Mama lui Elon Musk vine în România. Cine e femeia care a crescut 3 copii de succes

Mama lui Elon Musk, cel mai bogat om din lume, va veni în vizită la București pentru un eveniment la care va participa din postura de gazdă.

Maye Musk a fost partenera fiului său la Met Gala 2022 FOTO Getty Images

Vizita în România a lui Maye Musk, în vârstă de 74 de ani, va avea loc la sfârșitul lunii ianuarie 2024, când își va prezenta publicului din România cartea „O femeie își face un plan: Sfaturi pentru o viață plină de aventură, frumusețe și succes“, scrie MediaFlux.

Evenimentul va avea loc la Sala Palatului din București, iar apoi va pleca într-un turneu de promovare a cărții în Bulgaria și apoi în Turcia.

Povestea lui Maye Musk 

În cartea sa, A woman makes a Plan (O femeie are un plan), Maye Musk povesteşte cum şi-a crescut copiii ca mamă singură şi cum i-a educat ca să-şi împlinească visurile, deşi viaţa nu a fost prea îngăduitoare cu ea.

Cea care şi astăzi urcă pe podiumurile prezentărilor de modă a avut o copilărie aventuroasă şi o tinereţe greu încercată. Copilăria lui Maye nu a fost deloc una obişnuită.

Amintirile ei sunt legate de zborurile deasupra deşertului Kalahari din Namibia în avionul pilotat de tatăl ei. Pilotatul avioanelor era pasiunea tatălui ei.

Ea, în schimb, era un copil minune la matematică: profesorii o trimiteau să-i înveţe chiar pe elevii mai mari decât ea. La 15 ani, s-a apucat de modelling, iar la 18 s-a apucat să studieze nutriţia, devenind dietetician la 21. Un an mai târziu, în 1970, se căsătorea cu inginerul Errol Musk. Nouă luni mai târziu venea pe lume Elon – după un an, îl năştea pe Kimbal şi după încă un an, o aducea pe lume pe fiica Tosca. Mariajul a durat nouă ani.

Maye Musk model si mama miliardarului Elon Musk  FOTO EPA EFE (4) jpg

Rețeta copiilor de succes

Maye a crescut trei copii deveniţi bărbaţi ce participă la schimbarea lumii: Elon a devenit cel mai bogat om din lume, Kimbal deţine un lanţ de restaurante aflat în fruntea curentului farm to table, iar Tosca e regizoare de film.

La 31 de ani, Maye divorţa şi începea un lung proces de custodie: “După divorţ, prioritatea mea au fost copiii. Am fugit efectiv de soţul meu. Mă dădea în judecată anual, invocând un nou motiv”.

O fractură în relaţia ei cu copiii a avut loc pe când Elon avea doar 10 ani : “Elon mi-a spus că se duce să locuiască cu tatăl lui, la fel şi Kimbal. Errol avea Enciclopedia Britanică în bibliotecă, eu nu mi-o permiteam. Avea şi un computer, un obiect rar la acea vreme, lucruri pe care el le adora. Lumea mă întreabă, adesea, cum am crescut aşa copii de succes. Le răspund că lăsându-i să-şi urmeze pasiunile“. 

Cariera în modelling

Model de profesie, Maye Musk a făcut istorie apărând în costum de baie pe coperta Sports Illustrated, devenind cea mai în vârstă femeie care a pozat pentru coperta cunoscutei publicaţii.

„Când femeile merg la plajă, suntem oarecum reţinute în privinţa corpului nostru, dar bărbaţii nu au nicio problemă şi se vor plimba oricum. Chiar dacă arată groaznic, nu le pasă. Cred că nu trebuie să ne pese atât de mult”, a declarat Maye Musk într-un interviu pentru People.

Deşi este mama celui mai bogat om din lume, Maye a fost dintotdeaua în lumina reflectoarelor. Aceasta şi-a început cariera în modeling de la vârsta de 15 ani, în timp ce locuia în Africa de Sud, apoi a fost finalistă la concursul de frumuseţe Miss Africa de Sud din 1969.

