Cinci femei din Găgăuzia dezvoltă afaceri cu ajutorul României

Un program de abilitare economică a femeilor susține lansarea și dezvoltarea a cinci afaceri în UTA Găgăuzia.

Cinci femei din Găgăuzia dezvoltă afaceri cu ajutorul RomânieiFoto: PNUD

Acestea sunt administrate în exclusivitate de către femei, iar printre angajații lor se numără și persoane din grupurile vulnerabile.

Inițiativa este implementată de PNUD, cu sprijinul RoAid – Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României și se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Găgăuzia, Republica Moldova”.

Câștigătoarele au fost alese în urma unei competiții a planurilor de afaceri, desfășurată la finele programului de abilitare economică.

Participantele la instruire au învățat a elabora un plan de afaceri, a evalua și evita riscurile, dar și a promova afacerile, astfel ca acestea să devină cât mai profitabile și durabile.

Programul de abilitare economică a fost implementat în colaborare cu Asociația Obștească „Biaz Gul” din Comrat.

 Una dintre beneficiarele programului, Maria Rotari, a obținut echipament în valoare de circa 39 de mii de lei pentru patiseria pe care a lansat-o recent în Comrat.

Femeia speră că printre clienții noii afaceri se vor număra nu doar oamenii din oraș, dar și cei din satele din împrejurimi.

„Acest echipament pe care l-am obținut este exact ceea ce îmi lipsea ca să pot crește volumul producției. Mă bucur că am câștigat într-o competiție deschisă și onestă și, totodată, am învățat atât în teorie, cât și în practică, să pun pe roate o afacere”, spune ea.

O altă beneficiară, Victoria Cucer, a obținut echipamente pentru salonul său de frumusețe. „În afară de serviciile tradiționale pe care le oferă astfel de saloane, mă specializez și pe organizarea de cursuri în domeniu. Asta înseamnă că îi ajut pe oameni să însușească o profesie foarte bună, aproape de locul lor de trai”, afirmă femeia.

„Sperăm că, odată cu îmbunătățirea capacității economice a femeilor, le fortificăm totodată reziliența și independența, precum și asigurăm reducerea incidenței violenței în bază de gen. 

Acest suport completează serviciile pentru supraviețuitoarele violenței și beneficiarele primului centru de suport din Găgăuzia pentru victimele violenței.

Ne propunem să prevenim violența și să luptăm împotriva stereotipurilor de gen, să investim în capacitatea economică a femeilor, educația populației, promovând totodată o cultură a non-toleranței față de violență, asigurând egalitatea de șanse dintre bărbați și femei și prevenind violența față de femei”, a afirmat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

 „Atunci când Guvernul României, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare – RoAid, decide să acorde un sprijin financiar, se orientează către acele proiecte care sunt în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de regiunea în care trăiesc, de limba vorbită, de religie sau de gen.

Or, proiectul implementat de PNUD întrunește, în mod sinergic, toate atributele necesare unui proiect de succes: se adresează femeilor dintr-o regiune a Republicii Moldova cu o anumită specificitate, provenite din categoriile vulnerabile de populație, care își propune să adreseze una dintre cele mai acute probleme sociale – violența în familie – utilizând instrumente pro-active cum este dezvoltarea și încurajarea spiritului antreprenorial al acestora”, a declarat Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul României în Republica Moldova.

 Un studiu efectuat în 2021 de PNUD în UTA Găgăuzia a arătat că femeile care trăiesc în sărăcie, cele care nu sunt angajate în câmpul muncii și depind de prestațiile sociale sunt cele mai vulnerabile la violența în bază de gen.

Astfel, abilitarea economică a femeilor este una dintre cele mai bune soluții pentru prevenirea și combaterea violenței.

Studiul a constatat că în cazul femeilor cu vârsta cuprinsă între 35 și 54 de ani din UTA Găgăuzia, nivelul șomajului o depășește pe cea a bărbaților din aceeași categorie de vârstă. 

Totodată, tot mai mulți tineri cu vârsta între 15 și 29 de ani nu sunt angajați în câmpul muncii, nu participă la cursuri sau alte forme de instruiri/formare.

Dintre aceștia, numărul femeilor este mai mare decât cel al bărbaților.

Proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Găgăuzia, Republica Moldova” este implementat de PNUD cu sprijinul Guvernului României.

România a oferit 75.000 euro, prin intermediul unei contribuții acordate de către RoAid – Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României.

„Această contribuție a României pe linia de asistență în UTA Găgăuzia nu este una singulară, ci face parte dintr-o serie de acțiuni congruente și aici aș menționa doar renovarea unor grădinițe, construcția noului corp de clădire a Liceului ‘Mihai Eminescu’, cu predare în limba română, din Comrat, menite să operaționalizeze în toate regiunile țării Parteneriatul strategic dintre România și Republica Moldova privind susținerea parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv în domenii precum promovarea și respectarea drepturilor omului, atât ca valoare europeană, cât și ca o condiționalitate tehnică de îndeplinire a criteriilor de la Copenhaga, de aderare la Uniunea Europeană”, a precizat Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul României în Republica Moldova.

O femeie din Strășeni, violată ani la rând de propriul soț

Un bărbat din raionul Strășeni a fost condamnat la 12 ani de închisoare după ce timp de trei ani își viola soția și agresa copiii minori. Sentința a fost pronunțată marți, 24 decembrie, de magistrații Judecătoriei Strășeni, scrie deschide.md.

