O femeie cere despăgubiri de 5 milioane de dolari pentru că îi ia mai mult timp să gătească un produs decât scrie pe ambalaj

O femeie din statul american Florida a dat în judecată un producător de alimente și cere despăgubiri de 5 milioane de dolari pentru că prepararea unui fel de mâncare la cutie durează mai mult decât scrie pe ambalaj, relatează NBC News, citează digi24.ro.

Femeia spune că prepararea pastelor cu brânză Velveeta la microunde durează mai mult de 3 minute și jumătate, chiar dacă pe ambalaj se spune că sunt „gata în 3 minute și jumătate”. În opinia ei, acest lucru este o „fraudă”.

„Pentru a oferi consumatorilor un produs care chiar să fie „gata în 3 minute și jumătate”, produsul ar trebui să fie gătit în cuptorul cu microunde timp de mai puțin de 3 minute și jumătate, astfel încât toți pașii de preparare să poată fi finalizați în cele 3 minute și jumătate”, se arată în plângerea depusă la un tribunal din Florida.

Femeia susține că dacă urmează cele 5 instrucțiuni de pe ambalaj – inclusiv îndepărtarea capacului, adăugarea de apă și plasarea în cuptorul cu microunde – timpul de preparare este mult mai mare.

„Consumatorii care văd „gata în 3 minute și jumătate” vor crede că acesta reprezintă timpul total necesar pentru prepararea produsului. Cu toate acestea, instrucțiunile prezentate mai sus arată că 3 minute și jumătate reprezintă doar durata de timp pentru a parcurge unul dintre pași. Eticheta nu precizează că produsul trebuie să stea 3 minute și jumătate în cuptorul cu microunde, ceea ce ar fi fost adevărat”, se arată în plângere.

În replică, producătorul de alimente a declarat într-un comunicat de presă: „Suntem la curent cu acest proces frivol și ne vom apăra cu fermitate împotriva acuzațiilor”.

Limitarea plăților în numerar nu va reduce vânzările de locuințe, spun experții

Chiar dacă începând cu luna aprilie va intra în vigoare legea privind limitarea plăților în numerar la bunuri mai scumpe de 80 de mii de euro, iar tranzacțiile vor fi mai complicate și oamenii vor trebuie să declare fiecare bănuț, asta nu va reduce din numărul contractelor de vânzare-cumpărare. De această părere sunt experții imobiliari, care spun că oferta mică și prețurile mari taie din avântul moldovenilor de a avea propria locuință, scrie moldova1.md.

Stanislav Fișcenco este în căutare de locuință. Activează în sectorul public, iar cu salariul pe care-l primește nu se avântă să-și procure ceva. Chiar dacă monitorizează piața în fiecare zi, bărbatul speră ca prețurile să mai scadă.

Stau pe gânduri, mai mult vreau casă, un loc de pământ. Nu chiar în oraș, că e scump, după oraș. Tot e mai bine decât apartament. Poate vor scădea prețurile, așteptăm. În fiecare seară, monitorizez casele pe pământ care apar și prețurile”, a spus Stanislav Fișcenco.

Bărbatul consideră că legea care limitează plățile în numerar va fi o provocare pentru mulți oameni.

Poate cineva te-a ajutat, rudele ți-au dat niște bani, trebuie să-i declari, să prezinți certificat ca în Europa. Nu suntem în Europa și nici salariile nu sunt ca în Europa, e foarte greu”, a adăugat el.

Cetățenii susțin că limitarea plăților în numerar va spori controlul asupra circulației banilor.

Pentru un control mai riguros este bine, dar eu nu am ce să declar așa mult. Am unde să locuiesc și nu simt necesitatea încă să caut ceva”.

După părerea mea, este foarte bine. Așa este astăzi, trebuie să răspundem pentru ceea ce se face”.

Un apartament cu o cameră în centrul orașului costă cât una cu trei odăi, nu pot să găsesc nimic. Nu am acum posibilități să-mi cumpăr apartament. Consider că nu este rentabil”.

Specialiștii imobiliari susțin că decizia este una bună pentru a transparentiza piața, a contracara spălarea banilor și evaziunea fiscală.

Tranzacțiile mai scumpe de 80 000-82 de mii de euro vor fi efectuate doar prin transfer bancar. Va fi nevoie de proveniența banilor care va fi mult mai strictă, pentru că acum băncile vor cere această proveniență. Ea va trebui să fie una cât mai recentă. Va fi nevoie de o perioadă de adaptare, tranzacțiile vor fi mai complicate”, a explicat expertul imobiliar Victor Cernomorcenco.

