Ninsori și polei în Europa. Mii de estonieni stau pe întuneric după furtunile de omăt

Ninsorile, poleiul și ceața au provocat haos în aeroporturi și pe șosele în Marea Britanie. În Polonia, meteorologii spun că se așteaptă ca temperaturile să scadă până la minus 20 de grade Celsius, în timp ce în Estonia, furtunile de zăpadă au lăsat fără energie electrică zeci de mii de oameni.

Snowstorm In Krakow, Poland - 12 Dec 2022

Peste 300 de curse aeriene au fost anulate, după ce patru aeroporturi care deservesc Londra s-au închis parțial sau complet. Pe șosele s-au înregistrat zeci de tamponări.

Temperaturile au scăzut la minus 10 grade Celsius în unele zone în ultimele zile.

Meteorologii au emis alerte cod galben de zăpadă, ceață și polei în mai multe zone, inclusiv în sud-estul și sud-vestul Angliei și nordul Scoției.

Zăpada a afectat și Polonia, iar transportul public a fost blocat. Meteorologii au avertizat că țara se va afla sub un val de aer foarte rece și că temperaturile vor scădea până la minus 15 grade Celsius, în unele zone fiind posibil ca minimele să fie de minus 20 de grade Celsius. Zăpada a afectat și Polonia, iar transportul public a fost blocat. FOTO: Profimedia Images

Snowstorm In Krakow, Poland - 12 Dec 2022
Snowstorm In Krakow, Poland - 12 Dec 2022
Snowstorm In Krakow, Poland - 12 Dec 2022
Snowstorm In Krakow, Poland - 12 Dec 2022
Snowstorm In Krakow, Poland - 12 Dec 2022
Snow falls in Hampstead., Hampstead heath, London, UK - 12 Dec 2022
Snowfall in London, London, United Kingdom - 11 Dec 2022
Snowfall in London, London, United Kingdom - 11 Dec 2022
Snowfall in London, London, United Kingdom - 12 Dec 2022
Snow Falls in London, London, UK - 12 Dec 2022

Accident grav în apropiete de Bălți: Cinci oameni au ajuns la spital

Accident grav în apropiete de Bălți. Cinci persoane au fost transportate de urgență la spital, după ce șoferul unui Hyundai a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens și s-a lovit frontal cu un Renault. Potrivit oamenilor legii, accidentul a avut loc pe data de 13 ianuarie, unimedia.info.

„Pe data de 13 ianuarie, în jurul orei 20:00, Poliția din Rîșcani a fost sesizată despre producerea unui accident rutier pe traseul M-5, în apropierea satului Corlăteni, soldat cu persoane traumatizate.  

Din cercetările preliminare efectuate de polițiști, s-a stabilit că un automobil de model „Hyundai Sonata”, condus de un bărbat de 46 de ani, având ca pasageri o tânără de 18 ani, un minor de 7 ani și un băiat de 19 ani, a derapat de pe carosabilul umed, șoferul pierzând controlul volanului. 

Vehiculul a ieșit pe contrasens și a intrat în coliziune frontală cu un automobil de model „Renault Megane”, condus regulamentar de un bărbat de 44 de ani.  

În urma impactului, ambii șoferi și cei trei pasageri din „Hyundai Sonata” au fost transportați de urgență la spital pentru îngrijiri medicale. Poliția continuă cercetările pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului”, a declarat ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Rîșcani, Lilia Harea.

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Va fi discutată situația din sectorul energetic

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru marți, 14 ianuarie, la care se va discuta despre situația din sectorul energetic și măsurile de asistență pentru populație, informează unica.md. 

Ulterior, Maia Sandu va susține o conferință de presă, precizează Președinția R. Moldova.

Fără telefoane în școlile din Republica Moldova

Ministerul Educației și Cercetării a aprobat un regulament-cadru privind utilizarea telefoanelor mobile în școli, care va intra în vigoare în semestrul II al anului școlar 2024-2025. Conform noului regulament, elevii nu vor mai putea utiliza telefoanele mobile în timpul orelor, cu excepția situațiilor educaționale sau de urgență, precum problemele de sănătate sau nevoia de a monitoriza starea elevilor cu dizabilități, scrie voceabasarabiei.md.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a menționat că această practică era deja aplicată în unele școli din țară, dar Ministerul a decis să adopte o reglementare oficială, ca urmare a solicitărilor venite din partea instituțiilor de învățământ.„Unele școli au implementat această practică de mai mulți ani. Cu toate acestea, am primit numeroase solicitări din partea instituțiilor de învățământ de a consolida această practică printr-o reglementare legală”. a spus ministrul Dan Perciun.

Ministerul Educației și Cercetării a realizat un sondaj public cu privire la utilizarea telefoanelor mobile în instituțiile de învățământ, la care au participat 13 086 respondenți, inclusiv 28,2% – cadre didactice, 55,5% – părinți și elevi – 16,3%. Concluziile sondajului denotă faptul că utilizarea telefonului mobil în instituția de învățământ, fără anumite restricții, distrage atenția la ore și sporește dependența copilului de telefon, fapt care determină o creștere a oboselii și neliniștii, influențând sănătatea mintală a acestuia. De asemenea, Ministerul Educației a realizat un sondaj public pentru a înțelege mai bine impactul utilizării telefoanelor mobile asupra elevilor. Totodată, reglementarea urmărește și reducerea fenomenului de hărțuire cibernetică în școli, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.

Cea de-a XXI-a ediție a Galei Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova (UNITEM) și-a desemnat învingătorii
Articolul anterior
Decorațiunile de Crăciun instalate într-un oraș din Moldova, vandalizate
Articolul următor