Rețete gustoase din urzică!

Mâncarea din urzici este una ușoară și de sezon. Conține vitamine și minerale, de aceea nu ar trebui să neglijezi acest dar al naturii. Iată câteva rețete gustoase!

separator
Mâncare din urzici - o sursă bogată de fier și vitamine

Pilaf cu urzici

140322_pilaf-cu-urziciIngrediente: 400 g orez, 500 g urzici, 150 g ciuperci, un ardei, doi morcovi, o ceapă, sare, piper.

Mod de preparare: Se curăță și se spală urzicile, după care se pun la fiert în apă cu sare. După ce au fiert, se lasă la scurs și se toacă mărunt. Se călește ceapa tăiată mărunt după care adaugă orezul, morcovii tăiați rondele, ardeiul și ciupercile tocate mărunt. O cană din apa în care au fiert urzicile se adaugă peste conținut și se lasă să fiarbă la foc înăbușit. Atunci când orezul este aproape gata, se adaugă urzicile, se condimentează cu sare și piper după gust. Preparatul se mai ține pe foc aproximativ 10 minute.

Urzici cu mămăligă

Ingrediente: 1 kg urzici, 1 crenguță leuștean, 1 cățel, usturoi, 1 ceapă, 1 lingură făină albă, mălai.

mancare-de-urzici-cu-mamaliguta-800x600-23965Mod de preparare: Se pun urzicile la fiert cu o crenguță de leuștean și o ceapă tăiată în două. Când sunt fierte, scoate urzicile din apă, aruncă ceapa și păstrează apa în care au fiert. Peste urzici se adaugă 3 linguri cu făină de mălai și o lingură făină de grâu. Cu o lingură de lemn amestecă până obții o pastă. Între timp se taie mărunt un cățel de usturoi și leuștean. Compoziția de urzici se subțiază cu apa în care au fiert urzicile. Înainte cu 5 minute de a fi gata se adaugă usturoiul și leușteanul. Între timp se face mămăliguța. Într-o cratiță se încinge o lingură de ulei de măsline și se adaugă compoziția subțiată de urzici. Se mai fierbe un pic, după care o poți consuma cu încredere.

Ruladă de urzici umplută cu pește

Ingrediente: Somon afumat 200 de grame, 450 de grame urzici, 5 ouă, 200g cremă de brânză cu verdeață, sare.

rulada de urziciMod de preparare: Urzicile se spală, se pun la scurs și se mărunțesc în blender. Separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă. Apoi se amestecă cu gălbenușurile bătute și urzicile mărunțite. Se căptușește o tavă cu hârtie de copt. Se toarnă compoziția pe hârtia de copt. Se pune la cuptor și se lasă până capătă compoziția culoarea aurie. Când este gata se scoate se întinde crema de brânză pe toată suprafața foii. Se întinde un strat uniform de somon afumat. Se rulează. Se lasă 2 ore în frigider și se taie felii. Poftă mare!

Plăcintă cu spanac, urzici şi praz

Ingrediente: 1 kg de spanac, 500 g urzici, 800 g praz, 3 cepe roşii, 400 g margarină, 10 g drojdie uscată, 3 linguri ulei, faină, un pahar mare de vin, o linguriţă de sare.

mancare-de-urzici placinta t2

Mod de preparare: Într-un castron mare se pune faina, drojdia, sarea şi se omogenizează. În mijloc se face o gaură şi se toarnă vinul treptat, amestecând cu o lingură de lemn. Aluatul îl împărţi în două bucăţi din care vei întinde două foi. Margarina trebuie să fie la temperatura camerei pentru a o putea întinde pe foaie. Jumătate din cantitatea de margarină o întinzi pe o foaie şi cealaltă pe a doua foaie. Trebuie să păstrezi şi vreo două linguri de margarină ca să ungi plăcinta pe deasupra la final. După ce ai uns foaia, începe să o împăturești, ungând în acelaşi timp şi laturile pe care le întorci. Foile le împăturești până obţii două pachețele. Le bagi la frigider pentru a se odihni, timp în care faci umplutură. Opărește spanacul şi urzicile în apă fierbinte, le scurgi şi le toci mărunt. Ceapa o tai mărunt şi o călești în ulei încins. Tocă mărunt prazul şi-l adăugă-l peste ceapă. Îl lăși să fiarbă încet. După ce a fiert, îl amesteci cu spanacul şi urzicile. Scoate prima foaie de la frigider, întinde-o şi aranjează-o în tavă pe hârtie de copt, astfel încât marginile să depăşească tava. Pune şi compoziţia peste foaie. Acoperă plăcinta cu a doua foaie şi îi unești marginile ca să nu iasă compoziţia. Înţeapă plăcinta şi ungi-o cu puţină margarină topită. Pune-o în cuptorul încins pentru aproximativ o oră, până se rumeneşte.

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

Cum ușurezi digestia după mesele copioase de sărbători

Dacă în zilele obișnuite reușești să menții un regim alimentar echilibrat, de sărbători este foarte greu să te abții de la bucatele delicioase și aromate. Rețetele tradiționale îngreunează digestia și chiar provoacă dureri abdominale, balonări sau senzația de greu în stomac. Pentru a petrece sărbătorile fără probleme de sănătate, îți recomand câteva trucuri care diminuează efectele meselor copioase, informează unica.md.

Un pahar de apă dimineața.

Bea un pahar de apă dimineața. Mănâncă o felie de ghimbir înainte de masă – accelerează digestia și taie pofta de mâncare. Dacă nu poți să-l consumi simplu, pune felia în suc de lămâie sau obține sucul din ghimbir și amestecă cu sucul de lămâie, plus o cantitate mică de apă. Bea această compoziție cu 30 minute înainte de masa principală. Această rădăcină ușurează senzația de arsură, durere și greață.

