alexandr) Lukașenka și poporul din Belarus”, a spus purtătoarea de cuvânt Crisțina Șvianok, citată de Respekt.

Guvernul de la Praga a anunțat concomitent că studenții ucraineni care vor să studieze în Cehia se vor putea înscrie la universitățile cehe chiar dacă au primit protecție ca refugiați în altă țară din Uniunea Europeană.

Cehia este de mulți ani o destinație predilectă atât pentru ucraineni, cât și pentru ruși și cetățeni ai altor foste republici sovietice. Ucrainenii alcătuiau până la invazia rusă cea mai importantă comunitate de muncitori străini din Cehia. Acum, Cehia este țara din UE care a acordat cele mai multe vize de ședere refugiaților ucraineni, raportat la populația proprie.

Rușii au avut în Cehia mai ales interese economice. Autoritățile Cehiei estimează la câteva mii numărul firmelor cu capital rusesc. După invadarea Ucrainei de către ruși, multe dintre ele au constituit obiectul cercetărilor poliției, sub suspiciunea că ar căuta să ocolească sancțiunile europene impuse Rusiei.

Magazinele de bijuterii, luate pe sus de FISC! Circa 8 kilograme de articole din aur, ridicate

Serviciul Fiscal de Stat a efectuat controale fiscale prin metoda verificării operative, în perioada decembrie 2023 – aprilie 2024,  la 25 agenți economici care comercializează articole din metale prețioase.

Acțiunea a avut scopul de monitorizare a activității contribuabililor în vederea respectării eliberării bonurilor fiscale la decontările cu numerar, declarării tuturor veniturilor și comercializării în baza licenței a articolelor din metale prețioase care sunt imprimate cu emblema producătorului (semnul nominal) şi imprimate cu marcajul de stat,  aplicat  de I.P. Camera  de Stat pentru Supravegherea Marcării.Urmare a monitorizării activităților contribuabililor au fost constatate abateri în partea ce ține lipsa marcajului de stat sau marcarea neconformă (marcaj fals) a articolelor din metale prețioase, iar în consecință au fost ridicate 7,85 kg de articole confecționate din astfel de metale.Autoritatea fiscală supraveghează continuu asupra respectării prevederilor legislației în vigoare de către contribuabili, atât prin activități de informare și consultanță, cât și prin efectuarea măsurilor de control.În context, Serviciul Fiscal de Stat recomandă tuturor contribuabililor să se conformeze benevol la respectarea întocmai a legislației fiscale, întru evitarea acțiunilor de conformare forțată.

Imagini apocaliptice în Italia după o furtună puternică. Străzile, transformate în râuri de gheață

O furtună uriaşă cu ploi abundente şi vijelii a făcut ravagii în Torino. Întreg oraşul a fost acoperit de grindină, iar unele străzi au fost inundate, scrie observatornews.ro

O furtună cu grindină de mari dimensiuni a lovit oraşul Torino astăzi. Cea mai afectată zonă a fost Santena, acolo unde străzile s-au transformat în râuri de gheaţă. 

Pe o stradă din Santena, într-un pasaj subteran, a avut loc un carambol uriaş provocat de maşinile care se opriseră ca să evite grindina. Traficul este paralizat în tot oraşul, deoarece este aproape imposibil să circuli prin gheaţa care s-a strâns.

Zilele trecute, Italia a fost lovită de un ciclon care a făcut ravagii în mai multe oraşe. Sute de localnici au fost nevoiţi să fugă din case pentru a se salva. Pompierii au salvat bătrâni şi oameni imobilizaţi în bărci pneumatice. În unele locuri, apa e până la brâu. Oamenii au încercat să ia cu ei tot ce au putut din case.

30 de caricaturi ale unor personalități din țară și de peste hotare, expuse în scuarul Parlamentului

O expoziție de caricaturi ale unor personalități din țară și de peste hotare va fi prezentată în scuarul Parlamentului. Autorul lucrărilor este pictorul Alexandru Placinta, originar din Ungheni, cunoscut pentru originalitatea lucrărilor sale, realizate în stil umoristic și ironic. 

În cadrul expoziției vor fi prezentate circa 30 de caricaturi realizate de către autor de-a lungul ultimilor ani. Printre protagoniști se regăsesc politicieni, oameni de cultură și de artă și alte persoane publice. Autorul a prezentat portretele personalităților într-o manieră ironică și amuzantă.

Lucrările caricaturistului au fost expuse anterior și la Strasbourg, la Consiliul Europei. Caricaturile sale sunt prezente în colecții personale în întreaga lume, iar autorul a primit numeroase premii.

Joi, 23 mai, cu ocazia Zilei Parlamentului, începând cu ora 11.30, caricaturistul Alexandru Placinta se va afla în scuarul Parlamentului pentru a prezenta lucrările sale publicului larg.

Numărul beneficiarilor de asistență juridică garantată de stat va fi majorat
Articolul anterior
”Vai de capul nostru!”. Moldovenii nu mai știu cum să facă față scumpirilor. Salariile și pensiile abia de le ajung pentru întreținere
Articolul următor