Începând cu 2023 ecusonul de testare tehnică nu se va lipi pe vehicul

Începând cu anul viitor, Raportul de inspecție tehnică periodică a vehiculului ar putea fi generat de către un sistem informațional, scrie bizlaw.md.

Totodată, prelucrarea informației privind starea tehnică a vehiculelor, evidența centralizată a lucrului efectuat de către stațiile de inspecție tehnică, completarea rapoartelor statistice, evidența rapoartelor eliberate de către stații se va realiza pe baza complexului tehnic și de program prin intermediul sistemului informațional Autotest. Un proiect în acest sens este promovat de Cabinetul de miniștri.

Astfel, stațiile de inspecție tehnică periodică vor trebui dotate cu un complex tehnic și conectată la SI Autotest, pentru monitorizarea procesului tehnologic și asigurarea schimbului informațional cu Agenția Națională Transport Auto, care să asigure realizarea accesului la Registrul de stat al transporturilor și la Registrul de stat al populației. Schimbul de date dintre SI Autotest și alte sisteme și resurse informaționale de stat se va realiza prin intermediul platformei de interoperabilitate MConnect.

În urma verificării, se va genera Raportul de inspecție tehnică periodică a vehiculului, pe care va fi imprimat ecusonul sub forma unui cod de bare de format 1D, semnat și ștampilat de expertul de inspecție tehnică. Actul va confirma executarea inspecției tehnice periodice.

Raportul se va întocmi în două exemplare, primul exemplar al Raportului se va înmâna persoanei care a prezentat vehiculul la inspecția tehnică periodică și se va păstra la bordul vehiculului, iar al doilea exemplar se va păstra în arhiva stației de inspecție tehnică. Raportul va fi tipărit pe o filă simplă de format A4 cu fon alb. Numerele rapoartelor vor fi generate, gestionate și repartizate stațiilor de inspecție tehnică periodică de către Agenția Națională Transport Auto. Lipsa ecusonului de pe Raportul de inspecție tehnică periodică va duce la nulitatea acestuia.

În prezent, ecusonul de inspecție tehnică se aplică plăcile de înmatriculare (în cazul plăcilor de înmatriculare confecționate conform standardului SM 122:2014) sau în partea dreaptă de jos a parbrizului (în alte cazuri). Acesta este însoțit de Raportul de inspecție tehnică periodică. În cazul motocicletelor, monedelor, moto triciclurilor, cvadriciclurilor, ciclomotoarelor și remorcilor/semiremorcilor, ecusonul valabil este aplicat în locul stabilit pe placa de înmatriculare, însoțit de raportul de inspecţie tehnică periodică.

Președinta Maia Sandu a primit astăzi premiul „Robert Blum pentru Democrație 2024”, la Leipzig

Astăzi, la Leipzig, șefa statului a primit premiul „Robert Blum pentru Democrație 2024”, oferit sub patronajul Președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Premiul este însoțit de 25000 de euro, sumă pe care Președinta Maia Sandu o va dona. 

„Acest premiu nu este doar o recunoaștere a eforturilor mele, dar și o dovadă a rezilienței și determinării cetățenilor Republicii Moldova în calea spre democrație”, a spus Președinta.

Președintele Steinmeier, după întrevederea de ieri cu șefa statului,  la Berlin, a afirmat: „În vremuri în care războiul a revenit în Europa și când democrația liberală trebuie să se afirme pe plan intern și extern, conduceți țara cu încredere și curaj. Fie ca acest Premiu să vă dea putere să vă continuați angajamentul pentru o Moldovă democratică și europeană”.

Premiul „Robert Blum pentru Democrație” este oferit la fiecare doi ani personalităților care s-au remarcat în promovarea drepturilor omului și democrației. Robert Blum a fost un politician german din secolul al XIX-lea, care a luptat pentru unificarea Germaniei, pentru justiție și libertate.

Șefa statului se află într-o vizită de lucru în Germania, în perioada 17-18 mai, unde a avut întâlniri cu oficiali  ai Germaniei, inclusiv, Președintele Steinmeier, cancelarul Olaf Scholz și Președinta Bundestagului, Bärbel Bas. De asemenea, vineri s-a văzut cu comunitatea de moldoveni din Berlin și urmează să discute azi și cu conaționalii din Frankfurt pe Main.

