Noile semafoare inteligente din Chişinău, instalate pentru fluidizarea traficului, creează ambuteiaje uriașe

A trecut abia o săptămână de la inaugurarea fastuoasă a noilor semafoare inteligente de la intersecţia bulevardului Dacia şi a străzii Băcioii Noi din Chişinău, iar efectul lor s-a făcut simţit imediat, transmite www.piataauto.md. Doar că acesta este exact opusul pentru efectul așteptat.

Noile semafoare inteligente din Chişinău generează ambuteiaje uriașeFoto: piataauto.md

Acum acestea generează ambuteiaje de sute de metri în mod constant, într-o intersecţie în care niciodată nu se formau ambuteiaje.

În loc să identifice în timp real intensitatea fluxurilor de trafic şi să ajusteze timpii ciclurilor de semafor astfel încât traficul să fie fluidizat mai repede, în practică se întâmplă exact opusul.

Coloanele de maşini se întind pe sute de metri, iar semafoarele nu se grăbesc să-şi folosească inteligenţa declarată pentru a diminua ambuteiajele.

Cineva din şoferi spune că a observat că uneori culoarea roşie stă inclusă foarte mult pentru că senzorul semaforului au fi setat să identifice doar prima maşină, şi doar exact la linia stop.

Dacă maşina e oprită cu un metru mai în spate, semaforul crede că traficul e inexistent, astfel încât o tot ţine pe roşu, reţinând coloana.

Dacă ar fi adevărat, asta înseamnă că aceste semafoare nu au capacitatea de a analiza intensitatea fluxurilor de trafic, ci doar prezenţa sau lipsa unei maşini la semafor, iar asta ar însemna că inteligenţa lor a fost exagerată.

Acest fapt nu-l vom putea confirma decât atunci când vom primi un răspuns cu explicaţii de la primăria Chişinău. Continuare aici.

Unde vor fi organizate târguri de brazi în Capitală

Primăria municipiului Chișinău informează că în perioada: 01.12.2024 – 01.01.2025 în sectoarele capitalei va fi organizat comerțul cu arbori de conifere, în contextul desfășurării sărbătorilor de iarnă 2024-2025 și asigurarea accesului populației orașului la marfă respectivă în zonele în care locuiesc. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul Olga Ursu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit documentului, preturile de sector vor stabili condițiile de desfășurare a activității enunțate și vor elibera permise de acces pentru comercializarea brazilor, persoanelor juridice și fizice înregistrate în modul stabilit de legislație, conform ordinii solicitărilor parvenite de la operatorii economici.De cealaltă parte, agenții economici vor asigura aspectul exterior îngrijit al locurilor de comercializare, comercializarea doar a mărfii enunțate și libera circulație a pietonilor pe trotuare.Amplasamentele stabilite pentru activitățile de comerț cu brazi pe sectoare:Botanica:str. Sarmizegetusa, 1, str. Independenței 23, str. Independenței 24/4 (în adiacent magazinul „Salamer”, bd. Cuza Vodă, 21 (adiacent hipermarket „Green Hills”), bd. Dacia, 32, bd. Decebal, 91, bd. Traian, 22, șos. Muncești, 170, șos. Muncești, 598, bd. Dacia, 47/7, str. Independenței, 18, bd. Dacia, 26.

 Buiucani:
  • str. Ion Creangă, 47/1, str. Ion Creangă, 49, str. Ion Creangă, 72, 74, 76, 78, str. Alba Iulia, colț cu str. L. Deleanu, Calea Ieșilor, 11/4, intrare în Grădina Publică „Alunelul”; Calea Ieșilor, 2/1, Calea Ieșilor, 3, str. Alba Iulia 184/3.
  •  Centru:
  • str. Ismail, colț cu bd. D. Cantemir, str. Ismail, 84 (în parcare), str. Academiei, 5, str. Academiei, 12, str. N. Testemițanu, 20 colț cu str. C. Vârnav, str. Bulgară, 47, str. Armenească 50, str. Mitropolit Varlaam, colț cu str. Bulgară, str. Mitropolit Varlaam, colț cu str. Tighina, str. Mitropolit Varlaam, colț cu str. Armenească, str. Lev Tolstoi, 21 (în parcare pe teren municipal) șos. Hâncești, 62A.
  •  Ciocana:
  • str. Ginta Latină, 18 (adiacent pieței SRL „Agro-Mondial”), bd. Mircea cel Bătrân 2, str. Alecu Russo, 65/1, intersecție cu bd. Mircea cel Bătrân, 1, bd. Mircea cel Bătrân, 28 (adiacent magazin „Rogob”), str. Profesor Ion Dumeniuk, 12, intersecție cu bd. Mircea cel Bătrân, 32 (adiacent magazin „Linella”),  str. Maria Drăgan, 4 (adiacent magazin „Linella”).  
  •  Râșcani
  • str. B. Voievod, colț cu str. Kiev, str. B. Voievod, 1/1, str. Vasile Alecsandri, colț cu str. Gr. Ureche, str. Ismail, colț cu bd. D. Cantemir, str. Ismail, 98/4, bd. Moscova 10-10/1, bd. Moscova 9/1, bd. Moscova 19, colț cu str. Matei Basarab, bd. Moscova 18, colț cu str. Matei Basarab, str. Ceucari, 2, str. Socoleni, 10, Calea Orheiului, 105, 109/2, Calea Moșilor, 2 – 2/1, str. Andrei Doga, 35, str. Nicolae Domo, 17/1, 17/2, str. Albișoara, 80/4-80/5, șos. Balcani (vizavi de stația de alimentare cu combustibil „Petrom”).
  • Resurse educaționale și produse de igienă menstruală pentru 81 de școli profesionale, colegii și centre de excelență

