O fostă iubită a lui Juan Carlos al Spaniei spune că a fost amenințată de agenți spanioli că va sfârși ca Prințesa Diana

O fostă iubită a fostului rege al Spaniei, Juan Carlos, susține că persoane necunoscute au lăsat în casa ei, în scop de amenințare,  o carte care detaliază „implicarea serviciilor secrete britanice” în moartea regretatei Diana, prințesă de Wales, a declarat un judecător de apel, scrie The Independent citat de 3dots.ro.

Femeia de afaceri Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, care a intentat o acțiune în justiție împotriva lui Juan Carlos, solicitând daune pentru vătămare corporală, afirmă că a existat o „operațiune” a agenților de informații spanioli la domiciliul ei din Elveția, conform declarațiilor făcute în cadrul unei audieri la o curte de apel din Londra. 

De asemenea, ea a susținut că a primit un „apel telefonic de amenințare” de la o „persoană neidentificată” care a făcut o „aluzie” la modul în care a murit Diana.

Juan Carlos, în vârstă de 84 de ani, care a abdicat în 2014, neagă afirmațiile făcute împotriva sa, iar avocații care îl reprezintă au susținut că „fostul rege are dreptul la imunitate față de jurisdicția instanțelor engleze, în calitatea sa de membru de rang înalt al familiei regale spaniole”.



Însă un judecător al Înaltei Curți nu a fost de acord cu cererea fostului suveran, dând o decizie favorabilă disputei în instanță în Anglia, la începutul acestui an.

Judecătorul Nicklin a respins argumentul potrivit căruia, în ciuda abdicării sale, Juan Carlos rămâne un „suveran” și are dreptul la imunitate personală în conformitate cu Legea privind imunitatea de stat din 1978. 

El a mai spus că Juan Carlos nu este un membru al actualei familii regale în sensul acestei legi.





Avocatul Timothy Otty KC a declarat judecătorilor că una dintre acuzațiile aduse de doamna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn a fost aceea că locuința din Elveția i-a fost spartă, sugerând că autorii au fost „agenți de informații spanioli”, într-o încercare de a o amenința. 

Otty KC afirmă că documente din casa reclamantei au fost răvășite și că intrușii au lăsat în urmă o carte care descrie implicarea serviciilor de informații din mai multe țări în moartea prințesei Diana.



„De asemenea, doamna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn a primit un alt telefon în Elveția de la un străin vorbitor de spaniolă care i-a spus că ‘există multe tuneluri între Monaco și Nisa’ – o referire la modul în care a fost ucisă Prințesa Diana – ca urmare a unui accident de mașină în tunelul Pont de l’Alma din Paris, descris în cartea lăsată de intruși”.

Regele neagă categoric faptul că a fost implicat sau a dirijat vreo hărțuire a doamnei zu Sayn-Wittgenstein-Sayn și respinge afirmațiile ca fiind neadevărate.

Doamna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn, care locuiește în Anglia și are o casă în Shropshire, solicită o „măsură asiguratorie și despăgubiri” ca urmare a unei „campanii de hărțuire continuă și permanentă” împotriva ei, care „a început” de către (Juan Carlos) în 2012, în urma „ruperii unei relații romantice intime” și a „refuzului ei de a-l lăsa pe Juan Carlos să îi ofere bani sau cadouri in schimbul tăcerii ei.



Avocații care o reprezintă au reclamat judecătorilor că „fostului (rege) sau al agenților săi au defăimat-o pe reclamantă în mass-media, urmărind-o, intrând în casa ei din Shropshire și în locuințele sale pentru a pune dispozitive de ascultare”.

Astăzi este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale. Recomandările autorităților pentru cetățeni privind sporirea securității digitale

Pe 30 iunie este marcată Ziua Mondială a Rețelelor Sociale, un eveniment care evidențiază impactul pozitiv al rețelelor sociale prin facilitarea unei comunicări continue între utilizatori din întreaga lume.

Potrivit Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, circa cinci miliarde de oameni din întreaga lume folosesc rețelele sociale, ceea înseamnă că, 61% din populația lumii are un cont pe o platformă de social media, iar, în mediu, o persoană utilizează rețelele sociale până la 2,5 ore pe zi.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să fie vigilenți la toate aspectele legate de activitatea platformelor de socializare.

Măsurile recomandate de STISC pentru securitatea digitală și pentru protejarea conturilor de social media sunt:

  • Evitați să furnizați multe informații personale;
  • Folosiți parole puternice și activați autentificarea cu doi factori;
  • Raportați utilizatorii și comportamentele suspecte;
  • Nu accesași linkurile și mesajele suspecte;
  • Utilizați o soluție de securitate pentru dispozitivele tale.

