Rețete gustoase din urzică!

Mâncarea din urzici este una ușoară și de sezon. Conține vitamine și minerale, de aceea nu ar trebui să neglijezi acest dar al naturii. Iată câteva rețete gustoase!

separator
Mâncare din urzici - o sursă bogată de fier și vitamine

Pilaf cu urzici

140322_pilaf-cu-urziciIngrediente: 400 g orez, 500 g urzici, 150 g ciuperci, un ardei, doi morcovi, o ceapă, sare, piper.

Mod de preparare: Se curăță și se spală urzicile, după care se pun la fiert în apă cu sare. După ce au fiert, se lasă la scurs și se toacă mărunt. Se călește ceapa tăiată mărunt după care adaugă orezul, morcovii tăiați rondele, ardeiul și ciupercile tocate mărunt. O cană din apa în care au fiert urzicile se adaugă peste conținut și se lasă să fiarbă la foc înăbușit. Atunci când orezul este aproape gata, se adaugă urzicile, se condimentează cu sare și piper după gust. Preparatul se mai ține pe foc aproximativ 10 minute.

Urzici cu mămăligă

Ingrediente: 1 kg urzici, 1 crenguță leuștean, 1 cățel, usturoi, 1 ceapă, 1 lingură făină albă, mălai.

mancare-de-urzici-cu-mamaliguta-800x600-23965Mod de preparare: Se pun urzicile la fiert cu o crenguță de leuștean și o ceapă tăiată în două. Când sunt fierte, scoate urzicile din apă, aruncă ceapa și păstrează apa în care au fiert. Peste urzici se adaugă 3 linguri cu făină de mălai și o lingură făină de grâu. Cu o lingură de lemn amestecă până obții o pastă. Între timp se taie mărunt un cățel de usturoi și leuștean. Compoziția de urzici se subțiază cu apa în care au fiert urzicile. Înainte cu 5 minute de a fi gata se adaugă usturoiul și leușteanul. Între timp se face mămăliguța. Într-o cratiță se încinge o lingură de ulei de măsline și se adaugă compoziția subțiată de urzici. Se mai fierbe un pic, după care o poți consuma cu încredere.

Ruladă de urzici umplută cu pește

Ingrediente: Somon afumat 200 de grame, 450 de grame urzici, 5 ouă, 200g cremă de brânză cu verdeață, sare.

rulada de urziciMod de preparare: Urzicile se spală, se pun la scurs și se mărunțesc în blender. Separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă. Apoi se amestecă cu gălbenușurile bătute și urzicile mărunțite. Se căptușește o tavă cu hârtie de copt. Se toarnă compoziția pe hârtia de copt. Se pune la cuptor și se lasă până capătă compoziția culoarea aurie. Când este gata se scoate se întinde crema de brânză pe toată suprafața foii. Se întinde un strat uniform de somon afumat. Se rulează. Se lasă 2 ore în frigider și se taie felii. Poftă mare!

Plăcintă cu spanac, urzici şi praz

Ingrediente: 1 kg de spanac, 500 g urzici, 800 g praz, 3 cepe roşii, 400 g margarină, 10 g drojdie uscată, 3 linguri ulei, faină, un pahar mare de vin, o linguriţă de sare.

mancare-de-urzici placinta t2

Mod de preparare: Într-un castron mare se pune faina, drojdia, sarea şi se omogenizează. În mijloc se face o gaură şi se toarnă vinul treptat, amestecând cu o lingură de lemn. Aluatul îl împărţi în două bucăţi din care vei întinde două foi. Margarina trebuie să fie la temperatura camerei pentru a o putea întinde pe foaie. Jumătate din cantitatea de margarină o întinzi pe o foaie şi cealaltă pe a doua foaie. Trebuie să păstrezi şi vreo două linguri de margarină ca să ungi plăcinta pe deasupra la final. După ce ai uns foaia, începe să o împăturești, ungând în acelaşi timp şi laturile pe care le întorci. Foile le împăturești până obţii două pachețele. Le bagi la frigider pentru a se odihni, timp în care faci umplutură. Opărește spanacul şi urzicile în apă fierbinte, le scurgi şi le toci mărunt. Ceapa o tai mărunt şi o călești în ulei încins. Tocă mărunt prazul şi-l adăugă-l peste ceapă. Îl lăși să fiarbă încet. După ce a fiert, îl amesteci cu spanacul şi urzicile. Scoate prima foaie de la frigider, întinde-o şi aranjează-o în tavă pe hârtie de copt, astfel încât marginile să depăşească tava. Pune şi compoziţia peste foaie. Acoperă plăcinta cu a doua foaie şi îi unești marginile ca să nu iasă compoziţia. Înţeapă plăcinta şi ungi-o cu puţină margarină topită. Pune-o în cuptorul încins pentru aproximativ o oră, până se rumeneşte.

Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură. Concluziile unui studiu care a durat 30 de ani

Consumul de alimente ultraprocesate este asociat cu riscul de deces prematur, dar fiecare aliment are un impact diferit asupra sănătății, potrivit unui studiu care s-a desfășurat pe o perioadă de 30 de ani, scrie CNN.

Alimentele ultraprocesate sunt cele care conțin ingrediente ce „nu sunt niciodată sau foarte rar folosite în bucătărie sau tipuri de aditivi ale căror funcție este să facă produsul final gustos sau mai atrăgător”, potrivit Organizație Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Aceste ingrediente, care se găsesc în produse precum băuturile răcoritoare, chipsuri, supe ambalate, nuggets de pui și înghețate, pot include conservanți împotriva mucegaiului sau a bacteriilor, coloranți artificiali, emulgatori care opresc separarea și zahăr, sare și grăsimi adăugate sau modificate pentru a face mâncarea mai gustoasă.

Carnea procesată și alimentele și băuturile cu zahăr nu prezintă aceleași riscuri precum cerealele integrale ultraprocesate, spre exemplu.

Studiul a analizat date obținute de la peste 100.000 de specialiști din domeniul sănătății din SUA care nu au avut cancer, boli cardiovasculare sau diabet.

În perioada 1986-2018, participanții au oferit informații despre sănătatea și stilul lor de viață din doi în doi ani. La fiecare patru ani, ei au completat un chestionar detaliat despre alimentație.

Grupul care a consumat cea mai redusă cantitate de alimente ultraprocesate a mâncat în jur de 3 mese pe zi, în medie, în timp ce grupul aflat la polul opus a servit cam șapte mese pe zi, potrivit studiului publicat miercuri în revista The BMJ.

Riscul de deces a fost cu 4% mai mare pentru cei care au mâncat cel mai mult, inclusiv un risc cu 9% mai mare de moarte din cauza bolilor neurodegenerative.

„Cerealele, pâinea din cereale integrale, de exemplu, sunt considerate alimente ultraprocesate, dar conțin diferite substanțe nutritive benefice, precum fibre, vitamine și minerale”, a explicat Dr. Mingyang Song, cercetătorul de la Harvard care a condus acest studiu.

„Pe de altă parte, cred că oamenii ar trebui să încerce să evite sau să limiteze consumul anumitor alimente ultraprocesate, precum carnea procesată, răcoritoarele îndulcite cu zahăr și băuturile îndulcite artificial.”

Cercetătorii au descoperit și că cel mai important factor care contribuie la reducerea riscului de deces este calitatea alimentației generale a unei persoane.

„Dacă oamenii mențin o dietă general sănătoasă, nu cred că trebuie să se sperie sau să se alarmeze. Modelul alimentar general rămâne factorul predominant care determină consecințele asupra sănătății.”

O dietă sănătoasă este variată, cu cât mai multe fructe și legume de diferite culori și cereale integrale, potrivit Dr. Peter Wilde, cercetător al Quadram Institute Bioscience din Marea Britanie.

„Dacă te îngrijorează aditivii alimentari, atunci alege alimente care un un nivel scăzut de aditivi. Ai grijă, totuși, la conținutul nutrițional al alimentelor ultraprocesate pe care alegi să le consumi.”

„Lucrurile nu sunt alb-negru. Un anumit aliment nu este nici bun, nici rău, ci conține elemente de ambele feluri, iar echilibru dintre cele două poate să depindă de cantitatea pe care o mănânci”, a mai spus Wilde.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

sursa: digi24.ro

Ceaiul care te ajută după mesele copioase de Paşte. Este foarte eficient

Există un ceai care te poate ajuta după mesele copiase de Paște. Acesta are o mulțime de beneficii pentru sănătate, dar puține persoane știu de el. Dacă ai probleme cu digestia sau te simți obosit, nutriționiștii îți recomandă să bei acest ceai.

