Bradul de Crăciun din faţa Porţii Brandenburg de la Berlin, iluminat din nou, după ce activiștii de mediu i-au tăiat vârful

Bradul de Crăciun din faţa celebrei Porţi Brandenburg din Berlin este din nou iluminat joi, după ce activiştii pentru climă i-au retezat cu o zi înainte vârful şi au tăiat instalaţia în văzul poliţiştilor care păzeau acest reper din centrul capitalei Germaniei, relatează agenția de știri DPA, citată de Agerpres.

Bradul de Crăciun din faţa Porţii Brandenburg de la Berlin, iluminat din nou, după ce activiștii de mediu i-au tăiat vârful

„Totul este din nou funcţional”, a anunțat Francesco Mazuhn, un purtător de cuvânt al organizatorilor.

Bradul a rămas în întuneric miercuri seară după ce două activiste din organizaţia Letzte Generation (Last Generation) au venit cu o platformă echipată cu un braţ telescopic şi au retezat vârful bradului Nordmann, înalt de 15 metri, împodobit cu luminiţe şi ornamente. Echipate cu un fierăstrău, ele au tăiat „doi metri” din vârful pomului de Crăciun.

„Acesta este doar vârful bradului de Crăciun”

De asemenea, pe platformă ele au afişat un banner cu mesajul: „Acesta este doar vârful bradului de Crăciun”.

Bradul de Crăciun din faţa Porţii Brandenburg de la Berlin, iluminat din nou, după ce activiștii de mediu i-au tăiat vârful

„Deocamdată vedem doar vârful dezastrului din Germania”, a avertizat una dintre activiste, Lilli Gomez, într-o declaraţie. „În timp ce toată Germania îşi petrece săptămâna luând cele mai bune cadouri de la cele mai mari magazine, alţii se întreabă de unde îşi vor lua apa de băut după ce seceta şi inundaţiile le-au distrus culturile”, a precizat ea.

„Colapsul climatic din Germania este foarte aproape, iar guvernul federal nu face niciun efort pentru a ne proteja”, a subliniat activista.

Polițiștii metropolitani nu au intervenit

În imaginile de la faţa locului, poliţiştii metropolitani observă acţiunea, dar nu intervin. Un purtător de cuvânt a declarat la postul local de radio rbb24 că forţele de ordine au presupus că activiştii efectuează lucrări de rutină la bradul care decorează unul dintre cele mai emblematice locuri din Berlin.

Paguba nu a fost încă estimată, a precizat Mazuhn. „Primul lucru a fost să avem bradul luminat pentru Crăciun” a adăugat el.

Poliţia a precizat cu o ocazie anterioară că a reţinut trei persoane şi că investighează pagubele materiale provocate.

De la începutul anului, grupul Letzte Generation a blocat străzi din Berlin şi din alte oraşe mari pentru a lupta pentru o schimbare radicală a politicii guvernului federal în domeniul schimbărilor climatice.

De asemenea, grupul a organizat acţiuni de protest în muzee, stadioane, ministere şi pe aeroporturi.

Imagini apocaliptice în Italia după o furtună puternică. Străzile, transformate în râuri de gheață

O furtună uriaşă cu ploi abundente şi vijelii a făcut ravagii în Torino. Întreg oraşul a fost acoperit de grindină, iar unele străzi au fost inundate, scrie observatornews.ro

O furtună cu grindină de mari dimensiuni a lovit oraşul Torino astăzi. Cea mai afectată zonă a fost Santena, acolo unde străzile s-au transformat în râuri de gheaţă. 

Pe o stradă din Santena, într-un pasaj subteran, a avut loc un carambol uriaş provocat de maşinile care se opriseră ca să evite grindina. Traficul este paralizat în tot oraşul, deoarece este aproape imposibil să circuli prin gheaţa care s-a strâns.

Zilele trecute, Italia a fost lovită de un ciclon care a făcut ravagii în mai multe oraşe. Sute de localnici au fost nevoiţi să fugă din case pentru a se salva. Pompierii au salvat bătrâni şi oameni imobilizaţi în bărci pneumatice. În unele locuri, apa e până la brâu. Oamenii au încercat să ia cu ei tot ce au putut din case.

