Cum lucrează FSB și Kremlinul pentru a destabiliza Republica Moldova

Un set de documente sensibile obținute de serviciile secrete ucrainene și analizate de „The Washington Post” ilustrează modul în care Rusia lui Putin încearcă să manipuleze țările din Europa de Est chiar și în pofida declinului campaniei sale militare din Ucraina.

Când mii de protestatari s-au adunat luna trecută în fața clădirii președinției Republicii Moldova pentru a cere demisia liderului pro-occidental al micuțului stat situat între România și Ucraina, omul din spatele acestei demonstrații – un controversat om de afaceri cocoțat în fruntea unui partid de opoziție și fugar în Israel din cauza problemelor cu legea – a primit imediat aplauze din partea regimului de la Moscova.

Este un „partener destoinic pe termen lung”, l-a descris un politician rus de rang înalt, care ar fi propus totodată un contract favorabil pentru gaze naturale dacă Republica Moldova ar fi condusă de partidul său. Poreclit „Cel Tânăr” de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB), Ilan Șor, în vârstă de 35 de ani, este o figură de prim-plan în eforturile Kremlinului de a submina aspirațiile pro-occidentale ale Republicii Moldova, o fostă republică sovietică devenită independentă acum mai bine de 30 de ani, scrie „The Washington Post”, care citează documente și interviuri cu oficiali de la Chișinău, ucraineni și din Vest.

Documentele, care fac parte dintr-un set de materiale sensibile obținute de serviciile secrete ucrainene și analizate de „The Washington Post”, ilustrează modul în care Rusia lui Putin încearcă să manipuleze țările din Europa de Est chiar și în pofida declinului campaniei sale militare din Ucraina. Conform documentelor și surselor „The Washington Post”, FSB a direcționat zeci de milioane de dolari de la unele dintre cele mai mari companii de stat din Rusia pentru a-și asigura o rețea de politicieni supuși în Republica Moldova și a reorienta acest stat către Moscova.

Trezoreria SUA a impus miercuri sancțiuni împotriva mai multor organizații și persoane din Rusia și din Republica Moldova, inclusiv împotriva lui Șor, luat în vizor pentru că „a coordonat cu reprezentanți ai altor oligarhi pentru a provoca tulburări politice în (Republica, n. red.) Moldova” și „a primit sprijin din Rusia” în acest sens, precum și că a colaborat în iunie „cu entități cu sediul la Moscova pentru a submina”  demersurile conducerii de la Chișinău în vederea obținerii statutului de stat candidat la UE pentru Republica Moldova.

Moscova sprijină de mult timp o regiune separatistă în interiorul granițelor Republicii Moldova. Este vorba de Transnistria, ocupată de trupele rusești încă de la obținerea independenței. De altfel, conflictul înghețat din această zonă a servit Moscovei ca o frână pentru a zădărnici eforturile pro-europene ale Republicii Moldova.

În primele luni ale războiului declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, Guvernul de la Chișinău s-a temut că tancurile rusești vor trece peste granița Republicii Moldova, un scenariu luat în calcul mai ales în cazul căderii orașului-port Odesa, situat la 65 de kilometri distanță. Această amenințare militară s-a atenuat, dar tensiunile cresc la Chișinău pe fondul șantajului energetic al Rusiei, care mizează astfel pe o schimbare a conducerii Republicii Moldova. Acest șantaj survine în contextul unei operațiuni a armatei ruse vizând distrugerea infrastructurii energetice a Ucrainei, țară care asigură o parte importantă din importul de energie electrică al Republicii Moldova.

Un populist „în adevăratul sens al cuvântului”

Managementul celor două principale canale de televiziune pro-ruse din Republica Moldova a fost transferat la sfârșitul lunii septembrie unui asociat apropiat al lui Ilan Șor, oferindu-i acestuia o platformă majoră pentru a promova o agendă aliniată Moscovei. În plus, potrivit unor interceptări, FSB a trimis o echipă de strategi politici pentru a consilia partidul lui Șor. Și, potrivit unor documente, FSB a supravegheat o tranzacție prin care un oligarh rus a achiziționat unul dintre principalele active ale lui Ilan Șor pentru a-l proteja pe acesta din urmă de autoritățile Republicii Moldova.

