Biden a anunţat NATO că racheta din Polonia a fost trasă de armata ucraineană. Zelenski insistă că e Rusia. Ce ştim şi ce nu ştim despre incident

Ambasadorii NATO s-au reunit de urgenţă la Bruxelles, în urma incidentului de seara trecută din Polonia. Doi polonezi au murit după ce o rachetă a căzut la o fermă aflată la 10 km de graniţa cu Ucraina.

Este pentru prima dată când războiul din Ucraina, izbucnit în urmă cu nouă luni, face victime într-o ţară membră NATO. Potrivit guvernului polonez, racheta ar fi produsă în Rusia. Pe de o parte, Rusia respinge orice implicare în incidentul despre care susţine că ar fi o provocare pusă la cale de Ucraina. De cealaltă parte, ministrul ucrainean de Externe a declarat că ideea că ţara sa ar fi lansat racheta este doar o propagandă rusească.

Incidentul din statul polonez a avut loc chiar în momentul în care armată rusă a lansat unul dintre cele mai ample atacuri asupra Ucrainei, în care pste 100 de rachete au lovit obiective ale sistemului energetic din ţară. Preşedintele Poloniei rămâne însă rezervat în declaraţii şi spune că este nevoie de o investigaţie pentru a afla cu certitudine cel mai important răspuns: cine a lansat racheta. 

Preşedintele american Joe Biden le-a spus, mercuri, partenerilor din G7 şi NATO că explozia produsă marţi în estul Poloniei a fost cauzată de o rachetă a apărării antieriene ucrainene, a declarat miercuri o sursă din cadrul NATO pentru Reuters.

Pe de altă parte, liderul ucrainean este convins că lovitura cu rachetă în Polonia „nu este nimic altceva decât un mesaj al Rusiei adresat summitului G20”. „Există un stat terorist printre voi, împotriva căruia trebuie să ne apărăm”, a avertizat Zelenski.

Necunoscutele în cazul incidentului cu rachetă din Polonia

Cea mai importantă necunoscută rămâne: a fost o deviere accidentală sau a fost un atac deliberat? Şi mai ales ce înseamnă asta practic pentru populaţia întregii lumi. Discuțiile sunt în plină desfășurare în cadrul NATO, unde se ia în considerare dacă se impune Activarea articolului 4 din tratatul Alianţei.

Articolul 4 prevede că, în cazul in care un membru NATO se simte amenintat, orice decizie a Alianței este luată prin conses, numai după consultări între toate statele membre. Articolul 5, în schimb, cel de care se teme întreaga planetă, în caz de activare, stabileşte că un atac împotriva unui stat membru NATO este un atac asupra întregii Alianţe Nord Altlantice. Analiştii ne liniştesc însă: este puţin probabil să se ajungă la activarea Articolului 5 şi la izbucnirea unui conflict direct între Rusia şi NATO.

sursa: www.observatornews.ro

Permis de conducere de 1.600 de euro. Un bărbat din nordul țării, reținut pentru trafic de influență

Ofițerii CNA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți anunță reținerea unui bărbat din nordul țării, bănuit de trafic de influență. Acesta ar fi susținut că ar avea influență asupra unor funcționari ai Secției înmatriculare vehicule și documentare a conducătorilor auto Edineț și că îi poate determina să favorizeze un candidat la examenele practice și teoretice şi să-i elibereze permisul de conducere de categoria „B” în schimbul a 1600 de euro, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În baza informației denunțate, CNA a pornit o urmărire penală pentru trafic de influență, iar ulterior a reținut persoana bănuită de pretinderea și primirea sumei menționate. La domiciliul și în automobilul bănuitului au fost efectuate percheziții pentru consolidarea probatoriului, de la fața locului fiind ridicate mai multe informații relevante pentru cauza penală.

Toate acțiunile au avut loc sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți. Totodată, instanța de judecată a decis plasarea în arest la domiciliu a învinuitului pe un termen de 30 zile.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

La Soroca au fost aduse fragmente din moaștele Fericitei Matrona

Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca și Drochia, însoțit de preoți și credincioși, au întâmpinat duminică, 17 noiembrie, chivotul cu fragmentele din moaștele Fericitei Matrona.

Potrivit Biroului de Presă al Eparhiei de Soroca și Drochia, sfințeniile au fost expuse spre închinare în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca și se vor afla aici până la data de 5 ianuarie 2025, transmite Știri.md.

Vine lapovița peste Republica Moldova. Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de noi

Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de Republica Moldova. Conform prognozei emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), la sfârșitul săptămânii sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță, scrie realitatea.md.

Astfel, începând de joi, 21 noiembrie, vremea se va răci și se va deteriora în toată Republica Moldova. Și vântul va sufla cu o intensitate de 27 km/h.

Temperatura în timpul zilei ar putea varia între -3 și 3 grade Celsius, în funcție de regiune.

Lapovița ar putea continua și sâmbătă în raioanele din nordul țării. De exemplu la Briceni, sâmbătă vor fi 0 grade ziua.

Cine este persoana cu numărul 8 miliarde și unde s-a născut
Articolul anterior
O tânăra ucraineancă care a fugit de război în Italia, împreună cu fiul ei de 3 ani, înjunghiată până la moarte și aruncată într-un râu
Articolul următor