Pe 17 noiembrie, vor fi anunțate tarifele compensate la energie pentru cetățeni

Joi, cetățenii vor afla ce compensații la facturi li se cuvin. Anunțul a fost făcut de Natalia Gavrilița și Marcel Spatari în cadrul ședinței de miercuri a Executivului.

Când moldovenii vor afla ce compensații la facturi li se cuvin

„În această seară, după ședința de Guvern, merg la minister, unde vom definitiva hotărârea privind tarifele compensate pentru energie termică, gaze naturale și energie electrică și mâine vom veni cu anunț detaliat. Proiectul va fi lansat în avizare, ca celelalte ministere să avizeze proiectul, pentru a fi votat săptămâna viitoare”, a raportat Spatari, transmite realitatea.md.

Cetățenilor li s-a recomandat să se înregistreze pentru compensații până pe 15 noiembrie. Totuși, sistemul rămâne deschis și cererile pot fi completate constant.

Cetățenii care nu au reușit să se înregistreze vor beneficia de compensații. Potrivit informațiilor anterioare, valoarea lor urmează să fie stabilită de autorități.

Vladimir Putin și-a construit o nouă doctrină ce poate fi devastatoare. Paranoia, cuvântul de ordine la Kremlin

Deși recenta învestire a președintelui Vladimir Putin nu a fost urmată de o remaniere majoră la Kremlin, au existat, totuși, câteva schimbări importante de personal. Nikolai Patrushev a fost mutat de la șefia Consiliului de Securitate la rolul mult mai restrâns de consilier prezidențial. Iar asta arată ca o retrogradare pentru un om considerat cândva cel mai puternic oficial de securitate din Rusia, scrie evz.ro.

În cadrul sistemului politic rus, diferiți oameni din anturajul lui Putin și din Kremlin, în general, joacă roluri diferite. Unii sunt tehnocrați cu cunoștințe vaste în diverse domenii. Experiența lui Belousov ca manager economic recomandă pentru a supraveghea uriașele cheltuieli militare ale Rusiei, care se ridică oficial la 6,7% din PIB.

Alții, precum Shoigu, se bazează pe loialitatea lor absolută față de Putin. Ca influență politică, nu ar fi putut fi eliminat ușor, așa că a fost mutat într-un alt rol important.

O doctrină adoptată de câțiva ani

Alții sunt ideologi care au o viziune coerentă asupra lumii, care servește atât ca model pentru propagandă, cât și ca bază pentru gândirea lui Putin. O astfel de persoană este Yuri Kovalchuk, un manager media și prieten de multă vreme al liderului de la Kremlin.

Fost ofițer KGB, Patrushev a fost director al FSB din 1999 până în 2008. Apoi, a ocupat funcția șef al Consiliului de Securitate din 2008 până în 2024.

Înainte de 2014, rarele sale ieșiri în presă erau niște rapoarte birocratice, despre diferitele activități ale Consiliului de Securitate. Retorica sa anti-occidentală fusese destul de moderată și limitată la critica la adresa expansiunii NATO. Cu toate acestea, din 2014, interviurile sale au devenit mai dese, iar tonul lor (precum și conținutul) s-a schimbat dramatic.

Patrushev a început să creioneze o imagine a Occidentului, care ar fi un inamic istoric al Rusiei. Iar scopul este cel de distrugere a țării.

Occidentul, vinovat pentru toate relele

El a acuzat Occidentul că stă în spatele tuturor relelor, de la terorismul global, la așa-numitele revoluții din țările vecine cu Rusia. Odată cu trecerea anilor, el a mers din ce în ce mai mult spre zona conspirației. Și a acuzat SUA că au orchestrat pandemia de coronavirus.

Schimbarea retoricii lui Patrushev reflectă fidel situația Rusiei după 2014. Este puțin probabil ca opiniile sale conspirative să se dezvolte brusc. Mai degrabă, el s-a orientat și a simțit că o oportun să le propage public. Înainte de noua etapă, la Kremlin era prezent naționalismul imperial cu o tentă paranoică, de conspirație, dar nu dominant. „Febra” nu îl cuprinsese pe deplin pe Putin.

În cadrul sistemului politic, Consiliul de Securitate al lui Patrushev a fost o instituție importantă, dar nu vitală. După 2014, însă, naționalismul conspirativ a ocupat centrul atenției, iar Consiliul de Securitate și-a schimbat poziția, pentru a deveni cea mai influentă instituție politică din Rusia. Președintele însuși a început să exprime opinii similare cu ale lui Patrushev.

În acest context, retrogradarea lui Patrushev înseamnă că „stilul paranoic” al politicii ruse cedează în cele din urmă  și lasă loc la ceva nou?

În anii de dinainte și de după invazia Ucrainei, Putin a asimilat pe deplin gândirea lui Patrushev în propria sa retorică. Discursurile sale recente despre „rusofobia veche de secole a elitelor occidentale” se confundă cu afirmațiil din interviurile lui Patrushev. Nu mai era nevoie de el, ca ideolog-șef, dacă însuși dictatorul își asumă asta.

Putin s-a jucat și se joacă la butoanele puterii

În cei 24 de ani la putere, Putin a îndeplinit multe funcții. El a acționat ca un arbitru în conflictele intra-elite, a creat o piramidă gigantică de patronaj și recompense materiale și a folosit cascadorii de PR pentru a consolida legitimitatea regimului. A interacționat cu nenumărați șefi de stat și a comandat trupele ruse în războaie din Africa și Orientul Mijlociu până în Europa și Caucaz.

