Moldelectrica anunță stare de alertă pe piața energiei electrice din țară

Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” atenționează despre existența stării de alertă pe piața energiei electrice a Republicii Moldova.

Moldelectrica anunță stare de alertă pe piața energiei electrice a Moldovei  - #diez

La data de 21 octombrie 2022 furnizorul S.A. „Energocom” a comunicat despre existența unui deficit de energie electrică, care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice. În contextul stării de alertă deficitul de energie electrică poate persista, fapt ce poate necesita aplicarea unor măsuri preventive sau de minimizare a impactului.

Potrivit întreprinderii, deficitul prognozat pentru data de 21 octombrie 2022 constituie circa 80MW în orele de vârf. Pentru zilele de 22 și 23 octombrie nu sunt prognozate ore cu deficit de livrare a energiei electrice. 

La moment, Întreprinderea de Stat Moldelectrica în calitate de operator al sistemului de transport (OST) a energiei electrice, întru echilibrarea sistemului electroenergetic și compensarea deficitului de energie în orele de vârf, utilizează contracte de ajutor de avarie din sistemele electroenergetice ale țărilor vecine. Energia livrată în baza contractelor de ajutor de avarie este livrată în dependență de disponibilitatea acesteia în sistemele electroenergetice din țările vecine și este furnizată la preț de achiziție semnificativ mai mare, care la rândul său permite asigurarea echilibrului sistemului electroenergetic național fără a fi necesar de a recurge la limitarea consumului de energie electrică

Molelectrica reiterează îndemnul autorităților publice centrale către consumatorii de energie electrică, de a depune efort în a economisi energia electrică în orele de vârf, minimizând astfel riscul dezechilibrării sistemului electroenergetic, caz în care , în scopul echilibrării sistemului electroenergetic, OST va fi în poziția de a recurge la limitarea consumului de energie electrică prin aplicarea deconectării instalațiilor de utilizare a consumatorilor de energie electrică, prin intermediul operatorilor sistemelor de distribuție a energiei electrice.

Ulterior eventualei identificării a necesității deconectării  instalațiilor de utilizare a  consumatorilor de energie electrica, Întreprinderea de Stat „Moldelectrica” va informa imediat operatorii sistemelor de distribuție a energiei electrice despre necesitatea demarării procesului de limitare a consumului de energie electrică prin aplicarea programelor de deconectare în evantai.

Măsurile enumerate privind deconectarea consumatorilor de la rețeaua electrică sunt necesare pentru menținerea stabilității funcționării sistemului electroenergetic întru evitarea colapsului acestuia și ca urmare evitarea pierderilor economice semnificative sau a pierderilor de vieți omenești.

Trei zile de festival! Când începe „Te Salut, Chișinău!”

Primăria Municipiului Chișinău informează că în acest an, Festivalul „Te salut, Chișinău!” va fi organizat în perioada 19-21 iulie 2024.

Viceprimarul Angela Cutasevici a făcut un anunț în acest sens și a dat câteva detalii despre desfășurarea evenimentului cultural-artistic.

„O zi a Festivalului este dedicată istoriei locale, o altă zi este dedicată culturii și folclorului tradițional, după care avem muzica clasică, iar ultima zi este destinată tinerilor”, a specificat Angela Cutasevici.

„Te Salut, Chișinău!” este un eveniment care adună împreună atât locuitorii orașului, cât și oameni din toate zonele țării și de peste hotare.

Festivalul „Te Salut, Chișinău!”, ediția 2024, este consacrat aniversării a 588-a de la prima atestare documentară a orașului.

CIO dezminte informaţiile privind o posibilă anulare a Jocurilor Olimpice de la Paris

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a dezminţit, miercuri, zvonurile legate de un articol publicat în presa franceză, conform cărora se ia în considerare posibilitatea anulării Jocurilor Olimpice de la Paris, transmite MOLDPRES cu referire la news.ro.

Le Journal du Dimache şi Le Point au anunţat că preşedintele CIO, Thomas Bach, a fost „îngrozit de dizolvarea” Adunării Naţionale franceze la 9 iunie de către Emmanuel Macron şi şi-a dat „termen până la jumătatea lunii iulie pentru a confirma, anula sau amâna Jocurile de la Paris”, care ar urma să se desfăşoare între 26 iulie şi 11 august.

„Acest lucru face în mod clar parte din campania continuă de dezinformare împotriva Franţei, a CIO, a preşedintelui său şi a Jocurilor Olimpice. Nu are nicio bază reală. Preşedintele CIO şi întreaga mişcare olimpică aşteaptă cu nerăbdare nişte Jocuri Olimpice excelente la Paris 2024, începând cu ceremonia de deschidere din 26 iulie”, a negat CIO într-un mesaj postat pe reţelele sale sociale, inclusiv X.

Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice Paris 2024 a declarat, de asemenea, că va „investiga originea acestor informaţii false” difuzate de Le Point şi preluate de Le JDD.

Primăria anunță un concurs pentru identificarea unui concept sculptural al bustului scriitorului Nicolae Dabija

Primăria Municipiului Chișinău, prin intermediul Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural, anunță lansarea concursului de soluții plastice de selectare a autorului monumentului de for public, bustul scriitorului Nicolae Dabija, informează unica.md cu referire la un comunicat al Primăriei.

Concursul este deschis pentru sculptorii din țară și are drept scop identificarea unui concept sculptural care ar imortaliza personalitatea scriitorului, istoricului literaturii și omului politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române (din 2003) și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei (2012), Nicolae DABIJA.

Juriul, format din sculptori și specialiști notorii din domeniu, va decide asupra conceptului câștigător.

Propunerile vor fi recepționate până la data de 04 octombrie 2024. Rezultatele Concursului vor fi făcute publice/anunțate la 14 octombrie 2024.

Criză de electricitate: Pașii ce vor fi luați în continuare
Articolul anterior
Maia Sandu, întâlnire la Chișinău cu Președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis
Articolul următor