Directorul SIS face apel la calm după declarațiile sale referitor la faptul că Rusia ar intenționa să atace Republica Moldova

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a făcut unele precizări privind declarațiile sale de ieri, 19 decembrie, care au stârnit discuții în societate.

colaj: www.stiri.md

În cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, Musteața a făcut un apel la calm și a menționat că războiul din Ucraina va continua și în 2023. Astfel, riscurile pentru Republica Moldova se mențin, transmite Știri.md.

„Vreau să fac un apel la calm față de cetățeni, a fost un val de discuții în societate privind modul cum au fost interpretate declarațiile mele. În primul rând, SIS monitorizează întreg spectrul ce se întâmplă în Ucraina, ce planuri sunt și încercăm să facem niște analize de risc pentru anul viitor.

Ceea ce vedem noi este că războiul din Ucraina, din păcate, va continua în 2023. Este un risc care ne afectează și pe noi. Așa cum vedem, Federația Rusă va încerca o nouă ofensivă spre Vest, asta presupune că au un obiectiv clar încotro sau unde vor să continue lupta și acest obiectiv ei și l-au setat încă din 24 februarie și nu a fost schimbat de atunci.

Obiectivul Federației Ruse de a continua ofensiva spre Vest pe tot teritoriul Ucrainei rămâne valabil pentru ei, asta au și declarat ei încontinuu.

Respectiv, este logic să deducem, și informația pe care o deține SIS, împreună cu partenerii, indică asupra faptului că în 2023 putem să ne așteptăm cu o probabilitate înaltă la o nouă ofensivă pe teritoriul Ucrainei spre Vest. Despre asta au vorbit și colegii de la Kiev de nenumărate ori, au vorbit și alți parteneri de-ai noștri din alte state. În 2023, războiul rămâne cea mai mare vulnerabilitate, cel mai mare risc în adresa Republicii Moldova, Ucrainei, a regiunii în general”, a declarat directorul SIS.

Întrebat despre situația din regiunea transnistreană, șeful SIS a menționat că este deocamdată calmă.

„Regiunea transnistreană rămâne un punct destul de calm, având în vedere situația din regiune, noi monitorizăm foarte atent, există dialog pe platforma Biroului politici de reintegrare unde se discută diferite aspecte, vedem un nou contract de livrare a energiei electrice care s-a semnat. Deci, între ambele maluri există dialog, asta e important. În soluționarea oricărui conflict trebuie să existe dialog.

De aceea, analiza noastră arată că în Transnistria, chiar dacă sunt prezente forțe militare ruse, staționate ilegal acolo, situația rămâne destul de calmă la acest moment și previziunea noastră e că așa va fi câteva luni înainte. Ceea ce am vorbit înainte ține de cum ar putea să se desfășoare situația pe frontul din Ucraina”, spune Musteața.

Totodată, un risc îl reprezintă și munițiile de la Cobasna, despre care nu se cunoaște câte sunt la număr și nici în ce condiții sunt păstrate.

„Depozitul de la Cobasna din păcate nimeni nu poate spune cu certitudine cât este acolo, ce este și în ce stare se păstrează. Un depozit de muniții are anumite condiții de păstrare. Cum se păstrează ele acolo nu știm, din păcate misiunile sau tentativele de a avea misiuni OSCE în acea regiune nu s-au soldat cu succes. Ultima evaluare s-a făcut cu mulți ani în urmă.

Un astfel de depozit, cu o cantitate mare de muniții, reprezintă un pericol în sine, pentru că dacă nu sunt respectate condițiile de păstrare ar putea avea loc o deflagrație. Actualmente, din analiza noastră și din informațiile noastre, munițiile de acolo sunt păstrate în condiții așa cât de cât să fie ferite de factori externi care ar putea influența stabilitatea lor. 

O astfel de cantitate de muniții în regiunea transnistreană, având un război nu departe de hotarele noastre, iarăși e un pericol pentru că multe persoane și-ar dori să le ia de acolo și poate să le vândă pe piața neagră, părțile implicate în conflict ar dori să-și atribuie lor aceste muniții. Astfel de muniții trebuie păstrate sub un control internațional foarte bine instituit, cu anumite mecanisme”, a adăugat Alexandru Musteața.

Ieri, 19 decembrie, șeful SIS a declarat că ”Federația Rusă ar avea în plan să invadeze și Republica Moldova la începutul anului 2023, iar punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”.

Ulterior, SIS a venit cu o precizare: „În contextul declarațiilor lui Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova, referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistreană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina”.

Soția și fiica regretatului scriitor Ion Druță au fost reînhumate alături de el

Astăzi, 28 septembrie, la un an de la moartea scriitorului Ion Druță, apropiații săi și cei care îi admiră opera, s-au recules la mormântul acestuia de la poalele Lumânării Recunoștinței din Soroca. Totodată, conform ultimei dorințe a Maestrului, soția Era Rosina-Druță și fiica Tatiana au fost reînhumate alături, scrie observatorul.md.

Amintim că în testamentul său, Ion Druță și-a dorit ca locul de veci să fie în Câmpia Sorocii, de unde a pornit în lume, și anume lângă Lumânarea Recunoștinței, ideea ridicării căreia îi aparține. Sute de oameni au venit atunci pentru a-și lua rămas bun de la scriitorul Ion Druță. Cu flori în mâini și lacrimi în ochi, aceștia au dorit să-l petreacă pe ultimul drum pe cel care a avut un rol aparte și un rost al său în literatura română din Basarabia postbelică.

