,,Au violat mame și fiice”. Dezvăluirile unui dezertor rus care a luptat sub comanda „măcelarului din Bucha”

Nikita Chibrin, fost soldat din orașul rusesc Yakutsk, a povestit pentru CNN că a luptat în Brigada 64, unitatea militară rusă acuzată că a comis crime de război în timpul ofensivei din Bucha, Borodianka și alte orașe și sate de la nord de Kiev. El a dezertat din armata rusă în septembrie și a fugit în Europa prin Belarus și Kazahstan. Chibrin spune că își amintește încă de soldații ruși care au fugit după ce ar fi violat două femei ucrainene în timpul atacului din martie, de la nord-vest de Kiev, rransmite digi24.ro.

Nikita Chibrin

„I-am văzut alergând, apoi am aflat că sunt violatori. Au violat o mamă și o fiică”, a spus el. Comandantii lor, a spus Chibrin, au ridicat din umeri când au aflat despre violuri. Presupușii violatori au fost bătuți, spune el, dar niciodată nu au fost pedepsiți penal pentru crimele lor. Trupele brigăzii în care a luptat Chibrin au fost etichetate drept criminali de război de către Ministerul Apărării ucrainean în aprilie, după ce au fost descoperite gropi comune cu civili uciși și cadavrele abandonate pe străzi în urma retragerii forțelor ruse din regiunea Kiev.

Documentele militare prezentate de Chibrin și văzute de CNN arată că brigada era condusă de Azatbek Omurbekov, cunoscut sub numele de „Măcelarul din Bucha”, sancționat de Uniunea Europeană și Marea Britanie. De altfel, Statele Unite au sancționat întreaga brigadă. Kremlinul a negat orice implicare în crimele în masă și a susținut că imaginile cu cadavrele civile nu sunt adevărate.

De altfel, Vladimir Putin a acordat unității distincții militare onorifice și a lăudat-o pentru „eroismul” și „acțiunile îndrăznețe”. Chibrin spune însă că nu a văzut niciun act de eroism, ci doar multe crime. Pregătit să depună mărturie împotriva unității sale la o instanță penală internațională Într-un interviu pentru CNN, dintr-o țară europeană în care a cerut azil, Nikita Chibrin a vorbit despre unele dintre crimele la care spune că a fost martor și despre care a auzit relatări. El a declarat că este pregătit să depună mărturie împotriva unității sale la o instanță penală internațională și se apără că el însuși nu a comis nicio infracțiune.

„Nu am văzut crime, dar am văzut violatori fugind”, a spus el. Fostul soldat a mai afirmat că unitatea militară avea „comanda directă de a ucide” pe oricine dă informații despre pozițiile unității, fie că sunt militari sau civili.

„Dacă cineva avea un telefon – aveam permisiunea să-i împușcăm”, a spus el. El susține că nu există nicio îndoială că unii dintre bărbații din Brigada 64 puteau să omoare civili neînarmați. „Există maniaci cărora le place să omoare oameni. Acolo au apărut astfel de maniaci”, a spus Chibrin. El a descris jafurile în urma cărora soldații ruși au furat computere, bijuterii și orice le-a plăcut: „Nu au ascuns asta deloc. Mulți din unitatea mea, când am plecat de la Lipovka și Andreevka la sfârșitul lunii martie, au luat mașini ale civililor și le-au vândut în Belarus. Mentalitatea este că dacă furi ceva, ești bun. Dacă nu te prinde nimeni, bine! Dacă vezi ceva care este scump și îl furi și nu te prinde, ești bun.”

Potrivit fostului soldat, comandanții unității sunt conștienți de presupusele violuri, crime și jafuri, dar nu au luat măsuri: „Au reacționat ca: ‘S-a întâmplat. Şi ce dacă?’ De fapt, nu a existat nicio reacție. Nu există disciplină.”

CNN a cerut Ministerului rus al Apărării să comenteze aceste acuzații, dar nu a primit un răspuns.

