Creștinii ortodocși din Ucraina au sărbătorit întotdeauna Crăciunul pe 7 ianuarie, pe rit vechi, după calendarul iulian, dar războiul declanșat de Rusia în urmă cu 10 luni a dus la o schimbare fundamentală, scrie libertatea.ro care citează Associated Press.
În octombrie, conducerea Bisericii Ortodoxe din Ucraina, care nu este subordonată celei de la Moscova și este una dintre cele două ramuri ale creștinismului ortodox din Ucraina, a fost de acord să permită credincioșilor să sărbătorească pe 25 decembrie Crăciunul.
Alegerea datei are conotații atât politice, cât și religioase clare într-o națiune unde există două biserici ortodoxe rivale și unde ușoare revizuiri ale ritualurilor pot avea o semnificație puternică într-un război cultural care se desfășoară în paralel cu războiul real.
Pentru unii oameni, schimbarea datelor reprezintă o separare de Rusia, de cultura și religia sa. „Ceea ce a început pe 24 februarie, invazia la scară largă, este o trezire și o înțelegere a faptului că nu mai putem face parte din lumea rusă”, a spus Olena Pali, o locuitoare din Bobritsia în vârstă de 33 de ani.
În Bobritsia, unii credincioși au promovat schimbarea în cadrul bisericii locale, care s-a afiliat recent Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, care nu are legături cu Rusia. Când această schimbare a fost supusă votului, 200 din 204 de persoane votat pentru adoptarea zilei de 25 decembrie ca noua zi pentru sărbătorirea Crăciunului. „Acesta este un pas mare, pentru că niciodată în istoria noastră nu am avut aceeași dată a Crăciunului în Ucraina cu întreaga lume creștină”, a spus Roman Ivanenko, un oficial local din Bobritsia și unul dintre promotorii schimbării. Odată cu schimbarea, spune el, „se rupe această legătură” cu rușii.
„Niciun dușman nu poate să ne ia sărbătoarea, pentru că sărbătoarea se naște în suflet”, a spus și preotul Rostislav Korchak în predica sa, în timpul căreia a folosit cuvintele „război”, „soldați” și „rău” mai mult decât „Iisus Hristos”.
Ruperea de biserica rusă În 2019, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe Răsăritene, a acordat independență deplină – autocefalie în limbaj teologic – Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Ucrainenii care au favorizat recunoașterea unei biserici naționale în tandem cu independența politică a Ucrainei față de fosta Uniune Sovietică căutau de multă vreme această aprobare. Biserica Ortodoxă Rusă și liderul ei, Patriarhul Kiril, au protestat cu înverșunare față de această decizie, spunând că Ucraina nu se află sub jurisdicția lui Bartolomeu. De atunci, în Ucraina au exista două biserici ortodoxe diferite, cea autocefală și cea subordonată Moscovei. Biserica Ortodoxă Rusă, care pretinde suveranitatea asupra ortodoxiei în Ucraina, continuă să utilizeze calendarul iulian. Crăciunul se sărbătorește astfel cu 13 zile mai târziu decât în Occident, pe 7 ianuarie.