Trei spectacole la Teatrul “Alexei Mateevici” pe care nu trebuie să le ratezi!

În acestă săptămână, la Teatrul “Alexei Mateevici” se vor juca trei spectacole: Micul Prinț, Treapta a noua și Menajeria de sticlă.

MICUL PRINȚ după Antoine de Saint-Exupery, în regia lui Mihai Țărnă, este atât de îndrăgit și solicitat încât biletele se vând foarte repede. Avem sold out pentru 18, 24 și 25 ianuarie, însă, fiți cu ochii pe noi, pentru că spectacolul se va juca și în februarie.

MICUL PRINȚ este o poveste încântătoare, interesantă și sensibilă despre universul copilăriei inocente, prietenie, dragoste, altruism. Cei mici vor fi captivați de prințișorul care vine de pe micul Asteroid B-612, unde avea grijă de un trandafir și trei vulcani. Dar și de personajele pe care acesta le-a întâlnit pe diverse tărâmuri, în timpul călătoriei sale: un rege, un lampagiu, un geograf, un vanitos. Călăuzit de stele, Micul Prinț ajunge și pe planeta Pământ. Vrea să cunoască oamenii, se împrietenește cu vulpile, vorbește cu șerpii și visează să revină pe Asteroidul B-612.

Pentru adulți, MICUL PRINȚ este o o poveste filosofică, o meditație profundă despre valorile umane, responsabilitate și legătura dintre oameni, toleranță, singurătate, despre esența umanității și cunoașterea de sine prin intermediul călătoriei. În timp ce copilul întâlnește personaje care îl ajută să descopere drumul către simplitatea vieții, adultul face o călătorie în sens invers și descoperă importanța inocenței în viața adultă. Exupery afirma teoria sa, după care doar copiii înțeleg adevărurile cele mai simple ale vieții și că cheia acestei înțelegeri este fructul inocenței lor.

“Povestea MICUL PRINȚ a reușit să facă ceea ce oricare filozof nu a putut realiza pe parcursul mileniilor, să scrie concomitent o carte pentru copii și un monument al gândirii filozofice.” Mihai Țărnă.

Pe 19 ianuarie, ora 18.00, spectatotrii sunt așteptați la spectacolul TREAPTA A NOUA după piesa lui Tom Ziegler, în regia lui Emil Gaju.

TREAPTA A NOUA este o psiho-dramă care aduce personaje cu un trecut complicat, cu multe remușcări sau cu speranțe de a îndrepta răul făcut. Spectacolul ne relatează viața Joannei, care urmează un proces de dezalcoolizare. Parcursul ei presupune întâlnirea cu cei dragi și obținerea iertării tuturor celor cărora le-a greșit. Pentru Joanna, singurul om drag care i-a mai rămas este fiica ei, Melissa, iertarea căreia pare a fi imposibil de obținut. Despre importanța de a te ierta pe tine, dar și de a avea compasiune pentru cei care ne cer iertarea este acest spectacol.

Durata spectacolului: 1 h 20 min.
Prețul unui bilet: 150 lei
Notă: pentru elevi și studenți, prețul unui bilet este 100 lei (la prezentarea carnetului de elev sau student).
Bilete: https://iticket.md/event/treapta-a-noua
Rezervări: 060 441 471
E-mail: teatrulpoetic@2evans2gmail-com

Pe 20 și 21 ianuarie, ora 18.00, Teatrul “Alexei Mateevici” și Asociația pentru cultură și arte Arbor invită publicul la spectacolul MENAJERIA DE STICLĂ după Tennessee Williams, în regia lui Iosif Shats. E o dramă de familie cu oameni care trăiesc sub același acoperiș și care caută cu disperare să își găsească fericirea. Amanda e o soție părăsită care își proiectează visele ratate asupra celor doi copii: Laura, o ființă fragilă, marcată de o timiditate paralizantă, și Tom, un tânăr complex, plictisit, debusolat și temperamental, care aspiră să devină poet. Jim este emisar din lumea normalității și care va fi răspunzător de punctul culminant al piesei.

Regizorul pune accent pe „prețul” pe care trebuie să-l plătească fiecare om pentru dobândirea fericirii. E o poveste spusă cu sensibilitate, în care emoțiile ies la iveală, iar spectatorul le urmărește făcând echilibristică printre tensiuni, regrete și speranță.