    Cele 81 de școli profesionale, colegii și centre de excelență din Republica Moldova au fost echipate cu seturi de resurse educaționale și produse de igienă menstruală în cadrul unui eveniment public de donare organizat de UNFPA Moldova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

    Fiecare instituție a intrat în posesia unei boxe EduLife cu materiale educaționale interactive pentru lecțiile de dezvoltare a deprinderilor de viață și dispensere cu absorbante care vor fi instalate în blocurile sanitare din școli, cu acces gratuit pentru fete.

    Investiția totală se ridică la cca 1,5 mln lei și este parte a programului „Conectăm tinerii cu piața muncii prin dezvoltarea deprinderilor de viață”, realizat de UNFPA Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare din fondurile programului Cooperării Austriece pentru Dezvoltare.

    „Pregătind tinerii pentru viață le dezvoltăm abilități esențiale și îi susținem să devină cetățeni activi. Sunt convinsă că profesorii vor valorifica la maxim resursele incluse în boxele EduLIFE și vor contribui semnificativ la promovarea unui stil de viață sănătos în rândul tinerilor”, a subliniat Galina Rusu, Secretară de stat, Ministerul Educației și Cercetării.

    UE propune un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

    În cadrul celui de-al 15-lea pachet de sancțiuni aplicate împotriva Rusiei, Uniunea Europeană își propune să impună sancțiuni împotriva a 45 de petroliere rusești, 50 de persoane fizice și 30 de companii, transmite Agenția Bloomberg, citând documente în posesia cărora agenția a intrat. Potrivit documentelor, în cadrul celui de-al 15-lea pachet de sancțiuni Comisia Europeană propune adăugarea pe listă a peste 50 de persoane fizice și aproape a 30 de persoane juridice, înghețându-le averile și introducând o interdicție de călătorie, scrie moldova1.md.

    În plus, noul pachet include o interdicție asupra accesului a peste 45 de petroliere rusești în porturile europene și la serviciile europene. Sancțiunile vor afecta, de asemenea, companiile rusești implicate în transportul petrolului, precum și numeroși militari și directori de companii.

    Printre altele, UE propune și introducerea de restricții comerciale împotriva a aproximativ unor organizații care ar ajuta Moscova să obțină tehnologiile necesare pentru a fabrica arme.

    Potrivit documentelor, această listă include firme din Rusia, Serbia, Iran, India, Thailanda, Emiratele Arabe Unite, precum și din China și Hong Kong.

    De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, UE a impus sancțiuni masive și fără precedent împotriva Rusiei.

    Aceste sancțiuni se adaugă măsurilor impuse deja Rusiei încă din 2014 ca urmare a anexării Crimeei și a nepunerii în aplicare a acordurilor de la Minsk.

    Sancțiunile includ măsuri restrictive specifice (sancțiuni individuale), sancțiuni economice, măsuri diplomatice și măsuri privind vizele.

    Sancțiunile economice sunt menite să aibă consecințe grave asupra Rusiei în urma acțiunilor sale și să contracareze în mod eficace capacitatea acesteia de a-și continua agresiunea.

    Sancțiunile individuale vizează diferite persoane care fie sunt responsabile de sprijinirea, finanțarea sau punerea în aplicare a unor acțiuni care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, fie beneficiază de pe urma acestor acțiuni.

    De asemenea, UE a adoptat sancțiuni împotriva Belarusului, Iranului și Coreei de Nord ca răspuns la sprijinul acordat de aceste state Rusiei în contextul agresiunii militare împotriva Ucrainei.

    În plus, UE a impus sancțiuni împotriva unor persoane și entități având în vedere deteriorarea continuă a situației drepturilor omului în Rusia și, în special, în legătură cu moartea lui Alexei Navalnîi.

    Potrivit Comisiei Europene, începând din februarie 2022, UE a interzis un total de peste 43,9 miliarde euro, reprezentând valoarea unor mărfuri care ar fi fost exportate în Rusia și un total de peste 91,2 miliarde euro, reprezentând valoarea unor mărfuri care ar fi fost importate din Rusia. Aceasta înseamnă că, în comparație cu volumul exporturilor și importurilor din 2021, în prezent sunt supuse embargoului 54 % din exporturi și 58 % din importuri.

    O șoferiță a fost amendată după ce a bătut doi polițiști de patrulare
    Articolul anterior
    Bogații planetei primesc cadouri de milioane de Crăciun. Ce cadou i-a făcut Georgina Rodriguez lui Ronaldo
    Articolul următor