VIDEO! Disney lansează primul desen animat despre dismorfia corporală, cu o protagonistă plus-size

”Reflect” este primul scurtmetraj de desene animate lansat de Disney în care protagonista este plus-size și suferă de dismorfie coporală. Adio eroine cu aspect silfid, cu păr lung și mătăsos și cu ochii cât farfuriuța de desert!

Dismorfia corporală este o afecțiune de natură mentală care determină oamenii să petreacă mult timp căutând și îngrijorându-se din cauza defectelor ce țin de aspectul lor fizic. Aceste defecte sunt adesea vizibile doar în ochii celor care suferă de această afecțiune. Cei mai supuși dismorfiei corporale sunt adolescenții și tinerii, atât femei cât și bărbați.

Scurtmetrajul animat Disney ”Reflect”- care a devenit deja viral pe Tik Tok, o are ca protagonistă pe Bianca, o balerină care suferă din cauza propriei ei reflexii din oglindă și care reușește să-și învingă îndoielile și temerile legate de aspectul ei exterior prin scoaterea la suprafață a puterii ei interioare și a grației. Filmul o arată pe Bianca cum își face exercițiile de balet în oglindă, iar relexia ei se deformează la un moment dat, ceea ce simbolizează felul greșit în care aceasta își percepe corpul.

”Reflect” face parte dintr-o serie de mai multe filme – Disney’s Short Circuit – mai multe producții experimentale care se concentrează pe problema ridicată de imaginea individului asupra propriului lui corp și pe importanța de a pune accent pe propria identitate în timp ce respectul de sine este din ce în ce mai puternic. ”Reflect” este regizat de Hillary Bradfield, cea care și-a mai pus amprenta și pe animațiile Frozen 2 și pe recentul succes ”Encanto”.

Filmul se abate de la rețeta clasică adoptataă de Dinsey dintotdeauna, în care protagonistele sunt tinere, frumoase și slabe, standarde de frumsețe setate de zeci de ani.

”Repercusiunile promovării acestei imagini ideale a femeii sunt grave, mai ales în privința copiilor și tinerilor. Un studiu din 2019, realizat de S. Hayes și de S. Tantleff-Dunn, arată că o treime dintre fetițele cu vârste sub șase ani își fac griji cu privire la greutatea lor. Când acestea au fost rugate să aleagă o ”prințesă adevărată” dintre mai multe imagini Disney, 60% au ales-o pe cea mai slabă.

Stigmatizate la cel mai mic exces de greutate, multe dintre adolescente dezvoltă o relație patologică cu propriul lor corp, pe care ajung să-l considere respingător, deformat, monstruos. Pentru a lupta împortiva acestui corset mental contemporan și împortiva consecințelor sale devastatoare, scrie Vogue Paris, Jewel Moore, o elevă de la un liceu american, a inițiat o petiție intitulată Every Body Is Beautiful – Orice corp este frumos, prin care a somat Dinsey să promoveze standarde diverse de frumusețe.

sursa: www.alistmagazine.ro

Două localități din raionul Ștefan Vodă se vor uni voluntar, în cadrul reformei de amalgamare

Două localități din raionul Ștefan Vodă: Volintiri și Copceac, ar putea fi primele localități care se vor uni voluntar, în cadrul reformei de amalgamare.

Reforma de amalgamare: Două sate din Ștefan Vodă se vor uni voluntar

Primarul satului Volintiri, Igor Hîncu, spune că până a anunțat public decizia de amalgamare, administrațiile locale au urmat etapele necesare acestui proces. Hotărârea urmează să fie votată la ședința Consiliilor locale, care vor avea loc în luna iulie, transmite Radiomoldova.md.

Amalgamarea este necesară, crede Igor Hîncu, care argumentează că cele două localități vor avea de câștigat.

„Înțeleg că orice schimbare este dureroasă, orice noutate este sperietoare, dar dacă începem acum amalgamarea voluntară vom beneficia și de suplimente financiare la buget. Anual, până va avea loc acea amalgamare, până în 2030. Dar este mult de lucru. Oamenilor le este frică să nu fie ca atunci când erau unite județele comune, și pentru un certificat se gândesc că tot așa vor trebui să se ducă departe. Dar noi și la Volintiri, și la Copceac avem Centru unificat de prestare servicii publice”, a declarat Igor Hîncu.

Deși este un subiect care a stârnit numeroase discuții, amalgamarea este o soluție pentru localitățile și primăriile care nu au specialiști suficienți și resurse financiare pentru dezvoltarea satelor, este de părere primarul din Copceac, Vasile Țînțari.

„Noi vrem să oferim servicii mai bune, să avem bugete concrete, avem lipsă de specialiști. Nu se face nimic dacă se unesc două primării. Eu cred că n-o să-i afecteze pe cetățeni absolut deloc”, a menționat Vasile Țînțari.

