Un program de abilitare economică a femeilor susține lansarea și dezvoltarea a cinci afaceri în UTA Găgăuzia.
Foto: PNUD
Acestea sunt administrate în exclusivitate de către femei, iar printre angajații lor se numără și persoane din grupurile vulnerabile.
Inițiativa este implementată de PNUD, cu sprijinul RoAid – Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României și se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Găgăuzia, Republica Moldova”.
Câștigătoarele au fost alese în urma unei competiții a planurilor de afaceri, desfășurată la finele programului de abilitare economică.
Participantele la instruire au învățat a elabora un plan de afaceri, a evalua și evita riscurile, dar și a promova afacerile, astfel ca acestea să devină cât mai profitabile și durabile.
Programul de abilitare economică a fost implementat în colaborare cu Asociația Obștească „Biaz Gul” din Comrat.
Una dintre beneficiarele programului, Maria Rotari, a obținut echipament în valoare de circa 39 de mii de lei pentru patiseria pe care a lansat-o recent în Comrat.
Femeia speră că printre clienții noii afaceri se vor număra nu doar oamenii din oraș, dar și cei din satele din împrejurimi.
„Acest echipament pe care l-am obținut este exact ceea ce îmi lipsea ca să pot crește volumul producției. Mă bucur că am câștigat într-o competiție deschisă și onestă și, totodată, am învățat atât în teorie, cât și în practică, să pun pe roate o afacere”, spune ea.
O altă beneficiară, Victoria Cucer, a obținut echipamente pentru salonul său de frumusețe. „În afară de serviciile tradiționale pe care le oferă astfel de saloane, mă specializez și pe organizarea de cursuri în domeniu. Asta înseamnă că îi ajut pe oameni să însușească o profesie foarte bună, aproape de locul lor de trai”, afirmă femeia.
„Sperăm că, odată cu îmbunătățirea capacității economice a femeilor, le fortificăm totodată reziliența și independența, precum și asigurăm reducerea incidenței violenței în bază de gen.
Acest suport completează serviciile pentru supraviețuitoarele violenței și beneficiarele primului centru de suport din Găgăuzia pentru victimele violenței.
Ne propunem să prevenim violența și să luptăm împotriva stereotipurilor de gen, să investim în capacitatea economică a femeilor, educația populației, promovând totodată o cultură a non-toleranței față de violență, asigurând egalitatea de șanse dintre bărbați și femei și prevenind violența față de femei”, a afirmat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.
„Atunci când Guvernul României, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare – RoAid, decide să acorde un sprijin financiar, se orientează către acele proiecte care sunt în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de regiunea în care trăiesc, de limba vorbită, de religie sau de gen.
Or, proiectul implementat de PNUD întrunește, în mod sinergic, toate atributele necesare unui proiect de succes: se adresează femeilor dintr-o regiune a Republicii Moldova cu o anumită specificitate, provenite din categoriile vulnerabile de populație, care își propune să adreseze una dintre cele mai acute probleme sociale – violența în familie – utilizând instrumente pro-active cum este dezvoltarea și încurajarea spiritului antreprenorial al acestora”, a declarat Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul României în Republica Moldova.
Un studiu efectuat în 2021 de PNUD în UTA Găgăuzia a arătat că femeile care trăiesc în sărăcie, cele care nu sunt angajate în câmpul muncii și depind de prestațiile sociale sunt cele mai vulnerabile la violența în bază de gen.
Astfel, abilitarea economică a femeilor este una dintre cele mai bune soluții pentru prevenirea și combaterea violenței.
Studiul a constatat că în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 35 și 54 de ani din UTA Găgăuzia, nivelul șomajului o depășește pe cea a bărbaților din aceeași categorie de vârstă.
Totodată, tot mai mulți tineri cu vârsta între 15 și 29 de ani nu sunt angajați în câmpul muncii, nu participă la cursuri sau alte forme de instruiri/formare.
Dintre aceștia, numărul femeilor este mai mare decât cel al bărbaților.
Proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Găgăuzia, Republica Moldova” este implementat de PNUD cu sprijinul Guvernului României.
România a oferit 75.000 euro, prin intermediul unei contribuții acordate de către RoAid – Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României.
„Această contribuție a României pe linia de asistență în UTA Găgăuzia nu este una singulară, ci face parte dintr-o serie de acțiuni congruente și aici aș menționa doar renovarea unor grădinițe, construcția noului corp de clădire a Liceului ‘Mihai Eminescu’, cu predare în limba română, din Comrat, menite să operaționalizeze în toate regiunile țării Parteneriatul strategic dintre România și Republica Moldova privind susținerea parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv în domenii precum promovarea și respectarea drepturilor omului, atât ca valoare europeană, cât și ca o condiționalitate tehnică de îndeplinire a criteriilor de la Copenhaga, de aderare la Uniunea Europeană”, a precizat Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul României în Republica Moldova.