Oamenii de știință de la Universitatea Brown, SUA, au efectuat un experiment și au descoperit că copiii sunt mult mai ageri decât adulții la primirea și procesarea informațiilor, atunci când vine vorba de ceva nou pentru ei, scrie Daily Mail.
Dacă copilul tău poate face ceva mai bine decât tine, nu te descuraja. Se pare că cei mici învață mai bine ceva nou decât adulții.
Pentru studiul lor, cercetătorii au recrutat 14 adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani și 13 copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 11 ani. Au vrut să afle dacă copiii au vreun avantaj în obținerea și asimilarea de noi informații față de adulți.
Cercetările anterioare au arătat că acidul gamma-aminobutiric (GABA) (un neurotransmițător, adică un intermediar pentru schimbul de semnale între neuronii creierului) joacă un rol important în memorie și învățare atât la copii, cât și la adulți.
În noul studiu, oamenii de știință au vrut să studieze modul în care concentrația sa în creierul nostru se schimbă în timpul învățării și cum diferă la adulți și la copii. Potrivit lui Takeo Watanabe de la Universitatea Brown, multe dintre funcțiile comportamentale și cognitive ale creierului copiilor nu sunt încă pe deplin formate, dar, în general, copiii nu sunt inferiori în abilitățile lor față de adulți.
Dimpotrivă, în ceea ce privește învățarea vizuală, îi excelează. În timpul experimentului, oamenii de știință le-au cerut tuturor participanților, atât adulți, cât și copii, să se uite la anumite imagini care se schimbau frecvent. Voluntarii au trebuit să găsească diferențe semnificative între imagini aproape identice.
Procesul a fost urmărit de oamenii de știință care au scanat cortexul vizual al creierului, cel în care sunt procesate informațiile vizuale. S-a dovedit că nivelul de GABA la copii în acel moment a crescut și a rămas ridicat după experiment. Dar nivelul de GABA nu s-a schimbat în niciun fel la adulți în acest moment.
Potrivit oamenilor de știință, acest neurotransmițător i-a ajutat pe copii să memoreze informații noi mai rapid și mai eficient, astfel încât să poată reveni la ele mai târziu. Și asta în ciuda deficiențelor pe care copiii le au în comparație cu adulții în ceea ce privește atenția și alte funcții cognitive.
„Rezultatele noastre indică faptul că GABA joacă un rol cheie în îmbunătățirea performanței de învățare a copiilor”, spune Watanabe.
Oamenii de știință speră că noile date vor încuraja părinții și profesorii să ofere copiilor mai multe oportunități de a învăța noi abilități, deoarece ei le pot învăța mai ușor la anumite vârste.