Dimensiunea torturii din Herson în timpul ocupației rusești a orașului din sudul Ucrainei este „îngrozitoare”, a declarat joi un înalt oficial ucrainean, potrivit AFP.
Foto: Un soldat ucrainean inspectează o cameră despre care autorităție spun că ar fi fost folosită de ruși pentru tortură
„Nu am văzut încă tortură la o asemenea scară, după ce am vizitat toate camerele de tortură din diferite părți ale Ucrainei”, a declarat Dmitro Lubineț, responsabil parlamentar pentru drepturile omului, la televiziunea de stat. „Amploarea fenomenului este oribilă”, a spus el.
Zeci de oameni au fost „electrocutați, bătuți cu țevi de metal, le-au fost rupte oasele” și „rușii au filmat totul”, a acuzat el. „Sunt sigur că în fiecare localitate importantă va fi descoperită o cameră de tortură. Pentru că acesta este un sistem pus la punct de Rusia”, a mai spus Lubineț.
Autoritățile ucrainene au anunțat că au descoperit mai multe camere de tortură în zone din regiunea Herson, preluată recent de la ruși după luni de ocupație.
Un locuitor din Herson a declarat pentru AFP că a fost reținut săptămâni întregi în oraș în timpul ocupației acestuia. El a declarat că a fost legat, bătut și electrocutat de către oficiali ruși și pro-ruși în timpul detenției sale.
11 centre de detenţie și 63 de cadavre
În zonele recent eliberate din regiunea Herson, anchetatorii ucraineni care investighează crime de război au găsit 11 centre de detenţie şi dovezi că în patru dintre centre s-a recurs la „tortură”, a declarat miercuri seara ministrul ucrainean de Interne Denis Monastîrski, potrivit CNN.
„Au fost descoperite unsprezece centre de detenţie, iar tortura a fost folosită în patru dintre centre”, a declarat Denis Monastîrski pentru televiziunea ucraineană, citează News.ro.
După ce forţele ruse s-au retras săptămâna trecută peste fluviul Nipru forţele ucrainene au recuperat o mare parte din regiunea Herson, inclusiv capitala regională.
Poliţia şi serviciile de securitate ucrainene încearcă să strângă dovezi, „înregistrând fiecare acţiune de tortură, găsind martori, precum şi exhumând cadavrele morţilor”, a spus Monatîrski.
Deşi nu a indicat locaţiile centrelor de detenţie, el a spus că au fost găsite 63 de cadavre până în prezent.
CNN precizează nu poate verifica din surse independente afirmaţiile lui Denis Monastîrski.
Rusia neagă acuzaţiile că ar fi comis crime de război şi susţine că forţele sale nu vizează civili, în pofida numeroaselor dovezi adunate din mai multe locuri de experţi internaţionali în drepturile omului, anchetatori criminalişti şi agenţii de presă internaţionale.
Aleksandr Malkevici, membru al Camerei Civice a Federaţiei Ruse, un organism consultativ în mare parte alcătuit din personalităţi pro-guvernamentale, a declarat marţi într-un interviu pentru radioul rus Sputnik că Ucraina intenţionează să acuze armata rusă că a comis crimele descoperite la Herson.