Citiți continuarea pe www.adevarul.ro

Farmacia Familiei celebrează 19 ani! Participă la tombola aniversară și câștigă premii valoroase!

În luna iulie, Farmacia Familiei celebrează 19 ani de activitate! Cu ocazia aniversării, fiecare client va fi răsplătit pentru fidelitate și încredere.

În perioada 1 – 19 iulie, te invităm să participi la tombola aniversară organizată în Farmacia Familiei și Dita Hyper Farmacie.

Cum participi:

  • Procură din Farmacia Familiei/Dita Hyper Farmacie, în perioada 01 iulie – 19 iulie, orice produse, într-un bon de plată de minim 300 lei.
  • Înregistreză bonul și completează formularul de participare care include datele participantului (nume, prenume, telefon de contact, nr. bonului, data procurării, adresa electronică).

Pe lângă șansa de a câștiga la tombolele zilnice, poți profita de oferte aniversare la cele mai de top branduri de dermatocosmetică și suplimente. Profită de reducerile generoase și asigură-te că ai tot ce îți trebuie pentru sănătatea și bunăstarea ta și a familiei tale.

Farmacia Familiei – 19 ani de grijă pentru toată familia!

Pentru mai multe informații despre campania aniversară consultă regulamentul tombolei.

*Acest articol este un produs comercial.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale. Recomandările autorităților pentru cetățeni privind sporirea securității digitale

Pe 30 iunie este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale, un eveniment care evidențiază impactul pozitiv al rețelelor sociale prin facilitarea unei comunicări continue între utilizatori din întreaga lume.

Potrivit Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, circa cinci miliarde de oameni din întreaga lume folosesc rețelele sociale, ceea înseamnă că, 61% din populația lumii are un cont pe o platformă de social media, iar, în mediu, o persoană utilizează rețelele sociale până la 2,5 ore pe zi.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să fie vigilenți la toate aspectele legate de activitatea platformelor de socializare.

Măsurile recomandate de STISC pentru securitatea digitală și pentru protejarea conturilor de social media sunt:

  • Evitați să furnizați multe informații personale;
  • Folosiți parole puternice și activați autentificarea cu doi factori;
  • Raportați utilizatorii și comportamentele suspecte;
  • Nu accesași linkurile și mesajele suspecte;
  • Utilizați o soluție de securitate pentru dispozitivele tale.

Ziua Mondială Social Media a fost inițiată de compania globală de entertainment și media, Mashable, pe 30 iunie 2010 pentru a recunoaște impactul rețelelor sociale asupra comunicării globale și interacțiunii umane.

Întâmplarea neplăcută de care au avut parte Cleopatra Stratan și Edward Sanda în Italia. Au fost evacuați de pe plajă și ambulanța a ajuns imediat

Edward Sanda și Cleopatra Stratan au fost martorii unui scene șocante, într-una din vacanțele petrecute în Italia. Artiștii au fost evacuați de pe plajă, acolo unde ambulața și elicopterul au ajuns de urgență, scrie Libertatea.

„Nu am avut parte de peripeții în vacanță, însă am văzut niște lucruri care ne-au stricat vibe-ul, chiar dacă nu am pățit-o noi. Eram în Sardinia, s-a înecat un băiat, a venit elicopterul pe plajă, ne-a evacuat, era o plajă mică. Cred că s-a aruncat de pe o stâncă, a venit și salvarea cu barca. Noi am sperat că a fost bine și că l-au salvat.

Am încercat și noi să sărim si să ajutăm, însă, din păcate, nu aveam cu ce, pentru că persoana respectivă trebuia scoasă din apă, iar după aceea au venit elicopterul”, au declarat Eduard Sanda și Cleopatra Stratan pentru Spynews.ro.

„Era o plajă atât de mișto… Era înconjurată de munte, de stânci, aveai impresia că ești undeva în Thailanda. În ziua aceea am rămas cu gândul la acea întâmplare, ne-am tot gândit la asta. Am aflat ulterior că persoana respectivă a fost în regulă, a reușit să fie salvată. Am reușit cumva să trecem peste asta și am avut grijă de noi, în primul rând”, au mai declarat cei doi artiști.

Un moldovean stabilit în Italia și-a omorât din greșeală prietena. Cum s-a întâmplat totul
Articolul anterior
Un pasager a incendiat baia unui avion după ce a fumat o țigară în timpul zborului
Articolul următor