Ultima persoană salvată din blocul bombardat de ruși în Dnipro este o femeie surdă care a stat 20 de ore sub dărămături

Echipele de intervenție au reușit să scoată de sub dărâmături o femeie surdă. Ea a supraviețuit deși a stat sub resturile clădirii timp de 20 de ore, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Kateryna Zelenska a supraviețuit deși se afla în blocul cu nouă etaje atacat de ruși cu o rachetă. După impact, ea a rămas captivă înntre resturile clădirii din orașul ucrainean Dnipro. Zelenska, care este surdă din naștere, nu a putut cere ajutor și a stat sub dărâmături timp de aproximativ 20 de ore, potrivit Ukraine World. Salvatorii încă îi caută pe fiul și pe soțul ei. Clădirea a fost lovită sâmbătă de o rachetă rusească. Bilanțul atacului de sâmbătă asupra blocului turn din Dnipro a ajuns la 40 de morți, anunță autoritățile.

Echipele de salvare sunt în continuare la fața locului și încearcă să găsească supraviețuitori. Până în prezent, 39 de persoane au fost salvate și cel puțin 75 sunt rănite, inclusiv 14 copii. Soarta altor 30 de locuitori ai blocului cu nouă etaje rămâne necunoscută.

Kremlinul sugerează că racheta care a lovit blocul din Dnipro a fost deviată de apărarea antiaeriană ucraineană

Kremlinul a declarat luni că forţele ruse nu au lovit clădiri rezidenţiale din Ucraina, la două zile după ce un bloc de locuinţe din oraşul Dnipro a fost lovit de o rachetă care, potrivit celui mai recent bilanţ al Kievului, a ucis cel puţin 40 de persoane în timp ce alte câteva zeci sunt date dispărute. Luni, într-o actualizare pe Telegram, serviciile de urgenţă ucrainene au anunţat că 40 de persoane, inclusiv trei copii, au murit în atacul asupra blocului din Dnipro, în timp ce 39 de persoane au fost salvate, 75 au fost rănite şi 46 sunt încă date dispărute, notează news.ro.

„Forţele armate ruse nu lovesc clădiri rezidenţiale sau facilităţi de infrastructură socială. Atacurile sunt efectuate asupra unor ţinte militare, evidente sau camuflate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiei TASS. Forţele aeriene ucrainene spun că imobilul a fost lovit de o rachetă rusească Kh-22, care a distrus două etaje în care se aflau aproximativ 75 de apartamente.

Dmitri Peskov a sugerat însă că este posibil ca blocul să fi fost lovit pentru că racheta rusă a fost interceptată de o „contramisiune antiaeriană” ucraineană. El a adăugat că „unii reprezentanţi ai părţii ucrainene” au ajuns la aceeaşi concluzie. Kievul spune însă că nu are echipamentul necesar pentru a doborî astfel de rachete.  Proiectată iniţial ca rachetă anti-navă, Kh-22 este o armă mai veche şi mai puţin precisă decât majoritatea rachetelor moderne.

Un consilier al preşedintelui ucrainean, Oleksii Arestovici, declarase sâmbătă că se pare că racheta rusă a căzut pe clădirea rezidenţială după ce a fost doborâtă de apărarea aeriană ucraineană, dar. comentariile sale au fost aspru criticate în Ucraina, ceea ce l-a obligat să îşi ceară scuze. Dnipro, un oraş de aproape un milion de locuitori care serveşte drept centru de aprovizionare pentru forţele ucrainene din regiunea Donbas din estul ţării, este vizat în mod repetat de rachete ruseşti.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Un polițist a violat, timp de 20 de ani, zeci de femei pe care le-a cunoscut pe siteurile de întâlniri
Articolul anterior
Ministrul Apărării din Germania a demisionat, în urma scepticismului privind abilitatea sa de a gestiona modernizarea armatei în contextul războiului din Ucraina
Articolul următor