Igor Dodon neagă că ar deține o avere nejustificată în sumă de peste un milion de lei și a dat în judecată Autoritatea Națională de Integritate

Ex-președintele Igor Dodon, a contestat la Curtea de Apel Chișinău actul Autorității Naționale de Integritate din decembrie 2022, prin care este acuzat de faptul că ar deține o avere nejustificată în sumă de peste un milion de lei. A confirmat acest lucru avocatul fostului lider al socialiștilor, Nicolae Posturusu. Potrivit cererii, Igor Dodon a cerut instanței să anuleze actul de constatare al ANI ca fiind unul ilegal.

Ex-președintele Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu - Stiri.md

Avocatul Nicolae Posturusu a declarat pentru Radio Chișinău că Igor Dodon a dat în judecată Autoritatea Națională de Integritate, la 30 decembrie, solicitând instanței anularea actului prin care fostul președinte este acuzat de faptul că ar deține o avere nejustificată în sumă de peste un milion de lei, ca fiind ilegal.  

Contactat telefonic de Radio Chișinău, purtătorul de cuvânt al ANI-ului, Victor Moloșag, a precizat că instituția a fost înștiințată despre acest lucru la 4 ianuarie curent.

La începutul lunii trecute, ANI a anunțat că inspectorii de integritate au constatat existența unei diferențe substanțiale și deținerea averii nejustificate, în sumă de peste 1 milion de lei, pentru anii fiscali 2017, 2018, 2019 între averea dobândită și veniturile obținute în perioada 2016 –2020 de către Igor Dodon și familia sa.

Atunci, fostul șef de stat a declarat că familia sa nu are ce să ascundă și că este deschisă să pună la dispoziția organelor orice informație.

„ANI a confirmat, prin declarația lor, că eu și familia mea nu deținem alte active decât cele declarate oficial. Am prezentat dovezi privind suma de peste un milion de lei, care au fost numite „nejustificate”, dar ANI-ul nu le-a luat în calcul, dar în judecată lucrul acesta îl vom demonstra”, a spus Dodon.

Igor Dodon mai este acuzat de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale. Un alt dosar pe numele său se referă la faptul că ar fi prejudiciat statul cu peste 120 milioane de lei, în perioada când era ministru al Economiei. În toate cazurile fostul președinte se declară nevinovat.

Tragedie pe râul Prut: un cetățean străin, găsit înecat în tentativa de a ajunge ilegal în România

Într-un incident tragic, doi cetățeni indieni au încercat să treacă ilegal frontiera, în România, dar pe parcursul încercării de a traversa râul Prut, unul dintre ei a fost găsit fără suflare. Evenimentul a avut loc ieri, 13 mai 2024, în cadrul unei misiuni de control și supraveghere a zonei de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Lopatnic.

Ca urmare, un cetățean străin a fost depistat în timp ce se deplasa grăbit în direcția localităților de frontieră Pererîta-Cotu Miculinți. Polițiștii de frontieră au intervenit operativ, fiind reținut un cetățean al Indiei, în vârstă de 44 ani.

În discuții, acesta a recunoscut că el și prietenul său au încercat să treacă ilegal în România înotând. Tragedia s-a produs atunci când camaradul său, tot cetățean indian, a intrat primul în apele râului Prut și a fost înghițit de ele. Speriat de această situație, străinul  s-a retras înapoi în Republica Moldova, unde a fost depistat de patrula Poliției de Frontieră.

Fiind inițiate verificări suplimentare, utilizând ambarcațiunea de serviciu, la aproape trei metri de malul Prutului, patrula a descoperit o scurtă neagră, un rucsac și trupul fără viață al celui dispărut.

La fața locului au fost solicitate și alte autorități de competență, printr-un apel la Serviciul unic 112.

Investigațiile privind acest incident sunt în curs de desfășurare.

Pentru a preveni tragedii similare, Poliția de Frontieră face un apel către cetățeni să conștientizeze riscurile și consecințele asociate cu astfel de metode periculoase de traversare a frontierei de stat.

Atenție! Zeci de blocuri din Capitală rămân fără apă caldă astăzi, dar și în următoarele 3 zile

Mai multe blocuri din sectoarele Buiucani și Rîșcani din capitală vor rămâne fără apă caldă în perioada 14-17 mai. Potrivit Termoelectrica, sistările vor avea loc între orele 08:00 – 17:00, scrie unimedia.info.

„Informăm consumatorii despre sistarea temporară a apei calde menajere pentru 14 mai curent, în intervalul orelor:00-16:00.

Blocurile locative vizate din sectorul Buiucani:

str. Porumbescu, 20;

str. Coca, 1V;

str. Buiucani, 4;

str. Drumul Crucii: 96, 97/1, 98, 99, 100, 101, 99/4 (inclusiv Instituția de educație timpurie nr. 52);

str. Țărînei: 107, 107/1, 107/2;

Calea Ieșilor: 51/1, 51/3, 51, 51/5, 55, 55/2, 59/1, 61/4, 61/5, 61/6, 73, 61/2, 57/2 (Școala Primară nr.91).

Totodată, în perioada 15-17 mai curent, în intervalul orelor 13:00-17:00, apa caldă menajeră va fi sistată pentru blocurile locative din sectotul Buiucani: 

str. I. Creangă: 80.

str. Pelivan: 32/1, 32/2, 32/3, 36/1 (inclusiv Instituția de educație timpurie nr. 3).

Sectorul Rîșcani 15-17 mai curent, în intervalul orelor 08:00-17:00.

Blocurile locative vizate

Stradela Studenților: 2/2, 10, 11/1, 11/2, 11/3, 12, 13/1, 13/2, 6, 7/1, 7/2, 8, 9/1, 9/2;

str. Ceucari: 4g, 10, 10/1, 12, 2, 6, 8;

str. Socoleni, 4, 6, 8. 

Motivul sistării constă în efectuarea testărilor cu presiune și reparația utilajului termotehnic – lucrări de mentenanță și pregătire a sistemului de consum al energiei termice pentru noul sezon de încălzire.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru înțelegere.

Pentru informații actualizate, vă rugăm să accesați periodic pagina web: www.termoelectrica.md, secțiunea Lucrări și Intervenții sau să contactați Centrul de Apel: 1300 sau 022 447 447”, se arată în comunicatul emis de reprezentanții Termoelectrica.

Vremea se încălzește! Ce prognoze au meteorologii

Vreme predominant înnorată anunță pentru astăzi, 14 mai, meteorologii. Spre seară crește probabilitatea unor precipitații.

Ziua maxima va fi de 14°C, iar noaptea în jur de 6 grade.

Mâine se mai încălzește. Vor fi circa 17 grade Celsius ziua și 8 grade noaptea. Joi se vor menține aceleași temperaturi.

Comisia Europeană anunţă un mecanism pentru realizarea obiectivelor comune pentru transformarea digitală a Europei până în 2030
Articolul anterior
Studiu: Doza booster de vaccin adaptată la varianta Omicron reduce spitalizările în rândul persoanelor de peste 65 de ani
Articolul următor