Această băutură este o combinație între ceaiul verde și cel negru în ceea ce privește oxidarea frunzelor. El este originar din China si este un tip de ceai semifermentat. Ca şi ceaiul verde sau ceaiul negru, se obţine din planta Camellia sinensis, dar metoda de procesare este diferită.

Ceaiul verde este produs din frunze ceai proaspete, neoxidate (oxidarea reprezintă o serie de reacţii chimice care au loc ca urmare a expunerii la aer a frunzelor de ceai şi care influenţează gustul, culoare şi, într-o oarecare măsură, conţinutul nutriţional al ceaiului). Ceaiul negru, pe de altă parte, este produs din frunze complet oxidate.

Acest ceai semifermentat ajută la arderea grăsimilor și stimulează metabolismul. Antioxidanții și cofeina din el pot contribui la acest efect, dar ajută şi la gestionarea greutății. El te poate scăpa de bolile de inimă.

Consumul moderat din această băutură poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Ceaiul te poate ajuta la stimularea secreției de enzime digestive și la reducerea disconfortului gastric.

Te ajută să te relaxezi și să dormi mai bine

Datorită conținutului său bogat de antioxidanți, ceaiul Oolong, căci așa se numește, sprijină sistemul imunitar. El protejează organismul împotriva bolilor și infecțiilor. Ceaiul Oolongul conține L-teanină, un aminoacid care poate promova relaxarea și reducerea stresului, fără a produce somnolență.

Compuşii antioxidanţi și fitonutrienții din Oolong au proprietăți antiinflamatorii, care ajută la reducerea inflamației și a durerilor asociate cu diverse afecțiuni. Este indicat să bei Oolong zilnic pentru a vedea rezultate, potrivit Dcnews.

Dacă vrei și TU să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Ouăle care în maioneză pot da o toxiinfecție groaznică, mortală

Ouăle nu lipsesc de pe masa de Paşte. Fie că sunt vopsite sau folosite la maioneză, trebuie să se acorde o mare atenție, deoarece este bine să fie evitate anumite tipuri de ouă spune medicul Virgiliu Stroescu.

Suntem deja în Joia Mare, iar tradiţia spune că astăzi se vopsesc ouăle pentru Paşte. Sfatul medicului este cât se poate de clar, să consumați ouă de găină şi să evitaţi ouăle de rață sau de găscă.

Medicul Virgiliu Stroescu a explicat că aceste ouă pot fi contaminate cu anumite bacterii. Din acest motiv, spune medicul, ouăle de găină sunt mult mai sigure. Pericolul cel mare este atunci când sunt folosite la maioneză.

„Este interzis consumul de ouă de rață pentru că poate da o toxiinfecție groaznică, mortală. De aceea nu se face maioneză din ouă de rață sau de gâscă. Se pare că anatomia lor, pentru că sunt mai joase decât găinile, poate apărea o infecție mult mai gravă”, a spus medicul Virgiliu Stroescu.

Nu doar ouăle de rață și gâscă ne pot băga în spital

Medicul avertizează și spune nu este de joacă cu toxiinfecţiile alimentare. Toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Se poate muri din asta. Din două părți este lovit omul respectiv.

„Sunt două probleme cu toxiinfecțiile alimentare, respectiv toxina și infecția, care sunt separate. Infecția este prezența unor microbi și toxinele sunt secrețiile lor.

Prin urmare, din două părți este lovit omul respectiv. Se moare de la toxiinfecții! Și totdeauna toxiinfecțiile apar în masă, sunt puternice. Acum trebuie să vadă ce fel de germeni au fost acolo, pentru că sunt unii foarte periculoși, alții mai puțin periculoși.

Microbii fac toxine, iar apoi și microbii și toxinele atacă. Deci omul are o dublă lovitură, respectiv și toxine, dar și infecții”, a mai spus medicul.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaț, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Cum să-ți faci un coc în stil franțuzesc!
Articolul anterior
10 motive să zâmbești mai des!
Articolul următor