Rușii nu-și mai pot ascunde pierderile. Kilometri întregi de morminte cu soldați uciși în Luhansk

Înregistrare terifiantă cu sute de morminte peste care flutură steaguri ale Rusiei în regiunea Luhansk, controlată de fortele Rusiei.

O filmare realizată din mașină, arată un foarte lung șir de morminte proaspăt săpate peste care se afla coroane și steaguri ale Rusiei. Filmarea a fost realizată în Luhansk. Publicația rusă de știri Verstka, citată de Pravda Ucraina, a auntat că un batalion de recruți ruși din regiunea Voronej (Rusia) a fost distrus lângă satul Makiyivka, districtul Svatove, regiunea Luhansk, de o lovitură ucraineană. Sute de militari ruși au fost uciși.

Unul dintre supraviețuitori, soldatul rus Aledei Agafonov, a povestit pentru Verstka despre pierderile suferite în urmă unui atac ucrainean pe linia de contact în apropiere de Makiivka, în regiunea Luhansk. Potrivit soldatului, numărul ocupanților uciși ar putea depăși 500.

Potrivit lui Agafonov, comandantul batalionului de recruți, care au fost instruiți în unitatea militară 2079, a promis că soldații vor fi aduși la Svatove, unde se vor alătură „apărării teritoriale” la 15 kilometri de linia frontului. Cu toate acestea, în noaptea de 2 noiembrie, întregul batalion a fost dus la linia de contact și i s-a ordonat să mențină linia de apărare.

„Am fost aruncați în pădure și ni s-a ordonat să săpăm tranșee; aveam doar trei lopeți pentru tot batalionul și nu există niciun fel de sprijin. Am săpat cât am putut de bine, iar dimineață a început atacul [ucrainean]. [Forțele ucrainene au folosit] artilerie, Grad MLRS, mortiere și elicoptere.

Când a început totul, ofițerii au fugit imediat. Între atacuri, am încercat să ne adapostim, dar elicopterele ne-au reperat imediat și pur și simplu ne-au ciuruit. Din 570 de persoane, 29 au reușit să supraviețuiască, alte 12 au fost rănite, iar restul sunt toți morți”, a relatat Agafonov.

Agafonov a mai adăugat că, înainte de acest incident, cel puțin un alt batalion de recruți a fost distrus în aceeași poziție.

„Când fugeam, nu am văzut niciun ofițer; când ne retrăgeam, am văzut că doar soldații aflați sub contract, voluntarii (pro-rușii din zona Luhansk) se aflau pe linia a treia, iar recruții erau direct pe linia întâi”, a spus el.

Potrivit lui Agafonov, recruți din toată Rusia sunt aduși în zona Svatove pentru a închide golurile din apărare. În Svatove, unde supraviețuitorii batalionului lui Agafonov s-au retras după atacul ucrainean, există „grupuri de 2 până la 5 persoane” din alte batalioane distruse care „rătăcesc” pe acolo. El a declarat că forțele ucrainene au curățat întregul teritoriu unde au luptat recruții.

Zlata, soția unui alt soldat, a confirmat pentru Verstka că sute de soldați au fost uciși. „Bineînțeles, mai mult de jumătate dintre ei au murit”, a spus ea.

Informațiile culese de Verstka au fost confirmate și de Liudmila Chernykh, soția unui alt mobilizat, care a reușit să supraviețuiască.

„El [soțul meu] m-a sunat dimineață de pe numărul altcuiva și mi-a spus ce s-a întâmplat, că au fost lăsăți să sape linia de apărare, au fost atacați cu mortiere și au reușit cumva să ajungă de la Krasnodon la Svatove, unde se ascund. Acum le este frică să meargă oriunde, le este frică chiar și să meargă la punctele de control. Comandanții lor i-au abandonat, iar ei nu știu ce să facă, ci doar cer ajutor”, a declarat Chernykh.

La 5 noiembrie, rudele mai multor recruți aflați în Ucraina au organizat un protest în apropierea clădirii Procuraturii din Voronej, cerând să li se spună adevărul despre soarta membrilor familiilor lor.

„Ei [autoritățile] ne spun că fiii noștri sunt teferi și nevătămați și chiar își îndeplinesc îndatoririle militare. Cum naiba pot fi în siguranță și sănătoși când toți au fost uciși acolo?”, a întrebat Oksana Kholodova, mama soldatului Andrei Kholodov.

Anna, soția unui alt recrutat, a declarat pentru Verstka că recruții supraviețuitori cer să fie trimiși acasă. „Sunt bombardați acolo. Nu sunt ofițeri, nu este nimeni acolo… Au fost lăsăți că niște pisicuțe, fără pregătire sau altceva. Iar eu și soțul meu avem o fiica, are doar 18 luni”, a spus Anna.

sursa

Incendiu într-un bloc de locuit cu 9 nivele din cartierul Telecentru

În după amiaza zile de 31 mai 2024, pompierii din capitală au fost solicitați să intervină la lichidarea unui incendiu care a izbucnit într-un bloc locativ cu 9 nivele de pe strada Gheorghe Asachi 64/1.

Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 15:01. Potrivit primelor informații a fost observat fum de la etajul 8. La fața locului pentru stingerea arderii au fost îndreptate 5 echipe de intervenție, inclusiv o autoscară. Ajunși, pompierii au stabilit că flăcările au cuprins o debara de la etajul 8 a blocului de locuit.

Totodată, în timpul intervenției au fost evacuate două persoane din două apartamente de la etajul 9, pentru evitarea intoxicării acestora cu fum și produsele de ardere.

Angajații IGSU au reușit localizarea arderii la ora 15:19 și lichidarea completă a incendiului la ora 15:28. Potrivit IGSU, focul a distrus bunuri materiale din interiorul încăperii cu suprfața de 3m2.

Circumstanțele și cauza producerii arderii urmează a fi stabilite. În ultimele 24 de ore angajații IGSU au intervenit în 27 situații de risc.

Șeful din Poliție care a refuzat mita de 20.000 de dolari a fost avansat în grad înainte de termen

Sergiu Rusu, șeful de Poliție care a refuzat mita de 20.000 de dolari de la un cetățean ucrainean, a fost avansat în grad înainte de termen. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros.

„Cu deosebită mândrie, am semnat astăzi Ordinul prin care am conferit următorul grad special înainte de termen, cel de comisar-șef, domnului Sergiu Rusu, Șef al Inspectoratului de Poliție Botanica.

Mențiunea este o apreciere a gestului său de integritate și onestitate. Astfel de acțiuni reflectă valorile fundamentale ale angajaților Ministerului Afacerilor Interne, care trebuie cultivate și promovate în continuare”, a scris ministrul, conform Zugo.

„Corupția reprezintă un risc eminent pentru securitatea Republicii Moldova și are efecte grave. Denunțarea actelor de corupție este esențială în angajamentul nostru de a eradica acest flagel. Acțiunile domnului Rusu sunt de apreciat și reprezintă un model corect și demn de urmat pentru toți.

Mulțumesc domnului Sergiu Rusu pentru serviciul său devotat și pentru exemplul de transparență care l-a oferit. Felicitări pentru conferirea următorului grad special și pentru dedicarea de care ați dat dovadă în apărarea valorilor noastre comune! Această promovare este pe deplin meritată și simbolizează respectul și recunoștința noastră pentru angajamentul dumneavoastră neclintit în fața provocărilor”, a mai scris Adrian Efros.

Contactul cu singura sondă trimisă pe planeta Venus s-a pierdut

S-a pierdut legătura cu sonda trimisă pe Venus. Agenția Spațială Japoneză a anunțat recent că a pierdut legătura cu sonda sa spațială Akatsuki, singura misiune dedicată explorării planetei Venus, scrie space.com.

Lansată în 2010, sonda spațială a întâmpinat inițial dificultăți și nu a reușit să intre pe orbită din cauza unor defecțiuni la motor, transmite dcnews.ro.

Totuși, după cinci ani, a apărut o nouă oportunitate, iar echipa de misiune a reușit să plaseze cu succes sonda pe orbită. S-a întâmplat, mai exact, în 2015. De atunci, Akatsuki, cunoscută și sub denumirea de Venus Climate Orbiter, a desfășurat cercetări științifice asupra planetei Venus, realizând câteva descoperiri remarcabile.

Se încearcă restabilirea conexiunii

Din păcate, contactul cu nava spațială Akatsuki a fost pierdut la sfârșitul lunii aprilie, iar echipa de la sol depune eforturi intense pentru a restabili comunicarea. Pentru a putea transmite date către Pământ, nava trebuie să mențină o orientare stabilă, esențială pentru comunicare. Deși planurile viitoare pentru Akatsuki sunt încă în proces de elaborare, misiunea și-a atins deja obiectivele principale. Pierderea comunicării cu sonda subliniază atât dificultățile explorării spațiale, cât și capacitatea echipei JAXA de a gestiona problemele.

Chiar dacă Akatsuki ar putea fi pierdută definitiv, studierea planetei Venus rămâne esențială din cauza efectului de seră și a potențialilor biomarkeri din atmosferă. Deși viitorul lui Akatsuki este incert, alte agenții spațiale, precum NASA și ESA, alături de misiuni private, planifică explorări viitoare ale lui Venus. Interesul pentru investigarea planetei noastre vecine rămâne ridicat, garantând că Venus va continua să fie un subiect important pentru cercetările științifice.

,,Je t’aime”. Renato Usatîi a cântat în limba franceză pentru Nina Crețu, la petrecerea de ziua sa de naștere. Cum s-au distrat cei prezenți
Articolul anterior
Un copil care s-a jucat cu chibriturile a dat foc la casă
Articolul următor