În Republica Moldova sunt înregistrate circa 3600 de râuri, în jur de 3000 de iazuri şi 126 de rezervoare de apă.
Resursele acvatice din țara noastră sunt o mândrie pentru moldoveni, în special pentru locuitorii din satul Cotova, raionul Drochia. Aici, se găsește cel mai puternic izvor din țara noastră, transmite tvn.md.
PETRU FLOCOSU, Președintele A.O. „Alianța Fermierilor” din r. Drochia: „Aici ne aflăm la izvorul cel mare, adică așa și se numește „Izvorul cel Mare”, care este un aglomerat hidrologic de 30 și ceva de izvoare, cu un debit de apă de 160 litri, cu o temperatură constantă de 11 grade anul împrejur, niciodată nu îngheață și o apă potabilă care poate fi chiar și îmbuteliată.”
Datorită finanțării Uniunii Europene, izvoarele din localitate au fost amenajate. În zonele de agrement din preajma acestora au fost plantați copaci, instalate bănci, iar în fața „Izvorului Mare” s-a montat o scenă de vară.
PETRU FLOCOSU, Președintele A.O. „Alianța Fermierilor” din r. Drochia, „Am aplicat, mai precis la mai multe proiecte, în perioada de activitate, dar activitatea noastră are mai mult de 20 de ani, în ultimul timp am aplicat la un proiect, vasăzică finanțat de UE, mai precis finanțat de GIZ, care l-am implementat anul trecut, în total grantul și contribuția, vasăzică a fost de 1.200.000 lei.”
În localitate sunt 129 de izvoare. Oamenii spun că le ocrotesc pentru că apa din izvoare este o resursă importantă pentru ei.
„Izvoarele sunt foarte bune, sa găsit în partea cealaltă de sat, izvorul cel mic, sunt oameni acolo care îngrijesc de dânsul, au vopsit, au făcut reparație, astă vară, au făcut curățenie, totul bine.”
„Mulți ne întreabă unde mergem pe drum, pe unde să îndrepte, de acum le arătăm, iaca drumul acesta la vale și la stânga. Vin cu mașinile, cu butoaiele și iau. De când m-am trezit, izvoarele acestea erau, ne duceam cu părinții, spălam acolo, țoluri pe la sărbători, covoarele le spălam, dar acum so interzis, ecologia o interzis.”
„Ne mândrim că avem așa izvoare bune și apă bună, și este frumos. Ne mândrim și nu dorim, cum odată se gândeau să cumpere apa, să vândă izvoarele, noi nu am vrut și nici nu o să vrem.”
La Cotova se mai păstrează tradiţia ca gospodinele să spele rufele și covoarele pe parcursul întregului an, în apele „Izvorului Mare”.
„Izvorul Mare” din satul Cotova este considerat un monument hidrologic ocrotit de stat.