Durata spectacolului: 1h 20 min
Prețul unui bilet: 150 lei
Notă: prețul unui bilet pentru elevi și studenți: 100 lei (la prezentarea carnetului de elev sau student).
Bilete: https://iticket.md/event/menajeria-de-sticl
Rezervări: 060 441 471
E-mail: teatrulpoetic@gmail.com

Clienții unor restaurante vor fi taxați dacă nu mănâncă tot din farfurie. Câți bani vor trebui să plătească

Administratorul unui restaurant din Viena, Austria, a decis să introducă o regulă conform căreia clienții care nu mănâncă tot din farfurie vor fi taxați. Aceasta regulă a fost adoptată și de un bar din Elveția.

Este vorba despre restaurantul cu specific chinezesc Lucky Wok, de tip „All you can eat (n.r. – mănânci cât poți), care se află în cartierul Florisdorf din Viena. Clienții care își umplu în exces farfuria și nu termină mâncarea sunt nevoiți să plătească o taxă în valoare de 2 euro.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția, relatează Blick.

Restaurantul atrage atenția asupra acestui lucru în meniul său: „Atenție! Vă cerem înțelegere! Se vor percepe 2 euro pentru fiecare farfurie rămasă neterminată!”, este scris vizibil pe prima pagină a meniului.

„Dar cine se uită la meniul unui restaurant unde mănânci cât poți?”, s-a întrebat un client după ce o chelneriță l-a atenționat.

„Dacă oaspeții nu își termină mâncarea, atunci este o risipă completă”, a precizat conducerea Lucky Wok. Abordarea „nu este în niciun caz intenționată ca hărțuire”, au explicat proprietarii localului.

Exemplul antirisipă a fost urmat de un bar din Baden, Elveția. Acesta percepe o taxă de 5,1 euro clienților care nu termină ce au în farfurie.

„Eu am învățat că mâncarea este valoroasă, nu o arunci!”, a explicat proprietarul Salman Ghauri, care a crescut în India. „Este foarte important să tratezi mâncarea cu respect. Întotdeauna îmi avertizez clienții de trei ori și oamenii înțeleg asta. Farfuriile se întorc aproape întotdeauna goale”, a spus el.

Johannes Hahn consideră că Moldova poate deveni membră a UE până în 2030

Comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, este convins că Republica Moldova poate deveni membră a UE până în anul 2030.

Oficialul european a făcut această declaraţie răspunzând joi la întrebările jurnaliştilor în cadrul unei vizite la Chişinău, transmite infotag.md.

„Bineînţeles (Moldova poate deveni membră a UE până în 2030 – „I”). Mai este încă de lucru, dar trebuie să spun că „însoţesc” Moldova de mai bine de un deceniu, am văzut „ascensiuni şi declinuri”, dar acum văd doar o tendinţă pozitivă…. Mai este încă de lucru, dar dacă se face la timp, putem începe negocierile reale şi atunci totul este posibil…. Sunt mai mult decât sigur că totul este posibil”, a spus oficialul.

Hahn este încrezător că Moldova va reuşi să facă munca necesară şi să obţină aprobarea Consiliului UE pentru a putea începe negocierile oficiale. El a spus că „temele” pe care Moldova trebuie să le facă se referă la sistemul de justiţie şi la respectarea principiilor statului de drept.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Moldovenii care au muncit în Spania vor avea dreptul să solicite diferite tipuri de pensii și indemnizații precum pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională, precum și pensii de urmaş.

Moldovenii care au muncit în Spania vor putea beneficia de pensii

Acordul în domeniul securității sociale între cele două țări, semnat la Madrid pe 21 iulie 2022, va intra în vigoare pe 1 iunie curent, transmite ziar.md.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS), fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul său, în conformitate cu legislația națională.

„Pentru a beneficia de pensii și alte prestații sociale prevăzute de acordurile internaţionale în domeniul securităţii sociale la care R. Moldova este parte, persoanele îndreptățite vor depune o cerere la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant”, a notat MMPS.

Informații cu privire la țările cu care R. Moldova a încheiat Acorduri de securitate socială, tipurile de prestații stabilite și instituțiilE responsabile de implementarea acestora din partea celuilalt stat contractant, pot fi găsite aici. Totodată, informații utile pentru lucrătorii migranți sunt disponibile pe pagina CNAS, la rubrica Relaţii internaţionale.

Conform datelor oficiale, în prezent în Spania sunt stabiliți circa 22 mii de cetățeni ai R. Moldova. Țara noastră a încheiat acorduri de securitate socială cu 18 țări: Republica Austria, Republica Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, Belarus, Italia, Letonia, Grecia, Spania, dintre care 17 sunt deja în vigoare.

Minor reținut după ce a furat o mașină
Articolul anterior
Cum arată acum femeia care s-a transformat într-o panteră de dragul soțului prin proceduri estetice de milioane de dolari, dar a înșelat-o
Articolul următor