Ziua Mondială Social Media a fost inițiată de compania globală de entertainment și media, Mashable, pe 30 iunie 2010 pentru a recunoaște impactul rețelelor sociale asupra comunicării globale și interacțiunii umane.

Întâmplarea neplăcută de care au avut parte Cleopatra Stratan și Edward Sanda în Italia. Au fost evacuați de pe plajă și ambulanța a ajuns imediat

Edward Sanda și Cleopatra Stratan au fost martorii unui scene șocante, într-una din vacanțele petrecute în Italia. Artiștii au fost evacuați de pe plajă, acolo unde ambulața și elicopterul au ajuns de urgență, scrie Libertatea.

„Nu am avut parte de peripeții în vacanță, însă am văzut niște lucruri care ne-au stricat vibe-ul, chiar dacă nu am pățit-o noi. Eram în Sardinia, s-a înecat un băiat, a venit elicopterul pe plajă, ne-a evacuat, era o plajă mică. Cred că s-a aruncat de pe o stâncă, a venit și salvarea cu barca. Noi am sperat că a fost bine și că l-au salvat.

Am încercat și noi să sărim si să ajutăm, însă, din păcate, nu aveam cu ce, pentru că persoana respectivă trebuia scoasă din apă, iar după aceea au venit elicopterul”, au declarat Eduard Sanda și Cleopatra Stratan pentru Spynews.ro.

„Era o plajă atât de mișto… Era înconjurată de munte, de stânci, aveai impresia că ești undeva în Thailanda. În ziua aceea am rămas cu gândul la acea întâmplare, ne-am tot gândit la asta. Am aflat ulterior că persoana respectivă a fost în regulă, a reușit să fie salvată. Am reușit cumva să trecem peste asta și am avut grijă de noi, în primul rând”, au mai declarat cei doi artiști.

Două localități din raionul Ștefan Vodă se vor uni voluntar, în cadrul reformei de amalgamare

Două localități din raionul Ștefan Vodă: Volintiri și Copceac, ar putea fi primele localități care se vor uni voluntar, în cadrul reformei de amalgamare.

Reforma de amalgamare: Două sate din Ștefan Vodă se vor uni voluntar

Primarul satului Volintiri, Igor Hîncu, spune că până a anunțat public decizia de amalgamare, administrațiile locale au urmat etapele necesare acestui proces. Hotărârea urmează să fie votată la ședința Consiliilor locale, care vor avea loc în luna iulie, transmite Radiomoldova.md.

Amalgamarea este necesară, crede Igor Hîncu, care argumentează că cele două localități vor avea de câștigat.

„Înțeleg că orice schimbare este dureroasă, orice noutate este sperietoare, dar dacă începem acum amalgamarea voluntară vom beneficia și de suplimente financiare la buget. Anual, până va avea loc acea amalgamare, până în 2030. Dar este mult de lucru. Oamenilor le este frică să nu fie ca atunci când erau unite județele comune, și pentru un certificat se gândesc că tot așa vor trebui să se ducă departe. Dar noi și la Volintiri, și la Copceac avem Centru unificat de prestare servicii publice”, a declarat Igor Hîncu.

Deși este un subiect care a stârnit numeroase discuții, amalgamarea este o soluție pentru localitățile și primăriile care nu au specialiști suficienți și resurse financiare pentru dezvoltarea satelor, este de părere primarul din Copceac, Vasile Țînțari.

„Noi vrem să oferim servicii mai bune, să avem bugete concrete, avem lipsă de specialiști. Nu se face nimic dacă se unesc două primării. Eu cred că n-o să-i afecteze pe cetățeni absolut deloc”, a menționat Vasile Țînțari.

Procesul de amalgamare presupune absorbția satelor, comunelor, orașelor sau municipiilor de către o localitate din apropiere mai puternică din punct de vedere al capacităților administrative, formând astfel o unitate administrativ-teritorială nouă. Sunt și câteva condiții, noua unitate trebuie să aibă cel puțin 3.000 de locuitori, iar primăria să poată acoperi cheltuielile pentru cel puțin 12 angajați, dar și alte câteva condiții.

În noiembrie 2023, Guvernul a aprobat metodologia de amalgamare voluntară și au anunțat că localitățile vor beneficia de sprijin financiar pentru pregătirea acestui proces.

Zelenski şi-a redus din condiţiile pentru a se aşeza la masa negocierilor cu Rusia
Articolul anterior
Fetiță de 8 ani, eliberată de autorități după ce a fost ținută închisă în casă toată viața de mamă și bunici
Articolul următor