Zilnic, la numărul 112, sunt recepționate, un număr de circa 30 de solicitări legate de violență în familie. Totuși, apelanții, în cele mai dese cazuri, aceștia refuză să ofere informații suplimentare de frică pentru consecințe grave care pot urma. Mai exact, este vorba de frica de a rămâne undeva, în stradă, fără adăpost, de a fi aspru judecate de familie, ce vor spune părinții, copii.
Serviciul 112 precizează că în astfel de situații se regăsesc multe femei și fete din R.Moldova, iar de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, Serviciul îndeamnă pe toți la curajul de a cere ajutor.
Potrivit unui comunicat al instituției, în majoritatea cazurilor victimele nu au curajul să ceară ajutor, sunt terifiante de consecințe și din această cauză refuză să denunțe agresorul sau să ceară ajutor, se liniștesc singure, fără a vorbi cu nimeni, sau se împacă cu ideea și au speranța că agresorul se va schimba. Dar, teroarea se manifestă, în continuare și poate fi oprită, doar, atunci când vor solicita și vor accepta ajutor și suport!
Ulterior, femeile, copiii acestora, rudele apropiate sună înspăimântați la numărul de urgență 112: „Amenințările cu violența nu se mai opresc, Veniți, opriți-l! Tata o bate pe mama, ginerele o amenință cu moartea pe fiica mea, copilul meu sare la bătaie, la vecini se aud zgomote puternice și strigăte, soțul este în stare de ebrietate, e incontrolabil, mă agresează, nu mai suport, copiii mei sunt în pericol, Veniți, Vă rog!”
„Parcă sunt secvențe scoase din filme de groază, dar sunt situații reale prin care trec femeile și tinerele din R.Moldova”, precizează Serviciul.
În acest context, Serviciul Unic de Urgență 112 îndeamnă să apelați cu încredere numărul unic de urgență 112. Dacă ești victimă a violenței sau cunoști pe cineva care este într-o situație care poate pune în pericol viața cuiva, indiferent dacă este vorba de intimidare, agresiune sau abuz, aveți curajul să cereți ajutor.