Procesul de amalgamare presupune absorbția satelor, comunelor, orașelor sau municipiilor de către o localitate din apropiere mai puternică din punct de vedere al capacităților administrative, formând astfel o unitate administrativ-teritorială nouă. Sunt și câteva condiții, noua unitate trebuie să aibă cel puțin 3.000 de locuitori, iar primăria să poată acoperi cheltuielile pentru cel puțin 12 angajați, dar și alte câteva condiții.

În noiembrie 2023, Guvernul a aprobat metodologia de amalgamare voluntară și au anunțat că localitățile vor beneficia de sprijin financiar pentru pregătirea acestui proces.

Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Rezina a murit strivit de un tractor

Un bărbat a murit, după ce a fost strivit de roata unei remorci a unui tractor. Tragedia a avut loc în după-amiaza zilei de 29 iunie, în localitatea Echimăuți, raionul Rezina.

Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliție Rezina, Elena Băetrău, victima s-a dovedit a fi un bărbat de 53 de ani. Acesta împreună cu alte persoane erau implicați în activitate de evacuare a gunoiului, când din atenție a căzut sub roțile remorcii tractorului, scrie www.stiri.md.

Din nefericire, din cauza traumelor severe suferite, bărbatul a decedat pe loc.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în acest caz pentru stabili toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Un asteroid de dimensiunea unui munte trece la 6,6 milioane de kilometri distanţă de Terra

Un asteroid masiv, considerat un posibil ”ucigaş de planete”, trece joi prin proximitatea relativă a Terrei, la o distanţă de 6,6 milioane de kilometri, cu o viteză de 93.000 km/h, transmite Live Science citat de Agerpres.

Acest asteroid „potenţial periculos” de dimensiunea unui munte este unul dintre cei mai mari asteroizi care au trecut prin apropierea Pământului în mai mult de un secol. Asteroidul denumit 2011 UL21 este un asteroid de proximitate pentru Terra – orbita sa îl aduce ocazional până la 1,3 unităţi astronomice (UA) faţă de Soare (adică de aproximativ 1,3 ori distanţa medie dintre Pământ şi Soare).

Asteroidul 2011 UL21 trece prin proximitatea Soarelui o dată la fiecare 3 ani. Pornind de la observaţiile din trecut, asteroidul are între 1,7 şi 3,9 kilometri lungime, conform SpaceReference.org, fiind mai mare decât 99% dintre asteroizii de proximitate cunoscuţi, după cum arată datele Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

2011 UL21 este însă de cel puţin 10 ori mai mic decât cel mai mare asteroid care a lovit vreodată Pământul, asteroidul Vredefort, şi de aproximativ 5 ori mai mic decât asteroidul care a dus la dispariţia dinozaurilor în urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani.

Astfel, în cazul unei ciocniri cu Terra, acest asteroid are potenţialul de a produce distrugeri la nivel continental, iar materia expulzată în atmosferă după un eventual impact ar putea duce la modificări climatice semnificative, motiv pentru care este considerat un „ucigaş de planete”.

Asteroidul 2011 UL21 trece la aproximativ 6,6 milioane de kilometri distanţă de Terra – mai aproape decât a trecut în ultimii 110 ani, conform simulărilor derulate de NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL). La această distanţă, este considerat un obiect „potenţial periculo”s de către NASA, chiar dacă distanţa la care trece este de 17 ori mai mare decât distanţa dintre Pământ şi Lună.

Deşi acest asteroid nu prezintă un pericol pentru Pământ, observarea lui este interesantă pentru că este unul dintre cei mai mari 10 asteroizi care s-au apropiat până la mai puţin de 7,5 milioane de kilometri de Terra în ultimii 124 de ani, conform lui Gianluca Masi, astrofizician şi director la Virtual Telescope Project (VTP).

2011 UL21 nu se va mai apropia atât de mult de Pământ până în anul 2089, când va trece la distanţa de doar 2,7 milioane de kilometri de planeta noastră, conform simulărilor derulate de JPL.

Calculele NASA arată că nu există niciun pericol ca un asteroid „ucigaş de planete” să lovească Pământul în următorii 1.000 de ani. Asteroidul Apophis, care este suficient de mare pentru a distruge un oraş, se va apropia de Pământ în 2029, când va trece mai aproape decât orbitele pe care se află unii sateliţi, dar fără a prezenta riscul unei ciocniri, conform simulărilor.

Maia Sandu a discutat cu locuitorii din Ciuciuleni despre problemele lor, dar și criza prin care trecem din cauza războiului din țara vecină
Articolul anterior
Descoperire macabră în Căușeni! O familie și-a găsit caprele sfâșiate
Articolul următor