Potrivit unor studii, răspândirea bunăvoinței nu numai că îi ajută pe ceilalți să se simtă mai bine cu ei înșiși – dar poate și să stimuleze sănătatea și fericirea celui care o oferă. Toată lumea câștigă.
Punerea bunăstării altora înaintea noastră, fără să așteptăm nimic în schimb, stimulează centrii de recompensă din creier, arată studiile. Substanțele chimice care ne fac să ne simțim bine ne inundă corpul, producând un fel de „înălțime a ajutorului”. S-a demonstrat că voluntariatul, de exemplu, minimizează stresul și ameliorează depresia, scrie CNN.
O viață mai lungă
Și asta nu e tot: aceeași activitate poate reduce riscul de deteriorare cognitivă și chiar ne poate ajuta să trăim mai mult. Un motiv, spun experții, este că bunătatea contribuie la sentimentul nostru de comunitate și de apartenență. Iar acesta, conform studiilor, este un factor cheie care contribuie la o viață sănătoasă și mai lungă.
Scade tensiunea arterială
S-a demonstrat că oferirea de donații reduce tensiunea arterială și îmbunătățește sănătatea inimii. Un studiu a cerut unui grup de persoane hipertensive să cheltuiască 40 de dolari pentru propria persoană, în timp ce unui alt grup de persoane cu tensiune arterială ridicată i s-a spus să cheltuiască banii pentru alții.
S-a constatat că cei care au cheltuit banii pentru alții aveau o tensiune arterială mai mică la sfârșitul celor șase săptămâni de studiu De fapt, beneficiile au fost la fel de mari ca cele rezultate în urma unei diete sănătoase și a exercițiilor fizice.
Reduce durerea
Dăruitul pare să ne diminueze durerea. Un studiu recent a constatat că persoanele care au declarat că vor dona bani pentru a ajuta orfanii au fost mai puțin sensibile la un șoc electric decât cele care au refuzat să doneze. În plus, cu cât oamenii au crezut că donația lor va fi mai utilă, cu atât mai puțină durere au simțit.
Cum s-a putut întâmpla asta? Studiul a constatat că regiunile creierului care reacționează la stimularea dureroasă par să fie dezactivate instantaneu de experiența de a dona.
Mai multă fericire
Cercetătorii britanici au descoperit că amabilitatea poate spori fericirea în doar trei zile. În cadrul studiului, oamenii au fost repartizați în trei grupuri: primul grup a trebuit să facă un gest de bunăvoință în fiecare zi; al doilea grup a încercat o nouă activitate; iar al treilea grup nu a făcut nimic. Grupurile care au fost amabile și au făcut lucruri noi au văzut o creștere semnificativă a fericirii.
Vei experimenta o bucurie și mai mare dacă ești creativ în ceea ce privește actele de bunăvoință. Cercetătorii în domeniul fericirii Sonja Lyubomirsky și Kennon Sheldon au descoperit că persoanele care au făcut diferite acte de bunăvoință pe parcursul unei săptămâni au înregistrat creșteri mai mari ale fericirii decât cele care au efectuat aceeași activitate la nesfârșit.
Mai mult, actele de bunătate pot fi anonime sau vizibile, spontane sau planificate și pot fi la fel de simple precum a face un compliment sau a deschide o ușă pentru cineva.
Sugestii de gesturi de bunăvoință
Te-ai convins și vrei să devii o persoană mai amabilă și mai serviabilă. Poți găsi sute de idei pe internet, dar iată câteva ca să ai de unde începe:
– Când ești la volan, fă-i loc mașinii care vrea să intre pe banda ta.
– Fă un compliment sincer unei rude, unui prieten sau unui coleg.
– Fă același lucru pentru șeful tău – probabil că nu primește niciodată complimente!
– Renunță la o ranchiună și spune-i acelei persoane că o ierți (cu excepția cazului în care acest lucru ar înrăutăți situația).
– Fii alături de un prieten care trece printr-o perioadă dificilă. Nu încerca să rezolvi problema, doar ascultă-l.