Unul dintre cele mai mari spitale din Ucraina a fost la un pas să-i evacueze pe pacienții care făceau dializă, după ce atacurile rușilor au tăiat alimentarea cu apă

Unul dintre cele mai mari spitale de stat din Ucraina a fost „pe punctul de a evacua” o parte din pacienți după ce a rămas fără alimentare cu apă din cauza atacurilor aeriene rusești de miercuri, a declarat un oficial regional pentru CNN, conform Libertatea.

Unul dintre cele mai mari spitale din Ucraina a fost la un pas să-i evacueze pe pacienții care făceau dializă, după ce atacurile rușilor au tăiat alimentarea cu apă

Moscova a lansat o serie de rachete care au vizat „instalațiile de generare” a energiei în cel mai recent efort al său de a paraliza infrastructura ucraineană, ceea ce a dus la pierderi temporare de energie electrică în rețeaua națională, cu efecte asupra aprovizionării cu apă. Vineri, peste 6 milioane de ucraineni erau încă fără curent electric, a anunțat președintele Volodimir Zelenski.

Spitalul Clinic Regional din Kiev urma să-i mute pe pacienții care urmau tratament de hemodializă, îngrijire care necesită o alimentare neîntreruptă cu apă, a declarat Vitaliy Vlasiuk, șeful adjunct al administrației militare din regiunea Kiev, într-un interviu acordat prin telefon.

„Din păcate, atunci când se întrerupe curentul electric în Kiev, deseori se întrerupe și alimentarea centrală cu apă. Lipsa alimentării cu apă este critică”, a spus Vlasiuk.

„Fără apă, este greu ca spitalul să funcționeze. În primul rând, camerele de sterilizare au de suferit, iar hemodializa este imposibil de efectuat”, a adăugat el.

„Miercuri, Spitalul Clinic Regional din Kiev a fost pe punctul de a evacua pacienții care au nevoie de hemodializă către alte unități, dar după-amiază, alimentarea cu apă a fost restabilită și toată lumea a primit îngrijirile vitale de care avea nevoie”, a precizat Vlasiuk.

Spitalele au generatoare care intră în funcțiune atunci când se întrerupe curentul, dar acestea au o capacitate limitată, a menționat oficialul regional. Șefii medicilor încearcă să economisească energia folosind-o doar pentru activitățile esențiale.

„Este, cu siguranță, esențial să alimentăm cu energie electrică unitățile de terapie intensivă și echipamentele de resuscitare. Iar incubatoarele pentru bebeluși, frigiderele pentru vaccinuri și alte echipamente vitale vor fi, bineînțeles, alimentate imediat cu energie de la generator”, a explicat Vlasiuk.

Alimentarea cu energie electrică de la generatoare le permite chirurgilor în timpul unei pene de curent să continue operațiile aflate în desfășurare, dar intervențiile chirurgicale care nu sunt urgente vor fi amânate.

Sâmbătă dimineață, administrația militară a orașului Kiev a anunțat că aproximativ 130.000 de persoane din capitala ucraineană au rămas fără alimentare cu energie electrică în urma întreruperilor de urgență de miercuri.

Aprovizionarea cu apă a fost restabilită în toate districtele, iar alimentarea cu energie termică a fost, de asemenea, reluată, potrivit celor mai noi informații. Rețelele de telefonie mobilă sunt disponibile în aproape toate districtele, deși întreruperile de energie electrică pot limita accesul.

Ministrul ucrainean al sănătății, Viktor Liashko, a declarat vineri la televiziunea națională că fiecare spital cu terapie intensivă și sală de operație are un generator, iar guvernul „aduce generatoare suplimentare pentru a crește și mai mult capacitatea”.

Rusia s-a concentrat pe distrugerea infrastructurii energetice din Ucraina înaintea iernii grele care se anunță, iar valurile succesive de atacuri cu rachete au făcut ca o mare parte a țării să se confrunte cu pene de curent.