Acum, totuși, toate aceste activități sunt subordonate ideologiei atotcuprinzătoare a lui Putin. Care se axează pe un simț al misiunii istorice a Rusiei și o imagine a Occidentului ca dușman etern al țării sale. Această viziune modelează întreaga gândire.

Putin preferă în mod clar să-i țină aproape pe Patrushev și alți conspiraționiști, precum Kovalciuk. Are nevoie de ei să reitereze și să confirme ceea ce el crede deja. Cu toate acestea, nu mai are nevoie de o instituție specială – Consiliul de Securitate – care să articuleze o viziune ideologică a intereselor naționale ale Rusiei în momentul în care și-a asumat această funcție.

Cu Șoigu la cârmă, Consiliul de Securitate va deveni probabil o altă instituție tehnică, similară guvernului rus – întâlnindu-se regulat și stând cu ochii pe fiecare aspect al efortului de război al Rusiei împreună cu Statul Major al lui Gerasimov și ministerul apărării al lui Belousov.

Noțiunea de „trădare de patrie” va fi reglementată mai clar în legislație

Noțiunea de „trădare de patrie” va fi reglementată mai clar în legislație. Deputatul Igor Chiriac, secretarul Comisiei juridice, numiri și imunități, intenționează să înregistreze un amendament de modificare a articolului 337 din Codul penal al Republicii Moldova. În acest context, astăzi, la Parlament s-au desfășurat consultări publice asupra acestei inițiative, la care au participat reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate, ai Ministerului Justiției și ai Procuraturii Generale, scrie tvrmoldova.md.

Amendamentul a fost elaborat cu scopul de a consolida cadrul normativ în domeniul asigurării securității statului și de a combate activitatea infracțională care vizează suveranitatea, independența, unitatea, indivizibilitatea, securitatea sau capacitatea de apărare a Republicii Moldova.Astfel, se propune ca în Codul Penal să se stipuleze că „trădarea de Patrie, adică fapta săvârşită intenţionat, de către un cetăţean al Republicii Moldova, împotriva suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor, este exprimată prin: trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat; spionaj; divulgare a secretului de stat; acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului.” Respectiv, se urmărește conferirea acestei norme de incriminare o claritate mai bună, prin consfințirea trăsăturilor esențiale ale faptelor infracționale care definesc trădarea de patrie, precum și protejarea valorilor fundamentale existenței statului, care sunt consfințite expres în Constituție.De asemenea, se propune introducerea unei forme suplimentare a trădării de patrie. Este vorba despre acordarea de ajutor unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului. Acest lucru se poate exprima inclusiv prin campanii de dezinformare, activitate organizată, într-o anumită perioadă de timp, pusă la cale pentru a realiza obiective ostile prin dezinformarea societății, activitate care este de natură să aducă atingere suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova.Proiectul de amendament urmează a fi înregistrat și examinat în comisia de profil.

Un concert cu genericul „Grai Românesc” va avea loc la Sala cu Orgă

Sala cu Orgă din Chișinău în colaborare cu Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova organizează sâmbătă, 25 mai, la ora 18.00, un concert cu genericul „Grai Românesc”, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, concertul „Grai Românesc” va aduce în fața publicului din Republica Moldova lucrări muzicale semnificative ale compozitorilor români, precum George Enescu, Carmen-Petra Basacopol, Felicia Donceanu, Constantin Bobescu ș.a. Concertul va oferi audienței o experiență emoționantă și autentică, evidențiind virtuozitatea și sensibilitatea artistică specifică culturii române. Repertoriul ales păstrează autenticitatea și emoția folclorului românesc, transmițând mesaje universale despre iubire, dor, bucurie și durere, generând o conexiune între trecut și prezent, între vechi și nou, între tradiție și modernitate, și menținând vii rădăcinile culturale care definesc identitatea noastră ca popor.Pe scenă vor evolua artiștii: Ana Cebotari – Soprană, Diana Andreea Bucur – Soprană, Diana Hurjă – Soprană, Andrei Petre- Tenor, Daniel Pascariu – Bas-bariton, Ioana Balașa – instrumentist – flaut, Ana-Maria Radu – instrumentist – oboi, și Andrei Ștefan Racu – instrumentist – pian. Intrare este liberă în limita locurilor disponibile.Vineri, 24 mai, la ora 18.00, Palatul Republicii va găzdui un concert simfonic al elevilor ZAKHAR BRON din Zürich, Elveția, cu participarea tinerelor talente în ascensiune: Vlada Sabella, vioară (Italia-Elveția), Kimia Corke, vioară (Marea Britanie-Elveția), Sophie Branson, vioară (Marea Britanie-Elveția), care vor evolua alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, dirijor – Mihail Agafița.În aceeași zi, la 19.00, pe scena Palatului Național „Nicolae Sulac” va prezenta un concert trupa „Машина времени”, la 55 de ani de la înființare, condusă de muzicianul Andrei Makarevici.

Produse cosmetice din Rusia, nedeclarate, depistate la vamă
Articolul anterior
Natalia Vodianova și-a găsit sora mai mică, pe care mama ei a abandonat-o în copilărie
Articolul următor