Destin tragic pentru un cuplu de piloți. Amândoi și-au găsit sfârșitul în același fel și în același loc, în accidente aviatice, în Nepal. Soțul a murit când avionul pe care îl pilota s-a prăbușit cu câteva minute înainte de aterizare. Duminică, la 16 ani distanță, soția lui, copilot în cursa spre Kathmandu, și-a găsit sfârșitul în cea mai gravă tragedie aviatică din ultimii 30 de ani a națiunii, scrie Reuters, conform Digi24.ro.
În 2010, Anju Khatiwada s-a alăturat companiei nepaleze Yeti Airlines, pe urmele soțului ei, un pilot care murise într-un accident cu patru ani în urmă, când un avion mic de pasageri pe care îl pilota a căzut cu câteva minute înainte de aterizare.
Duminică, Khatiwada, în vârstă de 44 de ani, a fost copilotul zborului Yeti Airlines din Kathmandu care s-a prăbușit în timp ce se apropia de orașul Pokhara. 68 de oameni și-au pierdut viața, fiind cel mai grav accident aviatic din utimele trei decenii al națiunii himalayene.
„Soțul ei, Dipak Pokhrel, a murit în 2006 într-un accident al unui avion Twin Otter al companiei Yeti Airlines în Jumla”, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al companiei aeriene Sudarshan Bartaula, referindu-se la Khatiwada. „Ea și-a făcut pregătirea de pilot cu banii pe care i-a primit de la asigurări după moartea soțului ei”.
Pilot cu peste 6.400 de ore de zbor, Khatiwada a zburat anterior pe populara rută turistică din capitală, Kathmandu, către al doilea oraș ca mărime al țării, Pokhara, a spus Bartaula. Cadavrul lui Kamal K.C., căpitanul zborului, care a avut peste 21.900 de ore de zbor, a fost recuperat și identificat, însă rămășițele lui Kathiwada nu au fost încă identificate.
„Duminică, ea zbura cu avionul cu un pilot instructor, care este procedura standard a companiei aeriene”, a spus un oficial Yeti Airlines, care o cunoștea personal pe Khatiwada.
„Ea a fost întotdeauna gata să-și asume orice sarcină și a zburat mai devreme la Pokhara”, a spus oficialul, care a cerut să nu fie numit pentru că nu este autorizat să vorbească cu presa. Reuters nu a putut contacta imediat niciunul dintre membrii familiei ei.
Aeronava ATR-72 pe care Khatiwada o copilotea s-a rostogolit dintr-o parte în alta înainte de a se prăbuși într-un defileu din apropierea aeroportului Pokhara și a luat foc, conform relatărilor martorilor oculari și a unui videoclip cu accidentul postat pe rețelele de socializare.
Aproape 350 de oameni au murit din anul 2000 în accidente de avion sau elicopter în Nepal – unde se află opt dintre cei mai înalți 14 munți din lume, inclusiv Everest – unde schimbările bruște ale vremii pot crea condiții periculoase.