sp

Schemă infracțională prin care au fost accesate ilegal, cu scop de vânzare, date restricționate despre profilul mașinilor din Moldova

Ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice și cei ai Direcției urmărire penală ai INI, de comun cu procurorii PCCOCS, au deconspirat o schemă prin care au fost accesate ilegal, cu scop de vânzare, date restricționate despre profilul mașinilor din Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datele obținute ilegal de compania vizată se referă la modul prin care mașinile au fost introduse în țară, asigurarea și revizia tehnică a acestora, kilometrajul parcurs sau proprietarii anteriori și alte caracteristici. Toate aceste date, după ce ar fi fost accesate ilegal dintr-o bază de date cu acces restricționat (destinată procesării electronice a documentelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto), începând din anul 2023, erau oferite spre vânzare persoanelor interesate.

Urmare a măsurilor de investigație și probelor acumulate, oamenii legii au descins percheziții în mai multe locații din mun. Chișinău, unde au fost depistate înscrisuri de ciornă, mijloacele financiare în valoare de 10.000 euro, 400 dolari americani, 140.000 lei, un portofel pentru criptomonede, precum și mai multe sisteme informatice. Ulterior, a fost audiat în calitate de bănuit șeful companiei vizate din Chișinău, cu vârsta de 40 de ani.

Investigațiile continuă, inclusiv expertizarea dispozitivelor ridicate, timp în care persoana beneficiază de garanții procedurale și prezumția nevinovăției potrivit legii.

Gest frumos! Un echipaj al poliției din Orhei a ajutat o femeie să ajungă în timp util la maternitate

Un gest frumos, demn de apreciat! Un echipaj al poliției din Orhei a ajutat o femeie aflată în travaliu să ajungă la timp la maternitate, scrie echipa.md.

Despre cele întâmplate a relatat chiar tânăra mămică. Potrivit ei, în timp ce se deplasa spre maternitate cu mașina, cu soțul ei, ar fi observat un echipaj al poliției ce monitoriza situația în zonă!

Imediat, s-au adresat după ajutor oamenilor legii, pentru a ajunge mai repede la maternitate, iar angajații poliției, fără a pierde măcar o clipă, au acceptat să-i ajute! Au pornit girofarul și semnalul sonor și au escortat tânăra familie spre maternitate.

Din fericire, mămica a ajuns la timp pe mâna medicilor și a născut un băiețel complet sănătos.

În context, familia vine cu un mesaj de mulțumire pentru Dorin Boldișor și Mihai Spatari, angajați ai IP Orhei, pentru sprijinul și ajutorul acordat într-un moment atât de important din viața acestei familii.

Plan de măsuri pentru pregătirea de sezonul de încălzire 2024-2025 care va asigura securitatea energetică a țării

Menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale, diversificarea surselor de aprovizionare și utilizarea combustibililor alternativi sunt câteva dintre măsurile prevăzute în Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024 – 2025, aprobat, astăzi, în cadrul ședinței Executivului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Documentul stabilește măsurile necesare pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova, în contextul riscurilor legate de întreruperea aprovizionării cu gaze naturale din partea „Gazprom”.

Pe lângă crearea și menținerea stocurilor de gaze naturale, este prevăzută mаjоrаrеа capacității comerciale la granița România – Republica Moldova. Totodată, vor fi asigurate stocuri de păcură, cărbune și combustibil alternativ. Generatoarele electrice din instituțiile publice vor fi verificate, iar cele care nu dispun de astfel de echipamente vor fi dotate.  

De asemenea, va fi promovată utilizarea biomasei și surselor de energie regenerabilă, va fi accelerată implementarea programelor de eficientizare a consumului de energie. 

În ședința de astăzi a fost instituită și o Comisie guvernamentală de coordonare a măsurilor menționate, care va monitoriza implementarea lor și va interveni rapid în caz de criză. Aceasta va colabora cu toți actorii relevanți din sectorul energetic pentru a asigura continuitatea furnizării de energie și gaze naturale pe ambele maluri ale Nistrului.

În Republica Moldova, numărul consumatorilor finali de gaze naturale este de circa 823 de mii, iar de energie electrică – peste 1322 de mii.