Criza energetică generată de Putin poate duce la dispariția enclavei separatiste Transnistria. Analiză Deutsche Welle

Administrația separatistă pro-rusă de la Tiraspol a anunțat „stare de urgență economică” în regiunea transnistreană din cauza deficitului de gaze. La rândul său, Chișinăul se confruntă cu deficit de curent, scrie publicația Deutsche Welle, citată de Rador, scrie G4Media.ro.

post-img

Majoritatea întreprinderilor mari din regiunea transnistreană și-au sistat de vineri activitatea, pentru a economisi gaz și energie. Va continua să activeze, dar la capacitate redusă, până la sfârșitul acestei luni doar Centrala electrică de la Cuciurgan, care asigură inclusiv 70% din necesarul de curent al malului drept al Nistrului (Chișinăul).

Vineri dimineață, distribuitorul de energie electrică din Chișinău, regiunea de centru și sud a Moldovei, a anunțat că a fost notificat de către compania de stat „Energocom” despre existența unui deficit de energie de 284 MW/h, ceea ce înseamnă că sunt posibile „deconectări în evantai”. Pentru a diminua impactul deficitului de curent, autoritățile de la Chișinău au cerut populației și agenților economici să raționalizeze consumul de energie, în special în intervalul 06:00-10:00 şi 18:00-23:00.

Tiraspolul reduce livrările de curent către Chișinău de la 70% la 27%

Livrările de energie electrică din regiunea transnistreană către malul drept al Nistrului vor scădea începând de luni, 24 octombrie. Centrala de la Cuciurgan, care asigură acum 70% din necesarul de curent al Chișinăului, va reduce volumul până la 27%, iar în luna noiembrie livrările vor scădea până la 23%. Cifrele au fost anunțate de liderul grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Autoritățile de la Chișinău încă nu au anunțat din ce surse vor acoperi deficitul. Tehnic, România poate acoperi cel mult 30% din necesarul de curent al Republicii Moldova, iar centralele termice locale – cel mult 40% dacă ar lucra la capacitate maximă. Populația a fost îndemnată să economisească energia.

Transnistria rămâne fără buget

În luna octombrie, „Gazprom” a redus cu 30% livrările nu doar către Chișinău, dar și către regiunea transnistreană. Transnistria nu achită gazul rusesc consumat de peste trei decenii, acumulând o datorie de aproximativ 8 miliarde de dolari. Rusia tolerează, fără niciun reproș, creșterea acestei datorii. Liderii grupării separatiste de la Tiraspol au comunicat că, în noiembrie, deficitul de gaz în Transnistria va fi și mai mare – de 40%. Prin urmare, având în vedre că temperatura afară deja a scăzut sub zero grade, administrația separatistă a dispus livrarea prioritară a gazelor către populație și către Centrala de la Cuciurgan, care asigură cu energie electrică ambele maluri ale Nistrului. Asta înseamnă că marii consumatori de gaze, cum sunt Uzina Metalurgică și Combinatul de Ciment de la Râbnița își sistează activitatea. Lovitura asupra bugetului regiunii separatiste va fi dramatică după încetarea sau limitarea activității celor mai importanți plătitori de taxe.

Dar nici aceste limitări nu sunt suficiente pentru acoperirea deficitului de gaze din octombrie, evaluat de către autoritățile separatiste de la Tiraspol la 36,9 milioane de metri cubi. Restricțiile impuse agenților economici mari vor genera o economie de numai 22 de milioane de metri cubi de gaze.

Posibilă catastrofă umanitară în Transnistria

„Gazprom” amenință însă cu sistarea totală a livrărilor spre Moldova (inclusiv către regiunea transnistreană), din cauza unei pretinse datorii de peste 700 milioane de dolari pe care Chișinăul refuză să și-o asume fără un audit internațional. Dacă acest lucru se va întâmpla, malul drept al Nistrului (Chișinăul) nu va rămâne fără gaze, dar acestea vor costa scump. Chișinăul o să cumpere gaz din România și de pe piața europeană prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău. Autoritățile de pe cele două maluri ale Prutului au anunțat că această alternativă poate fi pusă în funcțiune în mai puțin de cinci minute în orice moment dacă „Gazprom” sistează livrările. În plus, Chișinăul a depozitat în România și Ucraina cantități de gaze ce i-ar asigura consumul pentru 3-4 săptămâni pe timp de iarnă. Cea mai mare problemă a Chișinăului ar fi, în cazul acestui scenariu, asigurarea cu energie electrică, deoarece conexiunile energetice cu piața europeană (în condițiile în care Ucraina se confruntă acum cu deficit de curent) sunt extrem de limitate. Producția internă de curent a Moldovei (la centralele termo-electrice locale) acoperă mai puțin de 40% din necesar.