Chibrin spune că este convins că Rusia va pierde în cele din urmă războiul împotriva Ucrainei, dar că „nu se va opri până când toată lumea va muri. Soldații sunt carne de tun pentru ei. Nu îi respectă”. După ce a văzut luptele din prima linie, fostul soldat susține că echipamentul pus la dispoziție soldaților ruși este inferior armelor la care are acces Ucraina. El spune că, în timp ce Ucraina primește unele dintre cele mai avansate arme de la aliații săi occidentali, armata rusă se bazează pe echipamentele din perioada sovietică utilizate în timpul războiului din Afganistan din anii 1980.

„Desigur, Rusia va pierde. Pentru că întreaga lume sprijină Ucraina. A crede că ei (rușii) vor câștiga este o prostie. S-au gândit că vor ocupa Kievul în trei zile. Ce zi este acum [de război]? a 260-lea? Au crezut că vor veni în Ucraina și vor primi flori. Dar li s-a spus să se dea jos și să arunce cu cocktailuri Molotov”, a povestit fostul soldat. El a povestit că soldații din unitatea lui nu erau deloc pregătiți pentru luptă, iar antrenamentul a constat în faptul că comandanții le-au dat o armă, o țintă și 5.000 de gloanțe. „Continuă să tragi și apoi ești liber să pleci. Nimeni nu făcea nimic. Nu a existat un antrenament real”, a spus Chibrin.

„A fost o mare minciună. A fost un antrenament militar cu armata belarusă. Și ne-au mințit. Pe 24 februarie au spus că toată lumea va merge la război”, a spus Chibrin, adăugând că inițial a refuzat să meargă: „Primul lucru pe care l-am spus a fost: „Comandante, du-te la dracu, nu vreau să merg la război” și mi-a răspus: „Hei, tu vei avea mari probleme, vei merge la închisoare și familia ta va avea mari probleme… M-a atacat și m-a urcat într-o mașină specială și a închis ușa. Nu am putut să o deschid din interior. Deci, așa am plecat în Ucraina.”

S-a găsit jurnalul privat al Reginei Elisabeta. Suverana avea multe secrete: Scria zilnic în el, chiar dacă era obosită

Regina Elisabeta, care a murit la vârsta de 96 de ani pe 8 septembrie 2022, a avut un jurnal secret. Regretata suverană scris ultima dată în jurnal cu doar două zile înainte de moarte, a spus autorul Robert Hardman, în versiunea actualizată a cărții sale, „Charles III: New King. New Court. The Inside Story”, publicată pe 7 noiembrie, scrie evz.ro.

„Edward a venit să mă vadă”, ar fi fost ultimele cuvinte ale reginei, conform lui Hardman. Este vorba despre Sir Edward Young, secretarul privat al Reginei, care o ajuta să organizeze ceremonia de învestire a miniștrilor noului prim-ministru al Marii Britanii, Liz Truss. Numirea lui Truss, pe 6 septembrie, avea să fie ultimul angajament oficial al suveranei.„Se pare că încă scria în jurnal la Balmoral cu două zile înainte de moarte”, a scris Hardman.„Ultima sa însemnare era la fel de factuală și practică, la fel ca întotdeauna”.

Jurnalul Reginei Elisabeta era un registru al evenimentelor care aveau loc în zilele sale aglomerate. Suverana ar fi spus înainte să moară că n-a avut timp să noteze lucruri foarte personale sau conversații, ci doar evenimente importante. „Nu am timp să notez conversații, doar evenimente”, ar fi spus regina, conform unor surse.

Scria zilnic în jurnal, chiar dacă era obosită

Un fost membru al casei regale a declarat în 2019 că regina scria în jurnal cu un stilou cu cerneală neagră și că fiecare jurnal era marcat cu monograma sa regală și numerotat cu cifre romane. Suverana scria în jurnalul său în fiecare seară „indiferent cât de târziu era sau cât de obosită se simțea”, a spus fostul membru al casei regale. „Era o datorie de neocolit, și scria la birou, niciodată în pat”.