Președintele Comisiei economie a Parlamentului, Radu Marian, menționează că această lege este necesară pentru a reduce numerarul în economie și pentru a diminua riscul de fraudă sau de spălare de bani.

Încurajarea plăților fără numerar reduce evaziunea fiscală, reduce costurile pentru mediul de afaceri, pentru că e mult mai simplu să faci aceste transferuri și reduce costurile de spălare de bani. Noi am amânat această lege pentru a găsi o soluție finală. Atunci când părțile care fac tranzacții vor să facă acest lucru în euro, atunci are loc un cost suplimentar atunci când faci această conversie”, a declarat Radu Marian.

Amintim că legea care limitează plățile în numerar urmează să intre în vigoare din 1 aprilie. Astfel, este limitată valoarea tranzacțiilor în numerar între două persoane fizice la 100 de salarii medii pe economie, aproximativ 1,6 milioane de lei sau 80 de mii de euro pentru tranzacțiile imobiliare, și 50 de salarii medii pe economie, adică 4200 de euro, pentru tranzacțiile de automobile. Orice tranzacție care depășește aceste valori va trebui realizată prin mijloace electronice.

Fructele moldovenești ar putea fi exportate liber în Uniunea Europeană

Exportatorii moldoveni de fructe ar putea beneficia de o liberalizare permanentă a comerțului cu Uniunea Europeană. Autoritățile Republicii Moldova au anunțat că vor iniția discuții pentru creșterea cotelor de import în cadrul Acordului de Asociere și al Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), scrie agrotv.md.

La o întâlnire cu reprezentanții industriei agroalimentare, Dumitru Alaiba, viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, împreună cu Ludmila Catlabuga, ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, au discutat despre avantajele și provocările extinderii comerțului cu UE. Exportatorii de fructe, precum prune, mere și struguri, susțin că o eliminare definitivă a restricțiilor comerciale va permite creșterea producției și atragerea investițiilor.

Pe de altă parte, producătorii de carne de pasăre, porc și lactate și-au exprimat îngrijorarea privind concurența cu produsele europene, care beneficiază de tehnologii avansate și economii de scară. Aceștia cer măsuri de protecție și sprijin guvernamental pentru a-și menține competitivitatea pe piața internă.

Guvernul își propune să obțină condiții cât mai avantajoase pentru producătorii autohtoni. Discuțiile cu Uniunea Europeană vor continua, iar autoritățile moldovenești urmăresc să valorifice oportunitățile comerciale fără a afecta sectoarele vulnerabile ale economiei naționale.

Fugarul Ilan Șor promite bani feroviarilor care nu și-au primit demult salariile: ”Suntem gata să oferim un ajutor unic”

Politicianul Ilan Șor, aflat la Moscova, a propus ajutor financiar pentru angajații de la Calea Ferată a Moldovei (CFM), care nu și-au primit salariile de 5-6 luni și au ieșit vineri în stradă, scrie omniapres.md.

”Împreună cu ONG-ul „Eurasia” vom sprijini feroviarii și familiile lor, deoarece situația este critică — oamenii nu și-au primit salariile de șase luni și au ieșit la proteste. Suntem gata să oferim fiecărui feroviar un ajutor unic de 3 mii de lei”, afirmă Șor.

Politicianul a propus angajaților de la căile ferate să trimită mesaje pe o adresă electronică de pe domeniul yandex.com, în care să indice mai multe informații: numărul de telefon și copii ale buletinului de identitate, pașaportului, contractului de muncă sau legitimația de muncă valabilă, cea mai recentă fișă de decontare a salariului (în măsura posibilității), acordul standard pentru prelucrarea datelor cu caracter personal.

”Este dureros să vezi cum regimul își bate joc de mii de oameni. Ei trebuie să-și hrănească și să-și îmbrace copiii, să-și plătească creditele, iar din partea autorităților nu se pot aștepta decât la indiferență și promisiuni deșarte”, a scris Șor pe rețele de socializare.

Amintim că vineri, angajații de la CFM au protestat în fața Guvernului și Președinției, cerând plata salariilor restante de până la 6 luni, în sumă de aproximativ 190 de milioane de lei.

Poleiul face victime: Fracturi, luxații și traumatisme! Peste 130 de persoane au ajuns la spital după ce au căzut pe gheață
Articolul anterior
Salariile miniștrilor și bugetarilor vor crește
Articolul următor