30 de caricaturi ale unor personalități din țară și de peste hotare, expuse în scuarul Parlamentului

O expoziție de caricaturi ale unor personalități din țară și de peste hotare va fi prezentată în scuarul Parlamentului. Autorul lucrărilor este pictorul Alexandru Placinta, originar din Ungheni, cunoscut pentru originalitatea lucrărilor sale, realizate în stil umoristic și ironic. 

În cadrul expoziției vor fi prezentate circa 30 de caricaturi realizate de către autor de-a lungul ultimilor ani. Printre protagoniști se regăsesc politicieni, oameni de cultură și de artă și alte persoane publice. Autorul a prezentat portretele personalităților într-o manieră ironică și amuzantă.

Lucrările caricaturistului au fost expuse anterior și la Strasbourg, la Consiliul Europei. Caricaturile sale sunt prezente în colecții personale în întreaga lume, iar autorul a primit numeroase premii.

Joi, 23 mai, cu ocazia Zilei Parlamentului, începând cu ora 11.30, caricaturistul Alexandru Placinta se va afla în scuarul Parlamentului pentru a prezenta lucrările sale publicului larg.

După două zile de ceremonii funerare a preşedintelui iranian. Nicio ţară europeană nu este reprezentată la ceremonie

După două zile de ceremonii funerare la care au participat sute de mii de susţinători ai Republicii Islamice, preşedintele iranian Ebrahim Raisi va fi înmormântat, joi seară, în oraşul său natal, scrie realitatea.md.

Ebrahim Raisi, care a murit la 63 de ani, la întoarcerea de la inaugurarea comună a unui baraj cu omologul său azer, Ilham Aliev, la frontiera celor două ţări, după ce elicopterul său s-a prăbuşit, a fost preşedinte al Iranului din 2021, informează Agerpres.

Fiind ayatollah, trupul lui va fi depus în principalul mausoleu şiit din nord-estul ţării, cel al imamului Reza, unde pregătirile pentru funeraliile preşedintelui au început de câteva zile. Astfel, în presă au apărut imagini cu portrete uriaşe ale lui Raisi, drapele negre şi simboluri şiite care au fost ridicate pe străzile celui de-al doilea oraş al Iranului, în special în jurul sanctuarului.

De asemenea, miercuri, mulţi oameni s-au adunat în centrul oraşului Teheran, pentru a-l comemora pe preşedinte. Ceremoniile au început cu o rugăciune condusă de liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care s-a prosternat în faţa sicrielor celor opt bărbaţi ucişi în accident, printre care şi şeful diplomaţiei Hossein Amir-Abdollahian. Înaltul oficial va fi înmormântat tot joi, dar în sanctuarul lui Shah Abdol-Azim, situat în oraşul Rey, la sud de Teheran.

Ceremoniile s-au derulat conform tradiţiei marilor adunări care au marcat primii 45 de ani ai Republicii Islamice, precum cea de după moartea generalului Qassem Soleimani, un înalt responsabil militar ucis de o lovitură americană în Irak în 2020.

Conducători ai mai multor ţări din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia, printre care preşedintele tunisian Kais Saied şi emirul Qatar Tamim bin Hamad al-Thani, au asistat la o ceremonie de omagiere miercuri după-amiază, la care au fost reprezentate aproximativ 60 de ţări. În contextul în care relaţiile Iranului cu Occidentul sunt în continuare destul de tensionate, nicio ţară din Uniunea Europeană nu a fost reprezentată la ceremonie.

Mercenarii ruși Wagner cumpără armament din Coreea de Nord. Grupul cheltuie 100 de milioane de dolari pe lună pentru a lupta în Ucraina
Articolul anterior
Povestea soldatului rus care a fugit de 5 ori de pe front. Tânărul se află acum sub custodia Serviciului de Securitate al Ucrainei
Articolul următor