Noi detalii în cazul adolescentei de 15 ani ucise de fostul iubit în vârstă de 17 ani

Noi detalii au apărut în cazul fetei de 15 ani care a fost găsită moartă, la Tiraspol, în subsolul unei clădiri abandonate.

Ultima discuție pe care a purtat-o la telefon, înainte să dispară, a fost cu prietenul său, Radmir, care anterior ar fi avut o ceartă cu Ilie, fostul ei iubit și principalul suspect în cazul omorului fetei, transmite stiri.md cu referire la televiziunea locală.

Fata a plecat de acasă pe la ora 14:00. Ultimul care a vorbit cu ea la telefon a fost Radmir, la ora 16:00.

Băiatul a povestit că a auzit în telefon un ecou, posibil în acel moment Svetlana deja era în clădirea părăsită.

„În ultima discuție am întrebat-o: Unde ești? Ea mi-a răspuns că e la o cafenea. Am auzit un ecou, de parcă ar fi urcat scările unei clădiri. I-am spus: Dă receptorul persoanei care e cu tine, fată sau băiat. Vreau doar să știu cu cine ești. Apoi s-a auzit brusc un foșnet și circa 10 secunde de tăcere, apoi mi-a închis. Eu m-am supărat, nu am sunat-o circa 15 minute, apoi am trecut peste orgoliu și am sunat-o, dar nu a mai răspuns”, a dezvăluit Radmir.

Prietenele Svetlanei au relatat că între Ilie, fostul iubit al Svetlanei, și Radmir a avut loc recent o ceartă, fără bătăi, posibil pe motiv de gelozie.

Fetele au spus că îl cunosc bine pe Ilie, care este acum principalul suspect în omorul fetei, și nu cred că el ar fi fost în stare să comită o asemenea crimă.

Cei doi s-au despărțit vara, dar au continuat să comunice pe rețelele de socializare, iar uneori se vedeau.

„Am o părere bună despre el. E un băiat frumos, blând, nu m-aș fi gândit că el ar fi în stare”, a spus una dintre prietenele Svetlanei.

„Îl cunosc de mai demult. Era mereu foarte pozitiv și avea o atitudine foarte bună față de Svetlana”, a adăugat o altă prietenă.

A doua zi după dispariția Svetlanei, cele două prietene ale sale, Victoria și Anastasia, au început să-și sune toți cunoscuții, printre care și Ilie. L-au întrebat dacă nu știe unde este Sveta. El le-a răspuns că, la rândul său, își face griji.

Când cazul a apărut în presă, iar prietenii s-au pornit să o caute prin toate clădirile părăsite, Ilie a dispărut. Atunci acesta încă nu era căutat. Nici acasă, nici la școală, adolescentul nu a fost văzut de marți. Părinții nu au anunțat Poliția despre dispariția fiului.

După ce a fost găsit corpul neînsuflețit al Svetlanei, prietenii ei au venit la Ilie acasă.

„Mama lui ne-a spus că nu a apărut acasă, cum a plecat, nu a fost văzut nici la școală.”

Una dintre fete a relatat că atunci când mama sa l-a întrebat în scris unde este, el a răspuns „niciunde”, iar când a vrut să afle când se va întoarce acasă, el i-ar fi scris „niciodată”.

Nu se știe, însă, dacă mesajele au fost scrise de Ilie.

Svetlana și-a lăsat în urmă bunica și mama, care o creșteau împreună. Copila a fost înfiată când avea doar 1 an. Părinții fetei au decedat.

Amintim că o minoră de 15 ani din orașul Tiraspol, dată în căutare din data de 1 decembrie, a fost găsită moartă într-un subsol din oraș. Potrivit presei din regiunea transnistreană, pe cadavrul victimei au fost depistate semne de moarte violentă.

Ulterior, suspectul pentru omorul minorei de 15 ani a fost dat în căutare.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Încă un suspect în cazul de corupție de la Bruxelles. Casa europarlamentarului Marc Tarabella, percheziționată în prezența Robertei Metsola
Articolul anterior
China: Explozie a numărului de pacienţi cu Covid-19 la Beijing
Articolul următor