Ucraina naționalizează averile oamenilor bogați. Patru mari companii de importanță strategică trec în proprietatea statului

Patru companii asociate cu controversații oameni de afaceri Kostyantyn Zhevago, Ihor Kolomoisky și Konstantin Grigorishin au fost naționalizate, a informat Ukrainska Pravda, citând surse anonime din Comisia Națională a Valorilor Mobiliare și a Pieței de Valori. Sursele au spus că decizia a fost luată pe 6 noiembrie, notează kyivindependent.

АвтоКрАЗ планирует выпуск электромобилей - Autogid.pro

Guvernul ucrainean va prelua controlul deplin asupra Ukrnafta, Ukrtatnafta, AvtoKrAZ și Zaporizhtransformator.

Ucraina naționalizează averile oligarhilor

Se pare că țara va primi și acțiunile pe care Viacheslav Bohuslaiev le-a avut la Motor Sich, unul dintre cei mai importanți producători mondiali de motoare de aeronave cu sediul în Zaporizhzhia. Bohuslaiev a fost și șeful companiei până când autoritățile l-au arestat pe 23 octombrie. El este suspectat de colaborare cu Rusia.

Nu a existat nicio confirmare oficială până acum, dar o sursă anonimă de la biroul președintelui a declarat pentru Forbes Ucraina că guvernul lucrează într-adevăr la o legislație care să reglementeze modul în care funcționează întreprinderile strategice în timpul războiului.

Aproximativ 42% din compania petrolieră Ukrnafta, de exemplu, aparțin companiilor asociate cu Kolomoisky. Restul a fost deținut de stat. Kolomoisky și partenerul său de afaceri Gennadiy Boholyubov dețineau, de asemenea, aproximativ 60% din acțiunile Ukrtatnafta.

Nu se știe dacă guvernul va plăti vreo compensație

Kolomoisky și Boholyubov au fost cândva proprietarii PrivatBank, care a fost naționalizat în 2016. Conform unui audit independent, PrivatBank avea o gaură de 5,5 miliarde de dolari în registru; banca acum deținută de stat îl dă în judecată pe Kolomoisky în Ucraina, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite.

Ukrainska Pravda a scris că nu se știe dacă guvernul va plăti vreo compensație pentru acțiunile deținute de proprietari privați în aceste companii.

În iulie, Kolomoisky ar fi fost deposedat de cetățenia ucraineană.

AvtoKrAZ este deținut de Zhevago, care se confruntă cu acuzații de delapidare de fonduri, după ce ar fi sifonat 113 milioane de dolari de la Finance & Credit Bank pe care o deținea. Banca este acum defunctă. Zhevago a fost acuzat de delapidare în septembrie 2019. Localitatea sa nu este cunoscută, dar deține în continuare un pachet majoritar de acțiuni la firma minieră Ferrexpo, în timp ce averea sa netă, potrivit Forbes, este de 1,3 miliarde de dolari.

Zaporizhtransformator, producător de echipamente pentru transformatoare de putere, aparține lui Grigorishin. În 2016, Grigorishin a recunoscut că a finanțat Partidul Comunist din Ucraina și că avea cetățenia rusă. În Rusia, Grigorishin a fost acuzat în lipsă de evaziune fiscală și condamnat la 4 ani de închisoare.

sursa

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

O ucraineană și soțul ei britanic s-au întors să locuiască în Ucraina, în ciuda faptului că războiul nu s-a terminat
Articolul anterior
Imagini cu bloggerul Nekoglai, după ședința de judecată din Rusia. Tânărul apare ras pe cap și cu urme de bătăi pe față
Articolul următor