Popularitatea sa a explodat în urmă cu 11 ani, când la vârsta de 63 de ani a pozat nud pentru revista Time, secţiunea de Sănătate, iar doi ani mai târziu a apărut în videoclipul „Haunted” al lui Beyoncé.

sursa

Mesajul Maiei Sandu înaintea turului II al prezidențialelor din România

 Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a venit cu un mesaj video înaintea turului II al prezidențialelor din România, informează unica.md.

„Cei care cred că România ar fi mai puternică şi mai prosperă fără Uniunea Europeană – priviţi spre Republica Moldova. Vedeţi cât de mult a avansat România în ultimele două decenii şi cu cât greu s-a descurcat Republica Moldova. Acum 18 ani noi nu am avut şansa să aderăm la Uniunea Europeană împreună cu România, dar nu ne-am pierdut speranţa, muncind din greu ca să ajungem parte a acestei familii mari, europene, cât de curând posibil. În această lume tot mai incertă avem nevoie unii de alţii, avem nevoie să ne susţinem reciproc. Împreună suntem mai puternici. Ştim ce înseamnă despărţirea – granițe închise şi tăcerea impusă de un regim ce ne-a vrut străini unul faţă de celălalt; interdicţia de a circula, comunica, de a ne îmbrăţişa. Nu daţi crezare celor care vă spun că apropierea de Kremlin aduce pace şi bunăstare. Vedeţi ce face Kremlinul cu vecinii săi. Îi şantajează, îi bombardează, îi ucide. Vedeţi ce face cu proprii cetăţeni. Îi pune la închisoare doar pentru că sunt împotriva războiului sau pentru că critică autorităţile.

Da, democraţiile noastre nu sunt perfecte, dar revenirea la un regim care este de partea agresorului este un pas înapoi, către izolare, sărăcie, dictatură. Nu vrem să fim din nou separaţi. Nu vrem ca Kremlinul să dicteze din nou relaţia Bucureștiului cu Chișinăul. Dimpotrivă, avem şansa să ne regăsim în marea familie europeană. Şi nu vrem să ratăm această şansă. Pe 1 şi 8 decembrie mergem la vot. Alegem Parlamentul României şi președintele României. Eu voi merge la vot pentru că vreau o Românie care să trăiască în pace cu o voce puternică în lume şi cu un nivel înalt de trai pentru toţi cetăţenii săi. Bunicii mei, care s-au născut în România, sigur ar fi mers la vot. Poporul român are puterea și înțelepciunea de a-și apăra locul în lume, iar soarta și această putere stă doar în vot. Poporul român este liber! Vă îndemn să votăm pentru o Românie puternică, europeană, pentru o țară liberă”, a spus preşedintele Maia Sandu.

De ziua leului, BNM pune în circulație monede comemorative „Aniversarea monedei naționale”

Începând cu 29 noiembrie 2024, Banca Națională a Moldovei pune în circulație ca mijloc de plată și în scop numismatic monede comemorative „Aniversarea monedei naționale”, emisiunea anului 2024, din seria „Altele”. Monedele comemorative „Aniversarea monedei naționale” sunt dedicate aniversării monedei naționale – leului moldovenesc, celebrată anual pe 29 noiembrie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Cu această ocazie, guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a declarat că Leul moldovenesc este mai mult decât o monedă – este parte din povestea noastră: „…este martorul transformărilor prin care a trecut Republica Moldova, de la începuturile independenței până la parcursul său spre integrarea europeană. Astăzi, când ne aflăm la intersecția dintre tradiție și inovație, leul moldovenesc continuă să ne însoțească în viața de zi cu zi și să scrie povestea noastră. Îmi doresc ca această zi să fie un prilej de a privi înainte, cu încredere, spre un viitor în care Moldova își va găsi locul firesc în Uniunea Europeană – un spațiu al păcii, al prosperității și al oportunităților pentru fiecare cetățean”.

Monedele au fost lansate în circuitul numismatic începând cu 29 noiembrie 2023. Tirajul anului 2024 este identic celui din anul precedent și numără 300 monede cu valoarea nominală de 100 lei confecționate în aur și 500 monede cu valoarea nominală de 50 lei în argint, cu posibilitatea emisiunilor suplimentare până la 5 000 monede.