Și Regele Charles are un jurnal, dar „nu mai scrie jurnale narative extinse ca înainte”, a spus un curtean de rang înalt pentru Hardman.

Silviu Prigoană s-ar fi despărțit de soție înainte să moară

Dan Diaconescu a dezvăluit, în cadrul unei emisiuni, că Silviu Prigoană și soția sa, Mihaela, s-ar fi despărțit. Fostul patron de la OTV a explicat ce s-a întâmplat între cei doi soți la ultima petrecere la care au participat împreună, scrie adevarul.ro.

Silviu Prigoană era căsătorit cu Mihaela Botezatu, cea alături de care își găsise liniștea după divorțul de Adriana Bahmuțeanu.

Dan Diaconescu a susținut, marți seara, în timpul emisiunii „Cancan Senzațional”, în timp ce discuta cu Adriana Bahmuțeanu, că Silviu Prigoană s-ar fi despărțit de soția sa.

Ultima mea întâlnire cu el a fost la Palatul Snagov, la nunta lui Horia Ivanovici. Și acolo era și Silviu Prigoană. Ne-am văzut, ne-am îmbrățișat, ne-am salutat. La masa unde el fusese alocat era și doamna Mihaela. Iar el voia să stea la masa mea. Și l-am întrebat: «Silviu, dar tu nu ești la masă cu soția ta?». Și el mi-a zis: «Dacă-ți spun ce mi-a făcut Horia! Eu nu mai sunt împreună cu Mihaela și Horia ne-a invitat separat și ne-a așezat la aceeași masă»”, a povestit Dan Diaconescu la Cancan Senzațional.

Adriana Bahmuțeană a vorbit și ea despre acest lucru. „Nu știu ce să spun exact. M-am întâlnit cu femeia aceasta doar de câteva ori, întâmplător, la mall. Am vorbit cu ea câteva minute. Nu am nimic cu femeia, să fie sănătoasă! Nu am nimic împotriva ei. Ba din contra, acum, în vacanța copiilor, le-am dat procură să meargă cu copiii în Italia. Acum o săptămână, la sfârșitul lui octombrie”, a spus și Adriana Bahmuțeanu.

Cifre dramatice: Sute de copii au fost omorâți de la începutul războiului din Ucraina, iar circa 10.000 au fost deportați în Rusia

589 de copii ucraineni au fost omorâți de la începutul invaziei ruse în Ucraina din 24 februarie 2022. Alți 1681 de copii au fost răniți, iar peste 9000 de copii au fost deportați sau strămutați forțat de pe teritoriul Ucrainei de la începutul invaziei. Datele au fost prezentate de reprezentantul Statului Major Coordonator al Ucrainei privind tratamentul față de prizonierii de război, Petro Iațenko, în cadrul dezbaterilor publice la tema „Care este soarta copiilor ucraineni deportați în Rusia, după decizia Tribunalului de la Haga?”, organizată de Agenția de presă IPN.

Potrivit oficialului ucrainean, autoritățile de la Kiev, în parteneriat cu instituțiile internaționale, au reușit readucerea în familii a 1007 copii ucraineni strămutați ilegal din Ucraina.

Potrivit reprezentantului Statului Major Coordonator al Ucrainei privind tratamentul față de prizonierii de război, de la începutul invaziei ruse în țara vecină 589 de copii ucraineni au fost omorâți, iar 9546 au fost preluați forțat din familiile ucrainene și deportați în Rusia.