Faptele și cărțile sale au fost evocate de cei care l-au cunoscut, după care rând pe rând, fiecare a trecut pe lângă sicriul celui născut în Câmpia Sorocii și revenit pe un vârf de deal ca să o vegheze în tihnă. Apoi cortegiul funerar a coborât treptele până la locul ales, o poieniță așezată ceva mai la vale de crucea de lemn, în care Ion Druță și-a găsit liniștea pământească.

Incendiu la Florești: Un bărbat a ajuns cu arsuri la spital

Un bărbat de 61 de ani a ajuns la spital ca urmare a unui incendiu produs într-o casă. Cazul a avut loc în dimineața zilei de vineri, 27 septembrie, în orașul Florești, scrie deschide.md.

Potrivit ofițerului de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, autoritățile au fost alertate în jurul orei 08:00, precum că pe o stradă din oraș arde o casă. Imediat, la fața locului, s-a deplasat un echipaj de pompieri.

Ajunși, aceștia au stabilit că focul a cuprins o odaie, iar proprietarul casei a primit arsuri de gradul II și III.

La scurt timp, incendiul a fost lichidat, iar bărbatul a fost preluat de medici și transportat la spital.

Cauza izbucnirii incendiului și prejudiciul material urmează a fi stabilite.

Cei doi tineri, de 20 și 21 de ani, reținuți pentru vandalizarea instituțiilor statului, cu scop de destabilizare, au primit câte 20 de zile de arest

Cei doi tineri, de 20 și 21 de ani, reținuți pentru vandalizarea instituțiilor statului, cu scop de destabilizare, au primit, astăzi, câte 20 de zile de arest, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Amintim că, aseară, polițiștii au reținut două persoane instruite la Moscova și achitate cu sume mari de bani pentru a vandaliza instituțiile statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare. Prima tentativă a avut loc vineri noaptea.

Poliția an unța că mai multe persoane au vandalizat sediul Ministerului muncii și protecției sociale, aruncînd în instituția  statului cu vopsea. În jumătate de oră aceleași acțiuni s-au petrecut și la Guvern.

Datorită intervenției prompte a polițiștilor, două persoane au fost reținute imediat. Este vorba despre un tânăr de 21 de ani, prins în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt” și unul de 20 de ani reținut în adiacentul Parlamentului.

Ambele persoane au fost escortate la Inspectoratul de poliție pentru documentare.

Aceștia au declarat că fac parte dintr-un grup de 20 de tineri, recrutați pentru a vandaliza instituțiile statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare, doar pentru clădirea Guvernului fiind achitați cu 5000 de Euro. Unul dintre aceștia declară că era și el responsabil de găsirea tinerilor, pentru ulterioara instruire la Moscova unde să le fie comunicate acțiunile care urmează în Republica Moldova, fiind achitați lunar fiecare cu câte 500 de Euro.

Toți 20 au plecat la Moscova prin intermediul cursei avia, cu escala la Istambul, unde, au fost întâlniți de un cetățean al Federației Ruse și cazați într-un hotel, iar a doua zi pe un poligon din afara Moscovei au fost instruiți cum să creeze proteste la Chișinău, destabilizări în cadrul acestora, paza persoanei instigatoare, etc. Tot acolo au primit bani și telefoane pe care comunicau.

Ulterior, cu escala în Antalya, au revenit în Republica Moldova, unde au procurat vopsea, mănuși, adidași și pungi, iar după executarea acțiunilor de vandalism, videoul cu acțiunile acestora urma să fie plasat pe Telegram ca dovadă a îndeplinirii misiunii încredințate.

13 dintre cele 20 de persoane care au mers la exerciții în Moscova au fost deja identificate de Poliție, inclusiv o persoană de 26 ani responsabilă de recrutarea tinerilor care mergeau în Federația Rusă.

Astăzi au urmat o serie de percheziții la domiciliile a 4 persoane, unde, de asemenea, au fost ridicate mai multe cutii de vopsea, mănuși, cartele, carduri, acte de identitate care confirmă deplasările acestora în Federația Rusă, precum și alte obiecte care pot servi drept probatoriu în cadrul cauzei penale.

Acțiunile au fost realizate de polițiștii Direcției de Poliție Chișinău, Inspectoratului național de securitate publică, Inspectoratului național de investigații și Brigăzii de poliție cu destinație specială “Fulger”, în comun cu procurorii Procuraturii municipiului Chișinău.

Investigațiile continuă.

Alte două instituții ale statului au fost vandalizate și noaptea trecută, prin aruncare cu vopsea în acestea.

Este vorba despre sediile Companiei publice “Teleradio-Moldova” și Curții Supreme de Justiție.

Polițiștii au stabilit deja un cerc de suspecți, fiind întreprinse toate acțiunile procesual penale în acest sens.

Amintim că acum o zi, alte două instituții ale statului au fost vandalizate, două persoane fiind reținute de poliție.
Aceștia au recunoscut că fac parte dintr-un grup de 20 de persoane care au fost instruite la Moscova, cu privire la atacul asupra mai multor edificii ale statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare.

Poliția a stabilit că cercul persoanelor care au fost în Federația Rusă, la aceste exerciții, este mult mai mare.

Comercializarea și utilizarea pirotehnicelor, INTERZISĂ pe durata stării de urgență
Articolul anterior
Putin nu ar fi reușit să-l convingă pe Lukașenko să intre în război
Articolul următor