Monedele sunt ambalate în capsulă de metacrilat transparent și în cutii de prezentare, fiind însoțite de un certificat de autenticitate cu un cod QR, care la scanare redirecționează către pagina web a Băncii Naționale cu informația despre caracteristicile monedelor. Certificatele de autenticitate sunt semnate de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Monedele și bancnotele comemorative, precum și alte articole numismatice emise de Banca Națională a Moldovei sunt comercializate prin intermediul băncilor licențiate.

Totodată, cu acest prilej, Banca Națională anunță în premieră că începând cu data de 2 decembrie 2024, publicul larg va avea posibilitatea de a depune cereri online pentru achiziționarea monedelor jubiliare și comemorative direct de la ghișeul Băncii Naționale a Moldovei. În conformitate cu modificările aduse la art. 62 din Legea nr. 548/1995 cu privire la Banca Națională a Moldovei, în vigoare din 2 august 2024, Banca Națională poate comercializa bancnote și monede metalice jubiliare și comemorative, precum și alte articole numismatice puse în circulație de aceasta.

Pentru a depune o cerere de procurare a monedelor jubiliare și comemorative, solicitantul trebuie să acceseze rubrica „Monede și bancnote comemorative” din compartimentul „Moneda” de pe pagina web oficială a Băncii Naționale, să consulte termenii și condițiile stabilite de BNM pentru comercializarea monedelor jubiliare și comemorative și să introducă datele personale indicate. Cererea este transmisă Băncii Naționale doar după confirmarea mesajului recepționat prin poșta electronică de către solicitant.

Cererile se procesează de către Banca Națională timp de 5 zile lucrătoare, după care solicitantul va fi informat despre rezultatele soluționării cererii, data și ora programării pentru ridicarea monedei de la ghișeul BNM (bd. Grigore Vieru nr. 1, MD-2005, Chișinău).

Numărul procuraturilor va fi redus în jumătate

În Republica Moldova vor exista 14 procuraturi teritoriale și trei procuraturi de circumscripție, în loc de cele peste 30 de procuraturi raionale, care sunt în prezent. Conceptul privind reorganizarea și optimizarea structurii sistemului Procuraturii a fost prezentat Consiliului Superior al Procurorilor, transmite IPN.

Procurorul general, Ion Munteanu, a declarat că unul dintre scopurile propuse este dezvoltarea capacităților funcționale ale Procuraturii. Este vorba despre eficientizarea capacităților de management, uniformizarea practicii și a volumului de lucru, precum și îmbunătățirea calității actului de justiție, a precizat Munteanu.

„Din peste 30 de procuraturi raionale, care sunt în prezent, rămân doar 14, de asemenea și cele trei procuraturi de circumscripție – Nord, Sud și Centru. În ceea ce privește procuraturile de circumscripție, locul lor firesc nu este în componența procuraturilor teritoriale, deoarece acestea conduc și exercită urmărirea penală, reprezintă acuzarea, iar procuraturile de circumscripție doar asigură reprezentarea acuzării la curțile de apel”, a explicat Sergiu Russu, adjunct al procurorului general.

Potrivit lui Rusu, astfel mai multe procuraturi raionale se consolidează în procuraturi teritoriale. „Sunt fenomene infracționale ce depășesc limitele unei unități administrativ-teritoriale, iar dacă vom aborda fenomenele infracționale la scară largă, eficiența de contracarare a infracțiunilor va spori. Mai mult ca atât, această modificare va determina un plan de viitor de constituire și consolidare a sediilor procuraturilor teritoriale – evident sedii echipate corespunzător”, a explicat Sergiu Russu.

Potrivit noii organigrame, rămân Procuratura municipiului Chișinău, cu oficiile sale per sector, și Procuratura UTA Găgăuzia. Totodată, vor activa: Procuratura Bălți, Procuratura Edineț, Procuratura Cahul, Procuratura Strășeni, Procuratura Căușeni, Procuratura Anenii Noi, Procuratura Cimișlia, Procuratura Criuleni, Procuratura Drochia, Procuratura Hâncești, Procuratura Orhei, Procuratura Soroca și Procuratura Ungheni.

De asemenea, vor exista Procuratura de circumscripție Nord, Procuratura de circumscripție Centru și Procuratura de circumscripție Sud.

După o lungă perioadă în care a fost burlac, Cătălin Scărlătescu și-a găsit sufletul pereche
Articolul anterior
Au fost aprobate noile tarife pentru energia electrică
Articolul următor