Șeful ONU pentru drepturile omului a declarat vineri că milioane de ucraineni sunt „aruncați în condiții de dificultate extremă și în condiții de viață îngrozitoare” din cauza atacurilor repetate ale Moscovei asupra instalațiilor energetice, adăugând: „Luat în ansamblu, acest lucru ridică probleme serioase în conformitate cu dreptul umanitar internațional, care cere ca un obiectiv atacat să prezinte un avantaj militar concret și direct”.

Noul mandat al președintelui Maia Sandu, validat de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a confirmat rezultatele alegerilor și a validat mandatul Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă, scrie deschide.md.

În sala de ședințe au fost prezenți reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, precum și reprezentantul legal al Maiei Sandu, avocatul Eduard Digore. Celălalt concurent electoral, Alexandr Stoianoglo, a lipsit de la ședință, dar nici un alt reprezentant legal al său nu a fost delegat.

De menționat că alegerile prezidențiale din această toamnă au fost câștigate de președintele Maia Sandu. Șeful statului a obținut peste 930 de mii de voturi, în timp ce contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM și gruparea „ȘOR”, a fost votat de puțin peste 750 mii de alegători.

Precizăm că în actualul scrutin prezidențial au fost înregistrate multiple cazuri de corupere a alegătorilor și finanțare ilegală a campaniilor electorale. Gruparea „ȘOR” achita oamenilor câte 2 mii lei pentru a vota împotriva Maiei Sandu.

Caz revoltător la Sângerei. Un bărbat a încercat să vândă pe internet o lebădă

O intervenție comună a inspectorilor de mediu din Bălți și Sîngerei a dus la descoperirea unui caz grav de încălcare a legislației de mediu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În urma monitorizării activității pe rețelele de socializare, a fost identificată o persoană din localitatea Mărinești, raionul Sîngerei, care încerca să comercializeze o lebădă albă, specie protejată de lege.

Cu sprijinul polițistului de sector, autoritățile au efectuat o percheziție la locuința suspectului. Verificările au confirmat că lebăda era ținută în captivitate în condiții necorespunzătoare.

Pasărea a fost imediat ridicată și eliberată într-un bazin natural din apropierea municipiului Bălți, asigurându-se condiții adecvate până la clarificarea completă a cazului.

Persoana responsabilă de această faptă urmează să fie sancționată conform prevederilor Codului Contravențional al Republicii Moldova, care interzice capturarea, deținerea și comercializarea speciilor protejate. Inspectoratul pentru Protecția Mediului reamintește că lebăda albă este o specie strict protejată, iar astfel de acțiuni constituie o amenințare directă la adresa biodiversității. Face apel către cetățeni să respecte legislația de mediu și să semnaleze orice activitate suspectă.

Această acțiune reflectă angajamentul inspectorilor de mediu de a proteja fauna sălbatică și de a descuraja practicile ilegale care pun în pericol echilibrul ecologic.

Moldovenii vor primi lefuri mai mari! Salariul mediu va creşte cu 2.400 de lei anul viitor

Salariul mediu va crește în Republica Moldova cu 2.400 de lei. Începând cu anul 2025, suma va constitui 16.100 de lei, comparativ cu 13.700 în anul 2024, scrie realitatea.md.

Decizia urmează să fie aprobată de către membrii Guvernului. Cifra este una prognozată și se va utiliza pentru a calcula contribuțiile obligatorii și indemnizațiile acordate salariaților.

„Proiectul de hotărâre este elaborat în temeiul prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici pentru anii 2025-2027, prezentate de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Actualizarea prognozei s-a realizat reieșind din ultimele date statistice disponibile, inclusiv urmare a coordonării realizate în cadrul misiunii de experți FMI”, precizează responsabilii din cadrul Ministerului Muncii.

Precizăm că, salariul minim în Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2025, va constitui 5500 de lei. Suma reprezintă cu 10% mai mult decât în 2024, actualmente această remunerare constituind 5000 de lei.

Bani în plic, în loc de coroane de flori la înmormântare. Solicitarea a venit din partea unui primar din Hunedoara
Articolul anterior
Fost comandant al NATO din Europa analizează situația Rusiei: În cât timp va cădea regimul lui Putin
Articolul următor