Dacă „Gazprom” sistează livrările de gaze spre Moldova în plină iarnă, regiunea transnistreană se va confrunta cu o catastrofă umanitară. Fără gaz, Centrala de la Cuciurgan are cărbune suficient pentru doar două luni de funcționare la capacitate minimă, ceea ce înseamnă asigurarea cu energie electrică și termică, în acest interval, doar a populației din regiunea transnistreană. „Chișinăul trebuie să fie gata să gestioneze această potențială criză umanitară în regiunea transnistreană. Fără gazul „pe datorie” dat de Putin, regiunea transnistreană îşi pierde existenţa. Malul stâng nu poate importa nici energie, nici gaze. Așa că, cel mai probabil, ne vom confrunta cu un val de refugiați transnistreni pe care va trebui să-i găzduim şi să-i întreţinem”, susține expertul în energetică de la Chișinău, Sergiu Tofilat.

Tiraspolul nu mai poate consuma fără să plătească

„Energia și gazul achiziționate de pe piețele europene vor fi mai scumpe, dar trebuie să fim pregătiți pentru acest scenariu”, a menționat ministrul moldovean al Infrastructurii, Andrei Spânu. „Am rezervat bani pentru compensații, oferim oamenilor lemne de foc, cărbune pentru cei care au nevoie, ‘Termoelectrica’ e trecută pe păcură… Este prețul pe care îl vom plăti noi pentru acest război al Rusiei”, susține oficialul moldovean.

Pe de altă parte, autoritățile de la Chișinău au anunțat condițiile în care vor accepta să livreze gaz cumpărat de pe piața europeană consumatorilor din regiunea transnistreană, dacă „Gazprom” sistează livrările. Potrivit președintelui Maia Sandu, gaz în stânga Nistrului va fi livrat doar dacă Tiraspolul îl va achita în avans. Despre aceasta a vorbit în cadrul unei emisiuni și vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. El a spus că autoritățile nu fac diferență între cetățenii de pe cele două maluri ale Nistrului, dar a precizat că toți trebuie să plătească. „Ei sunt cetățenii noștri și nu vom inventa prețuri preferențiale pentru consumatorii unei anumite părți a Republicii Moldova”, a spus Serebrian.

Războiul din Ucraina a pus capăt și contrabandei prin segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Din cauza pericolului unui atac din partea armatei ruse care staționează ilegal în Transnistria, armata ucraineană a închis în totalitate acest sector de frontieră. Acum este impermeabil. Astfel, contrabanda, care alimenta regimul separatist din Transnistria, s-a oprit – Chișinăul controlând și impozitând vamal, pentru prima dată de la proclamarea independenței, tot ce intră și iese în și din regiunea separatistă.
 

20 de școli din țară au primit microbuze noi, achiziționate cu sprijinul României

20 de microbuze noi, achiziționate cu ajutorul Guvernului României, vor ajunge în școlile din Republica Moldova. La evenimentul de distribuire a unităților de transport a participat, astăzi, premierul Dorin Recean, alături de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun.

Premierul Dorin Recean a mulțumit omologului său român pentru contribuția la îmbunătățirea infrastructurii educaționale, evidențiind necesitatea asigurării accesului la educație de calitate pentru toți copiii din țară. „Acest ajutor esențial face parte dintr-un efort amplu de a asigura accesul fiecărui copil la o educație de calitate în școli dotate cu echipament modern”, a spus șeful Executivului.

Prim-ministrul României a subliniat importanța investițiilor în sistemul educațional. „Educația copiilor, transportul lor în siguranță este o prioritate. Mă bucur că Republica Moldova este conectată la problemele copiilor. Toți copiii trebuie să aibă acces egal la educație”, a spus Marcel Ciolacu.

Unitățile de transport vor ajunge în școlile din Ungheni, Briceni, Soroca, Florești, Drochia, Ocnița, Căușeni, dar și în alte raioane ale țării. 

