Pe rețelele de socializare au apărut informații precum că unul dintre militarii care au stat lângă Putin în timpul discursului de Anul Nou este originar din Moldova.
Portalul de știri Nokta a verificat aceste informații și a aflat ce se știe despre bărbat.
Potrivit unui portal ucrainean, care adună informații despre propagandiștii ruși și complici ai regimului de ocupație, Dmitri Miron s-a născut în Moldova la 28 septembrie 1993. Pe o rețea de socializare de pe pagina lui Miron, scrie că bărbatul este originar din Cimișlia. A slujit în unitatea militară nr. 1045 (Comrat, ATO Găgăuzia, Moldova). Aceasta este o unitate militară de Carabinieri.
La 19 ani (în 2012), după serviciul militar, moldoveanul a plecat în Donbass. A activat în formația armată ilegală „Fantoma” a lui Alexei Mozgovoy (o unitate paramilitară a autoproclamatei Republici Populare Lugansk).
Pe 24 iulie 2022, în emisiunea propagandistului Kiselyov, Miron a fost numit „comandantul ofițerilor de informații ai LPR”.
De asemenea, Miron a primit ,,Ordinul Curajului” pentru participarea la „operațiunea militară specială” și titlul de „Erou al LPR”.
Ceapa moldovenească se strică în depozite
Sute de tone de ceapă zac nevândute în depozitele agricultorilor moldoveni, care spun că ar accepta chiar și un preț de trei lei pentru un kilogram, doar să găsească cumpărători. Fermierii pun această situație pe seama unei decizii din 2022, când a fost eliminată obligația magazinelor de a asigura 50% produse locale pe rafturi, scrie agrobook.md.
Nicolae Gherasim, agricultor din satul Negureni, raionul Telenești, povestește că după ani petrecuți peste hotare, în 2018 a decis să revină acasă și să investească în agricultură. A trecut prin multe dificultăți, dar spune că niciuna nu se compară cu cea din acest an: “Nu am reușit să vând decât jumătate din recoltă până la mijloc de primăvară“, a declarat el.
În timp ce pe rafturile magazinelor și în piețe ceapa se vinde cu prețuri între 7 și 10 lei, producătorii locali spun că ar accepta un preț de trei ori mai mic, pentru a găsi clienți.
După schimbarea legislației în vara anului 2022, “autoritățile au scutit magazinele de obligativitatea de a completa rafturile în proporție de 50 la sută cu produse fabricate în Republica Moldova“, fapt ce a accentuat dificultățile pentru micii producători.
Contactată de TV8, ministra Economiei a recunoscut problema și a spus că “autoritățile au greșit atunci când le-au dat voie comercianților să umple rețele cu produse de import“.
Jurnaliștii care au investigat situația au vizitat două dintre cele mai mari rețele de magazine din țară și au constatat că “ceapa pe care o au acum în vânzare este produsă în Republica Moldova“. Datele oficiale confirmă o supraproducție: în 2024, s-au recoltat peste 60.000 de tone de ceapă, cu cel puțin 5.000 de tone mai mult decât necesarul anual de consum intern.
În același timp, Ministerul Agriculturii susține că exporturile au ajuns la 7.000 de tone, iar importurile s-au limitat la 4.000 de tone. Potrivit unui răspuns transmis presei, “una dintre cauzele principale pentru care unii producători agricoli nu reușesc să valorifice eficient marfa este lipsa unei planificări prealabile a vânzării și a contractelor semnate din timp cu unitățile de comerț“.
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu. Funeraliile vor avea loc sâmbătă
Vaticanul a publicat marți, 22 aprilie, primele imagini cu Papa Francisc întins într-un sicriu de lemn în reședința sa de la Casa Santa Marta. Cardinalii au stabilit că funeraliile vor începe sâmbătă la 11.00 ora României, scrie adevarul.ro.
Liderul Bisericii Catolice, în vârstă de 88 de ani, a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace ireversibile, a dezvăluit Vaticanul la 12 ore după anunțarea decesului său.
Ritualul de confirmare a morții acestuia și așezarea trupului său în sicriu a avut loc noaptea trecută la Capela Santa Marta. Sicriul va fi dus acum în Bazilica Sfântul Petru, pentru ca publicul să își poată aduce omagiul. Apoi, la finalul perioadei de doliu, va avea loc o slujbă de înmormântare de mari proporții în Bazilica Sfântul Petru.
Decesul papei Francisc a îndoliat 1,4 miliarde de catolici din întreaga lume.
Vaticanul a publicat în cursul serii de luni, 21 aprilie, testamentul Papei Francisc, redactat în 2022. Acesta a cerut să fie înmormântat într-o capelă din bazilica romană Santa Maria Maggiore şi într-un mormânt simplu.
Cardinalii s-au reunit marți, 22 aprilie, la Vatican pentru a planifica funeraliile Papei Francisc, la care vor participa lideri din întreaga lume înainte de conclavul de luna viitoare pentru alegerea unui nou șef al Bisericii Romano-Catolice. Slujba de înmormântare va începe la 11, ora României.
Ca parte a procesului de alegere a unui nou papă, cardinalii eligibili — înalți oficiali ai Bisericii numiți de papă — din întreaga lume trebuie să se adune pentru conclavul în care va fi ales succesorul lui Francisc. În prezent, există 136 de cardinali eligibili, dar doar 120 pot participa efectiv.
Vaticanul a publicat marți fotografii cu Papa Francisc îmbrăcat în veșmintele sale, trupul său fiind depus într-un sicriu de lemn în capela reședinței Santa Marta, unde a locuit în timpul papalității sale de 12 ani.
Totuși, grupul mai larg de cardinali trebuie mai întâi să decidă când vor avea loc funeraliile, iar abia apoi se va putea stabili data începerii conclavului.
Perioada oficială de doliu include nouă zile cunoscute sub numele de Novendiales, iar papa trebuie să fie înmormântat între a patra și a șasea zi de la deces.
Suferind de dublă pneumonie, Suveranul Pontif a petrecut cinci săptămâni în spital la începutul acestui an. Dar s-a întors la Vatican în urmă cu aproape o lună și părea că se recuperează, apărând în Piața Sfântul Petru în Duminica Paștelui.
Trafic intens la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni. Autoritățile vin cu recomandări pentru călători
Poliția de Frontieră anunță că în dimineața curentă se atestă trafic intens la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Sculeni, pe sensul de ieșire din Republica Moldova, comunică MOLDPRES.
Autoritățile de frontieră anunță că lucrează la capacitate maximă și aplică măsuri de fluidizare a traficului, însă aglomerația rămâne semnificativă.
Pentru evitarea întârzierilor, Poliția de Frontieră recomandă călătorilor să aleagă din timp rute alternative, precum PTF Costești, PTF Leova sau PTF Cahul.
Pentru planificarea eficientă a călătoriilor, șoferii și pasagerii sunt îndemnați să consulte hărțile online și să acceseze informații în timp real despre starea traficului pe pagina oficială a Poliției de Frontieră: border.gov.md.