Jens Stoltenberg: Moldova a avut de suferit enorm de pe urma războiului. Analizăm cum putem conlucra mai intens în diferite domenii

Moldova este un partener al NATO și a avut de suferit enorm de pe urma războiului din Ucraina, iar NATO analizează în prezent cum poate aprofunda cooperarea cu această țară, în diverse domenii, ținând cont că Moldova nu dorește să adere la NATO, ci este o țară neutră, a declarat marți, la București, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Întrebat marți, într-o conferință de presă susținută la București, cum ar putea o țară ca Moldova să fie ajutată să se apere de efectele războiului din Ucraina, secretarul general al NATO a recunoscut că sprijinul economic este cea mai bună modalitate de a-i veni în ajutor, transmite g4media.ro.

„Moldova este un partener al NATO și Moldova are o relaţie foarte apropiată cu Uniunea Europeană, dar mulţi aliaţi îi furnizează sprijin bilateral. Recent m-am întâlnit cu președinta Maia Sandu și am avut discuție foarte extinsă despre modalitățile în care ne-am putea aprofunda parteneriatul, respectând faptul că Moldova nu dorește să adere la NATO, ci este o țară neutră. 

Analizăm cum putem conlucra mai intens cu Moldova în diferite domenii, dar salutăm totodată faptul că aliați din NATO și Uniunea Europeană furnizează ajutor economic Moldovei pentru a-i ajuta să gestionăm consecințele, pe care ei le suferă din cauza războiului din Ucraina”, a arătat Jens Stoltenberg.

„Moldova, fiind atât de apropiată de zona de război, a suferit enorm”, a menționat secretarul general al NATO.

„Desigur, singura și cea mai bună cale de a încheia această situație este ca Putin să pună capăt războiului brutal de agresiune, care e rău pentru ucraineni, dar are ramificații la nivel global, inclusiv asupra prețurilor la energie și alimente și asupra unor țări sărace precum Moldova”, a adăugat Stoltenberg.

La sfârşitul lunii octombrie, o rachetă rusească doborâtă de Ucraina a căzut pe teritoriul Moldovei. A făcut pagube, dar din fericire incidentul nu s-a soldat cu victime. Apoi, Moldova a avut în două rânduri pene generalizate de curent din cauza bombardamentelor rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei. 

Pentru că importurile energetice din Ucraina nu au mai fost posibile, Moldova se confruntă la rândul ei cu o criză. Dependentă de gazul rusesc, Moldova este ameninţată periodic de Gazprom că va avea livrările întrerupte. În prezent, compania rusească îi furnizează doar jumătate din ceea ce prevede contractul.

În premieră, Republica Moldova a fost invitată să participe, miercuri, la reuniunea cu miniștrii de externe din NATO care este găzduită de București.

De ce a fost descalificată Olanda înaintea finalei Eurovision 2024. Ce a făcut artistul care reprezenta țara

Olanda a dezvăluit noi informații despre incidentul care a dus la descalificarea lui Joost Klein de la Eurovision 2024, scrie The Independent citat de digi24.ro.

Joost Klein a fost descalificat de la Eurovision 2024 cu câteva ore înaintea de finala de sâmbătă seară, după ce poliția a primit o plângere de comportament necorespunzător la adresa artistului, făcută de o femeie din echipa de producție. Organizatorul Eurovision, European Broadcasting Union (EBU), a lansat un comunicat de presă în care anunța că „atât timp cât au loc cercetările, ar fi nepotrivit ca Joost Klein să continue să participe la concurs”. AVROTROS, operatorul care se ocupă de participarea Olandei la concursul Eurovision, a comunicat că a propus EBU „mai multe soluții” la incident. Incidentul s-a produs în timpul semifinalelor de joi, 9 mai, iar compania olandeză de televiziune a explicat ce s-a întâmplat. Potrivit AVROTROS, Joost Klein „a spus de mai multe ori că nu dorește să fie filmat”, iar apoi „a făcut o mișcare amenințătoare înspre camera de filmat”. AVROTROS adaugă că „Joost nu a atins-o pe operatoarea camerei de filmat”. EBU a confirmat că „în mod contrar față de anumite relatări sau speculații de pe rețelele de socializare, în incident nu a fost implicat alt artist sau membru al vreunei delegații”. După ce Joost Klein a fost descalificat, AVROTROS a anunțat că „a găsit pedeapsa foarte aspră și disproporționată”, spunând „Susținem bunele maniere – să nu fim înțeleși greșit – însă, după părerea noastră, descalificarea este o pedeapsă disproporționată față de acest incident”. Explicând decizia luată, EBU a revenit și a anunțat că „menține o politică de toleranță zero față de comportamentul nepotrivit în cadrul evenimentului și intenționează să ofere un mediu sigur pentru toți angajații implicați în concurs”. „În acest context, comportamentul lui Joost Klein la adresa unui membru al echipei reprezintă o încălcarea a regulilor Eurovision”.

Evenimente dedicate Zilei Internaționale a Familiei, în Capitală

Primăria Municipiului Chișinău informează că de Ziua Internațională a Familiei, marcată anual pe 15 mai, în capitală vor avea loc un șir de evenimente consacrate rolului familiei în societate.

În organizarea activităților cu și pentru familii sunt antrenate toate subdiviziunile municipale.

În total vor avea loc peste 100 de evenimente referitoare la rolul familiei în schimbările climatice: mese rotunde, seminare, activități cultural-artistice și sportive etc., care vor fi desfășurate în perioada: 15-30 mai, a. c.

În context, informăm că Direcția generală asistență medicală și socială, împreună cu preturile de sector, cu asociațiile medicilor de familie din sectoare, vor desfășura, de asemenea evenimente cu privire la promovarea sănătății în diverse politici de profil.

Partenerul acestor evenimente este Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare, prin intermediul Proiectului „Viața Sănătoasă”.

Genericul Zilei Internaționale a Familiei din acest an este „Familiile și schimbările climatice”.

Polițista moldoveancă cu cele mai puternice brațe! Marina Iordachi, triplă campioană europeană la Armwrestling

Polițista Marina Iordachi are de-a dreptul cele mai puternice brațe, fiind triplă campioană europeană la Armwrestling.

”Spectacol de forță a făcut colega noastră la cel de al 33-lea Campionat european de Armwrestling, unde s-a clasat pe locul I la categoria 80 de kg, brațul stâng, devenind Campioană Europeană printre seniori pentru a treia oară.

Aceasta a concurat cu alte 7 campioane europene și mondiale.

Campionatul European de Armwrestling anul acesta a fost găzduit de orașul Bratislava din Slovacia.

În anul 2023, polițista a devenit dublă campioană europeană la ambele brațe.

Felicitări, Marina!”, se arată în mesajul Poliției Naționale!

,,Miss Kazahstan”, găsită moartă. Era soția fostului deputat al Dumei de Stat, Vladimir Semago, în vârstă de 75 de ani
Articolul anterior
O tânără refugiată din Ucraina vrea să reprezinte Suedia la Eurovision 2023
Articolul următor