Folosește condimente

Condimentele – cum ar fi cele din ghimbir, chimen, coriandru – sporesc digestia și ajută organismul la eliminarea toxinelor.

Ananasul normalizează scaunul

Este un fruct exotic care are efecte rapid. Este recomandat să-l consumi după o masă copioasă. Acesta stimulează digestia, arde grăsimile și este un aliat ideal în lupta cu kilogramele în plus. Te scapă de balonări și elimină apa în exces din organism.

Banana – o sursa excelentă de fibre

Poți apela cu încredere la acest fruct – controlează digestia, țin de sațietate și provoacă eliminarea ușoară a alimentelor ingerate. Este de preferat să le mănânci ca o gustare între mese.

Uleiul de măsline crește producția de bilă și suc pancreatic

Folosește în salate ulei de măsline, deoarece ajută la digestie și facilitează eliminarea reziduurilor alimentare.

Varza – accelerează motricitatea intestinului

Combină varza cu produsele din carne – ajută la digestie, calmează durerile de stomac și ajută organismul să scape de toxine.

Ceaiurile îmbunătățesc procesul de digestie

Există ceaiuri care îmbunătățesc digestia și reduc senzația de ”prea plin în stomac”. Poți prepara o infuzie din mentă, rozmarin, mușețel, salvie sau chiar un ceai verde sau negru. Acestea reduc durerea de stomac. Bea ceaiul înainte cu 30 minute sau după 1 oră după masă.

Evită băuturile carbogazoase

În primul rând, nu bea apă sau suc în timpul mesei, ci aplică aceeași regulă ca și la ceai. Nu consuma băuturi carbogazoase, acestea provoacă balonări și îngreunează digestia.

Renunță la gustări dese

Cu siguranță vei avea în frigider, pe masă diverse bucate, de aceea nu gusta mereu din ele. Organismul are nevoie de cel puțin 2 ore ca să digere mâncare pe care ai consumat-o.

Nu mânca de toate!

Este foarte greu să te abții să nu guști din toate bucatele, dar gândește-te că mai ai timp și mâine.  Stabilește ce produse vrei să mănânci la fiecare masă și combinele corect.

Cum să elimini kilogramele după mesele copioase de sărbători

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor de iarnă, iar corpul nostru are nevoie de recuperare după mesele de Crăciun și Anul Nou. Iată câteva sfaturi pentru a-ți detoxifia organismul și pentru a topi kilogramele în plus, informează unica.md.

Crăciunul și Anul Nou sunt cele mai așteptate sărbători din an. Odată cu întâlnirile de familie, mesele îmbelșugate, petrecerile și nopțile lungi, avem tendința invariabil să ne răsfățăm cu delicii, gustări și băuturi spirtoase care aduc nu doar oboseală, mahmureală, ci și sentimentul de vinovăție. În corpul nostru se formează un dezechilibru și este nevoie ca în următoarea perioadă să avem mai multă grijă de el pentru a-l readuce la forma inițială. 

Un specialist în asistență medicală preventivă a oferit câteva sfaturi, într-un interviu pentru The Health Site, pentru a-ți detoxifia corpul după săbători. Kanchan Naikawadi consideră că este important să-i oferim corpului mai multă atenție imediat după mesele de Crăciun și petrecerile de Anul Nou. 

Crește aportul de lichide

Una dintre cele mai simple și eficiente metode de a-ți detoxifia corpul după petrecerile de Crăciun și Anul Nou este creșterea aportului de lichide, potrivit lui Kanchan Naikawadi. Aportul de lichide ajută la hidratarea organismului, la inițierea refacerii musculare și la eliminarea toxinelor. Ceaiul verde, sucul de Aloe Vera sau Amla, scorțișoară în apă fiartă, ceai de turmeric, apă fierbinte cu lămâie și miere sunt câteva băuturi pentru a-ți menține metabolismul pe drumul cel bun și sunt opțiuni grozave și super sănătoase,  deoarece oferă proprietăți de detoxifiere remarcabile.

Mâncare ușoară

Adesea mâncăm în exces în timpul sărbătorilor și petrecerilor. Mesele pline de alimente prăjite și grase, dulciurile și mâncărurile picante sunt aroma oricărei sărbători. Așa că, după petrecerea de Revelion, este foarte important să ai grijă de dieta ta. Adaugă alimente sănătoase, fructe proaspete și legume cu frunze verzi la mesele tale zilnice. Mănâncă mai multă salată cu seminte sănătoase precum chia sau in și renunță o perioadă la grăsimi.

Nu sări peste antrenamente

Încearcă să urmezi zilnic o rutină fixă ​​de antrenament. Asigură-te că faci mișcare cel puțin o oră pe zi pentru a-ți menține sănătatea fizică și psihică. Yoga și meditația sunt opțiuni grozave pentru a restabili nivelurile de energie și pentru a te ajuta să te simți sănătos. De asemenea, exercițiile fizice te vor ajuta să transpiri și să arzi caloriile suplimentare pe care le-ai consumat în această perioadă. O dată pe an este greu să reziști delicateselor petrecerii de Crăciun și Anul Nou, dar pentru a obține un Indice de Masă Corporală (IMC) sănătos, trebuie să urmezi principiile alimentației sănătoase pentru a reduce riscul de creștere nedorită în greutate.

Cum să-ți faci un coc în stil franțuzesc!
Articolul anterior
10 motive să zâmbești mai des!
Articolul următor
Close menu