Microbuzele au fost achiziționate din contul asistenței financiare nerambursabile de 100 de milioane de euro, oferită de Guvernul României. Întregul lot cuprinde 69 de unități de transport școlar, dintre care primele 40 au fost distribuite în luna august, curent.

Ucrainenii au lovit un aerodrom rusesc din Voronej

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat în comun cu Forțele de Operațiuni Speciale un atac cu drone asupra aerodromului militar Borisoglebsk din regiunea Voronej, în cursul nopţii trecute, potrivit unei surse din SBU, scrie adevarul.ro.

Atacul a vizat depozite rusești unde sunt stocate bombe aeriene ghidate, precum și hangare ale avioanelor de luptă Su-35 și Su-34 și depozite de combustibil.

„SBU continuă să ia măsuri active pentru a reduce capacitatea inamicului de a teroriza orașele pașnice ucrainene cu bombardiere echipate cu bombe KAB”, a spus sursa, citată de Kyiv Independent.

„Demilitarizarea aerodromurilor militare rusești va continua, deoarece inamicul nu trebuie să se simtă în largul său nici măcar pe propriul său teritoriu”, a declarat o sursă din SBU pentru Business Insider.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini din satelit ce surprind consecințele atacului din noaptea de 3 octombrie.

Ministerul rus al Apărării a susținut că apărarea antiaeriană a distrus 113 drone ucrainene în cursul nopții trecute, 25 dintre ele fiind doborâte deasupra regiunii Voronej.

Un depozit de combustibil a luat foc în regiunea Perm

În regiunea Perm, rezervoare întregi de combustibil au fost cuprinse de flăcări, incendiul extinzându-se pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi, potrivit Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Imagini postate pe contul său oficial de Telegram prezintă pagube importante. Ministerul a declarat că se investighează cauza incendiului, dar fără a preciza legătura cu vreun atac ucrainean cu drone.

În septembrie, Ucraina a lovit mai multe depozite de muniții rusești într-o serie de atacuri cu drone, provocând pagube importante în mai multe locații. Apărarea aeriană a Rusiei a fost incapabilă să se apere în mod fiabil împotriva atacurilor în adâncime ale Kievului.

Poliția de Frontieră a primit echipament modern din partea OSCE

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a recepționat trei mijloace de transport destinate domeniului chinologic, programe software, achiziționate în cadrul proiectului de asistență externă „Sprijin pentru agențiile de aplicare a legii din Moldova ca răspuns la provocările de securitate în regiune”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Scopul proiectului este consolidarea capacităților instituțiilor de drept din Republica Moldova în lupta împotriva criminalității organizate transnaționale, contribuind astfel la securitatea și stabilitatea Republicii Moldova și a întregii regiuni.

„Noile dotări, recepționate cu suportul Guvernului Statelor Unite ale Americii, vor îmbunătăți capacitățile operaționale și analitice ale IGPF, sporind eficiența în activitățile de prevenire și combatere a criminalității transfrontaliere. Integrarea echipamentelor moderne în activitatea de serviciu a Poliției de Frontieră va permite extinderea dimensiunilor practice în cazul instruirii  teoretice, facilitând aplicarea rapidă și eficientă a cunoștințelor acumulate”, a conchis șefa adjunctă a IGPF,  Diana Salcuțan.

La eveniment au participat șefa adjunctă a misiunii OSCE în Moldova, Izabela Hartmann, reprezentanți ai Ambasadei SUA în Republica Moldova, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne și reprezentanți ai Secretariatului OSCE din Viena.

Acest proiect este cofinanțat de guvernele Germaniei, Statelor Unite ale Americii, Regatului Unit al Marii Britanii, Poloniei și Franței, fiind implementat de cadrul Departamentului pentru amenințări transnaționale al Secretariatului OSCE din Viena, Austria.

De menționat că echipele canine ale Poliției de Frontieră reprezintă domenii esențiale în asigurarea securității frontaliere, iar dotarea cu mijloace de transport va permite mobilizarea promptă în diverse situații, optimizând intervențiile la frontieră și susținând implementarea Conceptului privind funcționarea echipelor canine mobile în cadrul Poliției de Frontieră.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) împlinește 77 de ani
Articolul anterior
Cine este milionarul german, mort în accidentul aviatic din Costa Rica. Întreaga lui familie a murit după ce avionul s-a prăbuşit în mare
Articolul următor