Gospodăriile din Uniunea Europeană au irosit 70 kg de alimente pe persoană în 2020, susține Eurostat. Gospodăriile sunt „vinovate” de 55% din totalul deșeurilor alimentare din UE în primul an al pandemiei.
Risipa totală de alimente în UE a ajuns la 127 de kilograme pe cap de locuitor în același an, arată datele Eurostat în primul său raport la nivelul UE pe această temă, citate de Reuters.
Regiunea avea o populație estimată la 447,7 milioane de locuitori la începutul anului 2020.
Eurostat a declarat că gospodăriile sunt „vinovate” de 55% din totalul deșeurilor alimentare din UE în primul an al pandemiei COVID-19, restul de 45% fiind generate în alte etape ale lanțurilor de aprovizionare cu alimente.
Gospodăriile din UE, vinovate pentru 55% din deșeurile alimentare în 2020
Următorii mari contribuitori au fost producția de alimente și băuturi, cu 23 kg de deșeuri pe persoană, și producția primară, cu 14 kg – sectoare în care există strategii de reducere a deteriorării, cum ar fi utilizarea pieselor aruncate ca produse secundare, a declarat Eurostat.
Restaurantele și serviciile de alimentație au reprezentat 12 kg de deșeuri alimentare pe persoană în 2020, adică 9% din totalul blocului, în timp ce comerțul cu amănuntul și alte tipuri de distribuție de alimente au risipit cel mai puțin.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, risipa de alimente la nivel mondial reprezintă între 8 și 10 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, iar combaterea risipei de alimente de către consumatori rămâne o provocare în UE și în întreaga lume.
sursa: www.mediafax.ro