Iluminatul stradal în Capitală va fi conectat cu o oră mai târziu și va fi deconectat cu o oră mai devreme. Anunțul a fost făcut de Primăria Chișinău, fiind menționat că este așteptată decizia Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale (CSE) și recomandările care sunt obligatorii pentru toate autoritățile.
Subdiviziunile Primăriei Chișinău pregăteasc planul de eficientizare energetică, care va fi ajustat conform cerințelor impuse și prezentate de Guvern, așa ca în cazul altor crize.
„Deocamdată a fost luată decizia de conectare cu o oră mai târziu și deconectarea cu o oră mai devreme a iluminatului stradal. La fel, s-a decis deconectarea oricăror instalații care nu sunt vitale pentru procesele tehnologice și nu afectează securitatea și sănătatea cetățenilor”, a anunțat Primăria Chișinău.
Referitor la deconectările energiei electrice pe străzi, în parcuri și curți de bloc pe un termen mai lung, se va discuta la ședinta CSE unde vor fi analizate riscurile, astfel încât să nu fie în detrimentul siguranței cetățenilor.
Iluminatul decorativ a fost deconectat de municipalitate, excepție fac cele care sunt direct legate de iluminatul stradal.
Cât privește iluminatul decorativ la unii agenți economici, Primăria spune că va solicita la fel prin decizia CSE ca agenții economici să le deconecteze.
Republica Moldova are deficit de energie electrică, începând cu ziua de luni, 24 octombrie. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, menționând că nu sunt planificate deconectări, dar trebuie să facem tot posibilul să economisim cât mai mult.
Recent, întreprinderea de stat „Moldelectrica” a atenționat despre existența stării de alertă pe piața energiei electrice a Republicii Moldova, comunicând despre existența unui deficit de energie electrică care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice.
În contextul stării de alertă deficitul de energie electrică poate persista, fapt ce poate necesita aplicarea unor măsuri preventive sau de minimizare a impactului.
Anterior, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a solicitat cetățenilor să economisească energia electrică în următoarea perioadă, mai ales între orele 07:00 – 10:00 și 18:00 – 23:00.
Cu un îndemn similar a venit și președinta Maia Sandu: „Îndemn cetățenii să economisească, pe cât este posibil, energia electrică și le mulțumesc celor care au răspuns deja apelului autorităților. Facem acest efort împreună, pentru a nu rămâne fără curent, pentru a reduce costurile, dar și pentru viitorul nostru liber. Împreună vom trece de iarna aceasta și vom ieși din ea mai puternici”.
Amintim că, Ucraina nu mai poate exporta energie electrică din cauza atacurilor rusești cu rachete asupra instalațiilor energetice. Anunțul a fost făcut luni seară, 10 octombrie, de către Ministerul Energiei de la Kiev. Această decizie privează Republica Moldova de energia electrică furnizată de Ucraina.
Hidroelectrica (lider în producția de energie electrică și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național din România) și Energocom (companie desemnată de Guvernul de la Chișinău), au semnat joi, 13 octombrie, un contract de furnizare a 100 MW energie electrică.
Energia electrică este achiziționată de către Chișinău la un preț de 450 RON/MWh (aproximativ 90 EUR/MWh), potrivit explicațiilor viceprim-ministrului moldovean Andrei Spînu, responsabil pentru domeniul infrastructurii și dezvoltării regionale.
sursa: www.cotidianul.md