Deutsche Welle a reusit sa vorbeasca cu o fosta agenta a FSB care a cerut azil politic in Franta. Aceasta spune ca aparatul de putere al Kremlinului se clatina si „multi din FSB cred ca razboiul este pierdut”.
Marija Dmitrieva a reusit sa iasa din Rusia – via Africa de Nord – si sa ajunga in zona de tranzit de pe aeroportul din Paris, unde a cerut azil politic. Ea nu mai suporta ceea ce se intampla in tara sa natala, spune ea: „Vreau ca moartea sa nu mai apara. Nu mai vreau ca oamenii sa moara in Ucraina, nu mai vreau ca rusii sa moara”.
Femeia de 31 de ani este medic si spune ca a lucrat pentru trei agentii de securitate rusesti din 2016 – cel mai recent pentru serviciul secret intern FSB. Dar razboiul din Ucraina a facut-o sa se rupa de tara.
Dmitrieva nu este nici membra a opozitiei, nici liberala. Pana de curand, ea insasi facea parte din sistemul lui Putin, lucrand pentru Ministerul de Interne, Ministerul Apararii si serviciul secret FSB.
Multi din FSB cred acum ca razboiul este pierdut, spune ea. In calitate de medic, ea a tratat in repetate randuri angajati nemultumiti care doreau sa paraseasca serviciul: „Spuneau ca sunt obositi. Nu parasesti FSB-ul asa, pur si simplu. Este un loc de munca foarte respectabil, care se obtine foarte greu. Si daca apoi trei angajati tineri demisioneaza intr-o luna, asta sugereaza ca nu sunt de acord cu sistemul”. Dmitrieva crede ca oficialii serviciilor secrete se tem ca intr-o zi vor fi trasi la raspundere pentru crimele comise in razboiul din Ucraina.
Politolog si expert in Rusia, Gerhard Mangott de la Universitatea din Innsbruck considera ca evaluarea lui Dmitrieva este fundamental plauzibila: „Am aflat din sursele mele ca exista intrebari in cadrul personalului de conducere al FSB cu privire la cat de mult sunt dispusi sa plateasca pentru o victorie in din Ucraina. Si ca numarul celor care se tem ca Rusia ar putea pierde si acest razboi este in crestere”.
Vladimir Osechkin traseaza o imagine similara. Activist rus pentru drepturile omului si fondator al gulagu.net, un ONG care denunta abuzurile din inchisorile rusesti, el are contacte bune cu agenti ai serviciilor secrete. Sub deviza „vantul schimbarii”, el a publicat pe internet numeroase rapoarte ale unui agent al serviciilor secrete rusesti de la inceputul razboiului din Ucraina.
Osetschkin vede o regandire a serviciilor secrete rusesti in raport cu Putin.
„Judecand dupa sursele din sistem, multi cred ca ceea ce a inceput Putin la 24 februarie duce la abis, la catastrofa, ca este cea mai mare greseala a lui Putin ca politician si sef de stat”, spune Osetchkin, care traieste si in Franta.
„Multi din sistem considera chiar ca este vorba de o tradare. Pentru ca, pe parcursul a 20 de ani, intregul sistem al agentiilor de securitate l-a ajutat pe Putin sa ramana la putere”. Acum, ei se tem ca Putin le va pune in pericol prosperitatea si securitatea.
Autoritatile franceze sunt ingrijorate de siguranta lui Osechkin – el este supravegheat 24 de ore din 24. Intr-un interviu, el spune ca a existat o tentativa de atac asupra sa cu doar cateva saptamani in urma. Recent, s-a aflat ca in Rusia au fost lansate investigatii impotriva sa pentru ca ar fi raspandit informatii false despre armata rusa.
Osechkin spune ca resentimentele tot mai mari sunt motivul pentru care Putin l-a promovat pe liderul cecen Ramzan Kadirov la gradul de general-colonel. „Cainele sangeros al lui Putin” este considerat deosebit de loial si brutal. Se spune ca seful armatei de mercenari privati a lui Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, ar fi castigat, de asemenea, influenta. El dezvaluie una dintre tacticile lui Putin, potrivit lui Osetschkin, cu care acesta vrea sa se protejeze impotriva tentativelor de lovitura de stat: „Putin este ingrozit de aceasta, motiv pentru care creeaza un numar mare de departamente si unitati diferite care se pot intoarce unele impotriva altora”.
O strategie pe care o recunoaste si Mangott: „Putin este o persoana careia ii place sa aiba in jurul sau o multime de actori care sunt in conflict intre ei si care concureaza intre ei”, spune politologul. „Asta ii permite sa ia o decizie la momentul potrivit, un verdict de judecator, sa fie ultimul mediator si decident, ca sa spunem asa”.
Dar acest lucru provoaca din ce in ce mai multe tensiuni in aparatul de putere, spune Dmitrieva: „Angajatii din agentiile de securitate se tem ca in viitor vor veni la putere forte si mai radicale, cu alte cuvinte banditi precum Kadirov, carora vor trebui apoi sa se supuna”. Oamenii lui Kadirov au deja salarii mai bune si echipamente mai moderne decat trupele regulate.
Dmitrieva crede ca razboiul va continua sa se intensifice. Doua surse FSB i-au spus despre reuniunea Consiliului de Securitate al Rusiei din 10 octombrie. „Ei au discutat despre modul in care situatia din Ucraina ar putea fi adusa sub control. Nu a contat ce mijloace au fost folosite pentru a atinge acest obiectiv si cati civili au murit in acest proces”. Bombardarea sistematica a tintelor civile din Ucraina a inceput in aceeasi zi.
sursa: www.aktual24.ro