Parlamentul de la Chișinău va adopta o lege antioligarhică

Parlamentul de la Chișinău va adopta o lege antioligarhică ce va viza fenomenele de concentrare a sistemelor bancare, business, mass-media în „mâinile unor indivizi cu conexiuni în lumea politică”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Comunicate de presă

Șeful legislativului susține că aceasta este una din condiționalitățile asumate în procesul de integrare europeană, transmite deschide.md.

Președintele Parlamentului apreciază decizia SUA de a include pe lista sancțiunilor persoane și entități care subminează procesele democratice din Republica Moldova, însă constată că în Republica Moldova nu există o legislație pentru a contracara astfel de fenomene.

„Revenim la Legea Magnitsky pentru Republica Moldova, adaptată. E bine că SUA au venit cu această poziție, dar, vorba aia – ironia sorții, Republica Moldova nu a avut o astfel de experiență și nici legislație pentru astfel de indivizi, fenomene. 

Va trebui să avem niște instrumente legale inclusiv pentru acești tipi ca mai ușor, mai facil, mai repede să poți fie să pui sechestrul pe o proprietate, să nu permiți printr-o entitate să influențeze niște procese, să pună mâna pe infrastructura critică. Da, va trebui să facem și lucrul ăsta foarte repede”, a spus Igor Grosu.

Amintim că, pe 26 octombrie, SUA au impus sancțiuni împotriva a 21 de persoane și entități implicate în marea corupție și care au adus prejudicii grave Republicii Moldova și cetățenilor ei.

Pe lista sancțiunilor au fost incluși fostul lider PDM Vlad Plahotniuc și deputatul fugar Ilan Șor, ambii dați în căutare internațională, Partidul „Șor”, soția lui Ilan Șor, omul de afaceri din Rusia Igor Ceaika, un apropiat al fostului președinte Igor Dodon, precum și consultanți ruși ai PSRM, acuzați de ingerințe în procesele electorale din Republica Moldova.

Legea Magnitsky a fost aprobată de Congresul SUA și promulgată de președintele Barack Obama în decembrie 2012. Aceasta viza pedepsirea oficialilor ruși responsabili de moartea într-o închisoare din Moscova, în 2009, a contabilului rus Serghei Magnitsky. 

Din 2016 legea este aplicată la nivel global, Guvernul SUA sancționând persoane și entități care au încălcat drepturile omului, înghețându-le bunurile și interzicându-le să intre în SUA.

Merele moldovenești pot fi exportate liber pe piața din India

Merele moldovenești pot fi exportate liber pe piața indiană. După acest anunț, premierul Dorin Recean a comentat că Moldova poate și a reușit să-și extindă piețele de export pentru merele sale, transmite IPN.

„Vom rămâne alături de producătorii noștri pentru a contribui împreună la sporirea competitivității produselor moldovenești și asigurarea unui mediu de afaceri sigur și predictibil, pe noile piețe de export”, a spus Dorin Recean.

Pentru a obține accesul pe piața indiană, în cadrul programului de livrări de probă, membrii Asociației Moldova Fruct au exportat sub supravegherea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, din 2023 până în prezent, 340 de tone de mere în India. „Rezultatele livrărilor de probă au demonstrat conformitatea cu reglementările fitosanitare impuse de autoritățile indiene”, a precizat premierul.

Oxana Ivanov, avocata lui Roman Babuțchi, soțul femeii decedate într-un salon de înfrumusețare, se retrage din reprezentarea cazului

Avocata Oxana Ivanov a anunțat că renunță la reprezentarea lui Roman Babuțchi în dosarul penal în care acesta este succesorul părții vătămate. Decizia a fost luată în urma unei discuții cu clientul său, care și-a exprimat dorința de a o proteja, scrie libertv.md.

„Astăzi am încetat activitatea mea în calitate de avocat în dosarul penal privind reprezentarea succesorului părții vătămate, Babuțchi Roman”, susține Oxana Ivanov.

Potrivit avocatului, acestă decizie a fost una asumată și discutată în prealabil cu Roman, în raport cu tot ce se întâmplă astăzi în legătură cu acest caz, dar și dorința bărbatului de a o proteja.

I-am recomandat alți colegi avocați pentru a-i asigura continuitatea apărării. Vă rog să abordați cu respect această situație și să evitați comentariile denigratoare. Roman a ales această direcție considerând că nu dorește să implice o femeie în lupta sa, deși sunt avocat și am fost pregătită să continui reprezentarea sa.

Acest caz rămâne unul complex, necesitând investigații suplimentare din alte perspective, mai ales având în vedere că Roman a subliniat în repetate rânduri faptul că tocmai corupția este cea care favorizează comiterea infracțiunilor cu consecințe grave”, a anunțat Oxana Ivanov.

Precizăm că anterior, Roman Babuţchi a declarat că Oxana Ivanov ar fi fost ameninţată:

„Avocata mea a fost amenințată că va fi călcată cu mașina, asta nu este normal, ea singură poată să spună despre aceasta. Dar da, ea a fost amenințată, iar pentru mine aceasta nu este plăcut fiindcă eu văd că acești oameni nu au linii roși și nici stop. Ei fac totul”, a subliniat Roman Babuțchi.

Doi ucraineni, fugiți de război, salvați la frontiera Republicii Moldova: Unul era rănit și epuizat

În data de 22 februarie 2025, patrula mobilă a SPF Larga, aflată în misiune de supraveghere a frontierei de stat, a identificat un cetățean străin aflat în stare de disperare și speriat în zona de frontieră, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În timpul discuției, bărbatul a dezvăluit că fratele său, fugar din calea războiului, se afla în apropiere, rănit și epuizat. Împreună, traversaseră un traseu dificil și periculos, riscându-și viețile pentru a intra ilegal în R. Moldova.

Ca urmare, fratele a alunecat și a suferit o fractură gravă la gleznă, iar din cauza durerii, acesta nu se putea deplasa. 

Cu promptitudine și umanitate, polițiștii de frontieră au solicitat asistență medicală și au acordat primul ajutor, oferind sprijin bărbatului rănit.

În timpul documentării, cei doi cetățeni ucraineni au solicitat azil pe teritoriul Republicii Moldova. 

În continuare polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale Nord cercetează cazurile sub toate aspectele legale pentru elucidarea tuturor circumstanțelor.

Acest incident subliniază nu doar vigilența și profesionalismul Poliției de Frontieră, ci și devotamentul lor față de valorile umane. În fiecare zi, acești oameni își asumă responsabilitatea de a proteja frontierele țării, dar și de a oferi sprijin celor aflați în nevoie.

Femeile din Moldova vor fi identificate și notificate automat privind efectuarea screening-ului de col uterin
Articolul anterior
Gina Pistol, imagine de pus în ramă cu micuța ei și a lui Smiley. Cum și-a fotografiat vedeta fiica
Articolul următor