Potrivit materialelor dosarului, pe parcursul anilor 2019-2022, bărbatul, prin constrângere psihică și amenințând cu răfuială, își viola soția. Individul își argumenta acțiunile prin faptul că victima, care îi este soție, „este obligată să-i satisfacă poftele sexuale”.

Tot în această perioadă, condamnatul își agresa patru copii minori. Conform raportului de expertiză, în urma acțiunilor individului, copiii s-au ales cu traumă psiho-emoțională, stres, anxietate și depresie.

Fiind audiat, acesta nu și-a recunoscut vina. Totuși, procurorii au reușit să-i demonstreze culpabilitatea.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în decurs de 15 zile.

Un sistem AI a atins nivelul uman la un test de „inteligență generală”. Ce ar înseamna acest lucru

Un nou model de inteligență artificială (AI) a obținut recent rezultate la nivel uman la un test conceput pentru a măsura „inteligența generală”. Pe 20 decembrie, sistemul o3 al OpenAI a obținut un scor de 85% la benchmark-ul ARC-AGI, cu mult peste cel mai bun scor AI anterior de 55% și la egalitate cu scorul mediu uman. De asemenea, a dat rezultate bune la un test de matematică foarte dificil. Crearea inteligenței generale artificiale, sau AGI, este obiectivul declarat al tuturor laboratoarelor majore de cercetare AI.

La prima vedere, OpenAI pare să fi făcut cel puțin un pas semnificativ către acest obiectiv, explică doi specialiști în domeniu în publicația The Conversation. În timp ce scepticismul rămâne, mulți cercetători și dezvoltatori AI simt că ceva tocmai s-a schimbat. Pentru mulți, perspectiva AGI pare acum mai reală, urgentă și mai apropiată decât se anticipase.

Pentru a înțelege ce înseamnă rezultatul o3, trebuie să înțelegem despre ce este vorba în testul ARC-AGI. În termeni tehnici, este un test al „eficienței eșantionului” a unui sistem AI în adaptarea la ceva nou – câte exemple de situație nouă trebuie să vadă sistemul pentru a-și da seama cum funcționează. Un sistem AI precum ChatGPT (GPT-4) nu este foarte eficient în eșantionare. A fost „antrenat” pe milioane de exemple de text uman, construind „reguli” probabilistice despre combinațiile de cuvinte care sunt cele mai probabile. Rezultatul este destul de bun la sarcini comune. Este prost însă la sarcini neobișnuite, pentru că are mai puține date (mai puține mostre) despre acele sarcini. Până când sistemele AI pot învăța dintr-un număr mic de exemple și se pot adapta cu mai multă eficiență a eșantionului, acestea vor fi utilizate numai pentru lucrări foarte repetitive și pentru cele în care defecțiunile ocazionale sunt tolerabile. Capacitatea de a rezolva cu acuratețe probleme necunoscute sau noi din eșantioane limitate de date este cunoscută drept capacitatea de a generaliza. Este considerat pe scară largă un element necesar, chiar fundamental, al inteligenței.

Fiecare întrebare oferă trei exemple din care să înveți. Sistemul AI trebuie apoi să descopere regulile care „generalizează” de la cele trei exemple la al patrulea. Reguli slabe și adaptare Nu știm exact cum a făcut OpenAI, dar rezultatele sugerează că modelul o3 este foarte adaptabil. Din doar câteva exemple, găsește reguli care pot fi generalizate. Pentru a descoperi un model, nu ar trebui să facem presupuneri inutile sau să fim mai specifici decât trebuie să fim cu adevărat. În teorie, dacă poți identifica regulile „cele mai slabe” care fac ceea ce vrei, atunci ți-ai maximizat capacitatea de a te adapta la situații noi. Ce înțelegem prin cele mai slabe reguli? Definiția tehnică este complicată, dar regulile mai slabe sunt de obicei cele care pot fi descrise în afirmații mai simple.

Incendiu puternic într-un azil de bătrâni din München. 15 persoane s-au ales cu arsuri

Cinsprezece persoane au fost rănite uşor în urma unui incendiu izbucnit într-un cămin de bătrâni din oraşul german München în Ajunul Crăciunului, a anunţat brigada de pompieri într-un comunicat dat publicităţii miercuri, scrie digi24.ro.

Cauza incendiului şi amploarea pagubelor rămân pe moment neclare, informează DPA, potrivit Agerpres. 

Potrivit informaților prezentate de serviciul de pompieri din capitala Bavariei, flăcările au izbucnit într-o cameră de la etajul al treilea al clădirii. Ca urmare, focul s-a extins rapid la acoperiș și la turn.

Autoritățile germane investighează cauza incendiului.

Căminul de bătrâni este situat în cartierul Altstadt-Lehel, lângă malul râului Isar, și este cel mai vechi cămin de bătrâni din oraș, fondat în 1857 de Societatea Catolică Sfântul Vincent de Paul. Clădirea istorică adăpostește o casă-biserică cu un turn clopotniță.

Catherine Zeta Jones, cu un decolteu amețitor pe covorul roșu. Cine este tânărul cu care s-a afișat
Articolul anterior
Jennifer Lopez, ținută spectaculoasă în spiritul sărbătorilor. Cum s-a pozat diva latino
Articolul următor