Cancelarul german Olaf Scholz va efectua o vizită în Republica Moldova: ,,Aștept cu nerăbdare să vizitez Chișinăul”

Cancelarul german Olaf Scholz va efectua o vizită în Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către acesta, pe 17 mai, la Berlin, în timpul unei conferințe de presă alături de președinta Maia Sandu. Scholz a precizat că vizita va avea loc, la Chișinău, în această vară.

Scholz va veni în Moldova: Aștept cu nerăbdare să vizitez ChișinăulFoto: Facebook/ Maia Sandu

În cadrul conferinței de presă, Olaf Scholz a menționat că, după ce a depus cerere de aderare la UE, Republica Moldova a lansat un program „ambițios” de reformă, într-un moment dificil, referindu-se la invazia rusă din Ucraina, transmite newsmaker.md.

Cancelarul a declarat că, pentru voința sa de reformă, țara noastră merită „un mare respect și mulțumiri”. Oficialul a dat asigurări că Germania și Uniunea Europeană susțin parcursul european al Republicii Moldova.Ar putea fi o imagine cu 7 persoane

Totodată, Scholz a menționat că își dorește ca cooperarea dintre Berlin și Chișinău să continue.

„În mod special, aștept cu nerăbdare să vizitez Capitala țării dvs, Chișinău, în această vară”, a declarat cancelarul german.

Precizăm că, în perioada 17-18 mai, președinta Maia Sandu efectuează o vizită de lucru în Germania. Șefa statului a avut întrevederi, la Berlin, cu președintele țării, Frank-Walter Steinmeier, cancelarul Olaf Scholz și președinta Bundestagului, Bärbel Bas. Șefa statului a discutat cu oficialii despre coperarea economică dintre Moldova și Germani, precum și parcursul european al țării noastre.

De asemenea, președinta Sandu urmează să se deplaseze în orașul Leipzig, unde va participa la ceremonia de decernare a Premiului Robert Blum pentru Democrație 2024. Totodată, șefa statului se va întâlni cu comunitățile de moldoveni din Berlin și Frankfurt pe Main.

O aeronavă din SUA a aterizat pe Aeroportul din Chișinău pentru a sprijini exercițiul „Scutul păcii”

O aeronavă de tip C-17 a Gărzii Naționale Aeriene din Carolina de Nord a aterizat în această dimineață pe Aeroportul din Chișinău pentru a sprijini exercițiul „Scutul păcii”.

O aeronavă din Carolina de Nord participă la exercițiul Scutul păcii

Aeronava a livrat, de asemenea, echipamente medicale și de apărare pentru a fi donate Ministerului Apărării, ca parte a asistenței prin grant americane, transmite IPN.

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chișinău precizează că 35 de membri ai Gărzii Carolinei de Nord și ai Forțelor Aeriene ale SUA în Europa vor colabora cu ministerele Republicii Moldova pentru a implementa tactici de răspuns având ca scop asigurarea celei mai bune protecții cetățenilor moldoveni în cazul situațiilor de urgență civilă.

„Statele Unite ale Americii sunt mândre să lucreze cu Guvernul și cetățenii Republicii Moldova pentru un viitor democratic, prosper și sigur”, se arată într-un comunicat de presă al misiunii diplomatice.

Ministerul Apărării de la Chișinău precizează că exercițiul „Scutul păcii” se desfășoară începând cu anul 2009. Acesta are ca scop evaluarea subunitățile Armatei Naționale în conformitate cu Conceptul Capabilităților Operaționale (OCC), care este o condiție obligatorie pentru participarea în operațiuni internaționale de menținere a păcii.

Cât despre lotul de asistență oferit de către Guvernul Statelor Unite ale Americii Armatei Naționale, ajutorul conține echipamente medicale și de apărare non-letale care vin în contextul desfășurării exercițiului „Scutul păcii”.

Precizările autorității în Sănătate legate de restricțiile din cauza infecțiilor respiratorii
Articolul anterior
Accident de groază la Bălți! Au fost implicate mai multe automobile și un camion
Articolul următor