„1681 de copii au fost răniți de la 24 februarie 2022. De asemenea, datele Procuraturii Generale a Ucrainei arată că 589 copii au murit de la începutul invaziei la scară largă. De asemenea, numărul de cazuri cunoscute de deportări sau de strămutare forțată a copiilor este de 9 546. 1007 copii au fost readuși acasă din deportate. Noi am reușit să salvăm peste 1000 de copii. Este un subiect foarte sensibil pentru noi. Ong-urile ucrainene și avocatul pentru drepturile copilului depun eforturi pentru a asigura reîntregirea familiilor și pentru a-i primi pe copiii ucraineni înapoi din prizonieratul rus”, a spus reprezentantul Statului Major Coordonator al Ucrainei privind tratamentul față de prizonierii de război, Petro Iațenko.

Potrivit oficialului ucrainean, singura modalitate de a combate fenomenul barbar de deportare și de strămutare forțată a copiilor ucraineni este încetarea războiului și retragerea completă a armatei ruse de pe teritoriul ucrainean. Petro Iațenko face apel la solidaritatea tuturor statelor lumii și spune că dacă Ucraina nu va fi sprijinită în fața agresiunii ruse, războiul s-ar putea extinde, vizând și alte state.

„Statul care a comis invazia trebuie obligat să se întoarcă pe teritoriul său și să respecte acordurile internaționale semnate anterior. E vorba de acordurile care prevăd integritatea teritorială a Ucrainei. Înțeleg că acum acest subiect pare de domeniul fantasticului, dar subiectul deportărilor, prizonierilor, torturii, genocidului, nu trebuie să-și aibă locul în Europa secolului 21. Se pare că sistemul dreptului umanitar internațional a clacat și noi vedem asta. Toate țările lumii trebuie să înțeleagă că invazia din Ucraina este o tentativă de a distruge sistemul de securitate din întreaga lume. Dacă nu vom fi susținuți de celelalte state ale lumii, Ucraina se una singură nu se va descurca. Am văzut că președintele Vladimir Putin a vizitat Mongolia unde a fost semnat un acord, acolo Putin trebuia arestat, dar acest lucru nu s-a întâmplat”, a mai spus Petro Iațenko.

Reprezentantul Statului Major Coordonator al Ucrainei privind tratamentul față de prizonierii de război spune că Organizația Națiunilor Unite trebuie să fie mai vocală în raport cu crimele de război comise de Rusia. Potrivit oficialului ucrainean, Rusia nu-și dorește doar ocuparea teritoriilor ucrainene, ci distrugerea identității poporului ucrainean.

„Rusia continuă să țină copiii ucraineni în izolare informațională și comite un genocid în raport cu poporul ucrainean. Pentru copiii care se întorc acasă din prizonieratul rus noi avem programe speciale de reabilitare și reintegrare. 161 copii s-au aflat în Centrul pentru Protejarea Drepturilor Copilului, psihologii lucrează cu acești copiii și-i ajută să se reintegreze în societatea ucraineană. Rusia nu încearcă doar să ne ocupe teritoriile, Rusia încearcă să ne distrugă cultura și identitatea. Este un genocid. Rusia încearcă să reeduce copiii din teritoriile temporar ocupate. Este o crimă groaznică de război. Noi trebuie să fim uniți, Ucraina nu trebuie izolată. Dacă Ucraina nu se va descurca cu invazia rusă, această problemă poate viza și alte țări. Toate țările lumii trebuie să ne ajute și astfel se ajută pe ele însele. Copiii ucraineni trebuie să se întoarcă acasă, în familiile lor, la limba și cultura lor. Ucraina are nevoie de cât mai multe acte oficiale confirmative ale acestor crime, avem nevoie de mediatizarea acestor cazuri, reprezentanții ONU trebuie să vorbească despre asta”, a punctat oficialul ucrainean.

Dezbaterea publică la tema „Care este soarta copiilor ucraineni deportați în Rusia, după decizia Tribunalului de la Haga?” este organizată în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.

Veste bună privind siguranța enegetică a țării noastre: Proiectarea liniei electrice Vulcănești-Chișinău este la etapa finală, iar construcția va începe în primăvară
Articolul anterior
Cale de contrabandă prin Moldova din Ucraina: Vameșii au găsit tone de antiseptic într-un camion
Articolul următor