Maternitatea din Cahul a fost renovată și dotată cu echipamente noi datorită suportului SUA

Maternitatea din cadrul Spitalului raional Cahul a fost renovată și dotată cu echipamente noi în valoare de 175 mii dolari datorită suportului Statelor Unite ale Americii și Fondului ONU pentru Populație (UNFPA). „Renovarea și instalarea dispozitivelor și echipamentului medical de înaltă performanță ne vor face condițiile mai bune pentru tratamentul pacienților, precum și va ajuta lucrătorii medicali de a activa în continuare”, a spus Lilia Postolachi, director interimar al Spitalului raional Cahul, citată de IPN.

DESCOPERĂ: Lista de cumpărături pentru nou-născut. Ce trebuie să cumperi  pentru bebeluș? - KFetele

Saidkasim Sakhipov, coordonator al unității de ajutor umanitar al UNFPA Moldova, a menționat că, datorită sprijinului Guvernului SUA, Fondul ONU pentru Populație a dotat cu echipament modern șapte maternități și două spitale specializate din Moldova. „Spitalul raional Cahul face parte din unul din acele nouă spitale și este complet dotat cu săli de naștere, operație, ginecologice și unitatea de terapie intensivă. Sporirea capacităților acestor nouă centre perinatologice înseamnă că anual vor fi realizate în siguranță 15 000 de nașteri cu suportul echipamentului performant. ȘI sute de noi născuți care sunt în stare critică vor fi salvați datorită echipamentului modern care este instalat în unitățile de terapie intensivă. Fondul ONU pentru Populație are o deosebită plăcere să vină în sprijinul medicilor din Republica Moldova care dau dovadă de abnegație și de persverență în aceste vremuri de criză. La fel prin intermediul acestor echipamente moderne vor fi oferite servicii de calitate atât femeilor din Moldova, cât și refugiatelor din Ucraina”, a spus reprezentantul UNFPA Moldova.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, a menționat că spațiul renovat le va oferi femeilor din toată regiunea un acces mai bun la servicii medicale prenatale și postnatale, precum și la îngrijirea pentru probleme de sănătate specifice ale femeilor și nou-născuților. „Este o investiție SUA și a poporului american în sănătatea, siguranța și bunăstarea femeilor și familiilor din Republica Moldova. Este un exemplu de parteneriat puternic și de durată dintre Moldova și SUA pentru a aborda provocările imediate și a construi un viitor democratic, prosper și sigur în Moldova”, a declarat ambasadorul.

Ion Prisăcaru, secretar de stat de la Ministerul Sănătății, a spus că Spitalul raional Cahul face parte din rețea de centre perinatologice strategice pentru Republica Moldova, deservind peste o sută de mii de populație, iar în incinta maternității sunt în jur de o mie de nașteri pe an. Datorită Guvernului SUA și prin intermediul UNFPA au loc implementări de programe și dotări ale instituțiilor medicale, îndeosebi în sectorul reproducerii și infrastructurii centrelor perinatale, a spus el.

Spitalul din raionul Cahul este a treia din cele nouă instituții medicale beneficiare, dotate cu echipament medical în domeniul sănătății sexuale și reproductive. Valoarea totală a echipamentului oferit de UNFPA pentru întreg sistemul moldovenesc de sănătate este de circa 4 milioane de dolari și urmează a fi instalat până la finele acestui an.

Patru bebeluși s-au născut la o maternitate din Chișinău, în Noaptea de Înviere

La spitalul ,,Gheorghe Paladi” din Chișinău, în Noaptea Învierii, s-au născut patru bebeluși. Părinții au fost binecuvântați cu cel mai așteptat și prețios cadou chiar în zi de Paște.

,,Primul născut în Noaptea Învierii este un băiețel care a venit pe lume la ora 00:20, acesta având greutatea la naștere de 4050 g. Toate nașterile au avut loc pe cale naturală și au decurs fără complicații. Bebelușii sunt perfect sănătoși, iar starea de sănătate a mamelor este stabilă”, se arată în comunicatul instituției medicale.

Și medicii s-au aflat la datorie în această noapte deosebită pentru creștini. Au muncit cu dăruire și în zi de sărbătoare, pentru ca mamele să își vadă visul împlinit.

sursa foto: Facebook

Fiul Cristinei Scarlevschi a fost condus pe ultimul drum. Tânăra mamă a publicat câteva imagini de la funeralii

Dansatoarea Cristina Scarlevschi și soțul ei și-au condus astăzi fiul pe ultimul drum. Micuțul Alex, în vârstă de un an și 4 luni, a pierdut lupta cu o boală gravă și rară.

Cristina a publicat câteva imagini de la înmormântare pe pagina sa de Instagram. Răpuși de durere, cei doi părinți au vegheat lângă sicriul bebelușului.

Cristina Scarlevschi a luptat pentru viața fiului ei, dar, din păcate, micuțul s-a stins în urmă cu trei zile. Tinerii părinți au rugat pe toți cei care vor fi alături de Alex să evite hainele negre și florile din plastic.

Trei noi creșe, inaugurate în Republica Moldova cu sprijinul Suediei

Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN.

Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani, a fost renovată și echipată în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei. Grupa creșă „Steluța” din orașul Glodeni a fost deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani. Aceasta a fost echipată de către UN Women în parteneriat cu Street Child și sprijinul financiar al Suediei.

„Este o bucurie să observ că în Republica Moldova se deschid și se renovează în ultima perioadă tot mai multe creșe. Acesta este rezultatul eforturilor Guvernului Republicii Moldova  și al partenerilor de dezvoltare. Mulțumim UN Women și Suediei pentru crearea unor condiții mai bune pentru copiii noștri și pentru oferirea unor posibilități mai mari părinților și mamelor de a se reintegra rapid în câmpul muncii”, a declarat deputata Marina Morozova, la inaugurarea grupei creșă din orașul Glodeni.

Grupa creșă din orașul Sângerei, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 3 ani, a fost renovată și dotată cu sprijinul financiar al Suediei. Ambasadoarea Suediei la Chișinău, Katarina Fried, a menționat că prin investițiile în serviciile de îngrijire timpurie a copiilor, Suedia își propune să construiască un viitor mai prosper și o piață economică mai puternică în Republica Moldova.

Renovarea și echiparea creșelor din nordul R.. Moldova a implicat o investiție totală de 60 de mii de dolari din partea UN Women, acest lucru fiind posibil datorită sprijinului financiar al Suediei, care susține inițiativele de abilitare a femeilor și promovarea egalității de gen.

Moldova va primi un grant de 40 de milioane de euro din partea Germaniei
Articolul anterior
Serviciile speciale rusești sau transnistrene ar fi spart conturile de telegram ale Maiei Sandu și Andrei Spînu
Articolul următor