Un minor din Căușeni, sechestrat pe 2 ore și bătut de miliția transnistreană. Ar fi fost confundat cu o altă persoană

Un minor de 15 ani din satul Hagimus, raionul Căușeni, a fost sechestrat și maltratat de către colaboratorii structurilor ilegale din regiunea transnistreană. Totul s-a întâmplat vineri, 20 ianuarie, în jurul orei 16:00, adolescentul se îndrepta spre casă după antrenamentul de la sala de sport pe care o frecventează în orașul Tighina, ce se află la câteva minute distanță de satul Hagimus, scrie zonadesecuritate.md

Foto: zonadesecuritate.md

Din spusele mamei, la ieșire din sediul unde se află sala, fiul său ar fi fost luat la întrebări de către mai multe persoane îmbrăcate în civil ce aveau un comportament agresiv, minorul s-a speriat și a încercat să se îndepărteze de ei, însă în întâmpinare veneau alte două persoane, una dintre care avea în mână o armă, atunci tânărul s-a oprit, iar cei care îl urmăreau au încercat să-l bage cu forța într-o mașină civilă.

În momentul în care minorul era forțat să intre în mașină, Prietenii băiatului, care ieșeau la fel de la sala de sport, au reușit să filmeze momentul reținerii, aceștia au anunțat familia și Inspectoratul de Poliție a Republicii Moldova din Bender.

Din imagini se vede cum acesta este bruscat în mașină și întreabă insistent de ce este reținut. Băiatul i-a rugat în repetate rânduri ca prietenii lui să meargă cu el, acesta le-a spus că nu are încredere în ei și îi este frică.

Mama minorului, Ala Arion, a declarat pentru Zona de Securitate că după ce persoanele necunoscute nu au reușit să-l bage în mașina de culoare roșie, model Mitsubishi, a venit un microbuz cu simbolurile miliției transnistrene și deja aceștia împreună cu persoanele îmbrăcate în civil l-au forțat pe minor să urce în microbuz, punându-i cătușele. Femeia ne-a mărturisit că fiul ei a stat reținut mai bine de două ore fără ai fi înaintă vreo pretinsă învinuire.

„L-au pus la pământ, l-au bătut, i-au aplicat lovituri și la coaste și la picioare, peste tot. Inițial au vrut să-l bage într-o mașină civilă roșie, el s-a opus timp 10 -15 minute, între timp prietenii lui au filmat scena, el striga: „sună-l pe tata, sun-o pe mama, faceți ceva că vor să mă ia”. Ulterior a venit o mașină de la miliția asta a lor și l-au dus la postul de pe strada Dzerjinschii. Deja acolo s-a dus soțul am venit și eu, el încă era ținut și maltratat în interior, abia după două ore l-au eliberat. S-a implicat și poliția noastră de la Bender.”

Imediat după ce au ajuns acasă a fost chemată ambulanța, iar minorul a fost dus la Unitatea Primiri Urgențe din Căușeni.

„Când a ieșit de la ei (n.r, miliție) era stresat îl durea capul și acum îl doare, cel mai tare îl doare o coastă, se presupune că e ruptă. El nu doarme noaptea, este foarte speriat. Noi am vrut să-l mai lăsăm la Urgență la Căușeni, dar este foarte speriat și a vrut acasă, se teme că va veni cineva după el, ” ne-a povestit mama minorul la telefon.

Din spusele băiatului nimeni din cei care l-au sechestrat nu s-a prezentat, acesta presupune că, colaboratorii structurilor ilegale din regiune l-ar fi confundat cu o altă persoană.

Familia împreună cu minorul au fost astăzi la centrul de medicină legală din Anenii Noi pentru a documenta traumele primite în urma loviturilor. Aceștia urmează să depună o plângere la Procuratură și Poliție.

Biroul Politici de reintegrare ne-a comunicat că pe acest caz a fost sesizat Inspectoratul de Poliție Bender, care în prezent examinează toate circumstanțele. „A fost dispusă efectuarea expertizelor corespunzătoare și respectiv în baza rezultatelor obținute, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare se vor dispune măsurile legale ce se impun.”

Șeful adjunct al Inspectoratului de Poliție Bender, Ivan Obreja, a declar pentru Zona de Securitate că persoanele îmbrăcate în civil ce l-au agresat pe minor au fost identificat și s-au adeverit a fi la fel colaboratori ai structurilor ilegale de forță transnistrene.

„A fost primită cerea de la părinți, s-au întreprins măsuri procesuale pe caz, s-a dat îndreptare pentru medicul legist și deja mâine urmează să facem audierile. Este evident că va fi intentată o cauză penală sunt identificate persoanele ce l-au sechestrat pe minor, persoanele în civil într-adevăr erau colaboratori ai structurilor din regiune. ”

Accident tragic la Cahul, chiar în ziua de Paște

La 20 aprilie, în satul Lucești din raionul Cahul, un bărbat de 48 de ani a pierdut controlul mașinii și a derapat de pe un pod. În urma accidentului rutier acesta a decedat, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În total, în ultimele trei zile, oamenii șegii au documentat 3.865 de contravenții din domeniul circulației rutiere:
– Depășirea regimului de viteză pe sectorul de drum 1711
– Conducători depistați în stare de ebrietate 100
– Accidente rutiere 23, soldate cu o persoană decedată și 26 traumatizate.

Sărbători cu năbădăi: 63 de cazuri de violență în familie și un caz de omor la Cupcini. Un tânăr de 21 de ani și-a ucis bunica

Sărbători cu năbădăi. În ultimele 3 zile, peste 2200 de polițiști au asigurat ordinea și securitatea publică la nivel național, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Chiar de Paște, Poliția a intervenit în 63 de cazuri de violență în familii, dar și într-un caz de omir la Cupcini, Edineț.

Astfeș, la 20 aprilie, în orașul Cupcini din Edineț, un tânăr de 21 de ani și-ar fi agresat bunica de 86 de ani, aplicându-i multiple lovituri în zona capului. În urma leziunilor, victima a decedat. Suspectul a fost reținut pentru 72 de ore.

Ceapa moldovenească se strică în depozite

Sute de tone de ceapă zac nevândute în depozitele agricultorilor moldoveni, care spun că ar accepta chiar și un preț de trei lei pentru un kilogram, doar să găsească cumpărători. Fermierii pun această situație pe seama unei decizii din 2022, când a fost eliminată obligația magazinelor de a asigura 50% produse locale pe rafturi, scrie agrobook.md.

Nicolae Gherasim, agricultor din satul Negureni, raionul Telenești, povestește că după ani petrecuți peste hotare, în 2018 a decis să revină acasă și să investească în agricultură. A trecut prin multe dificultăți, dar spune că niciuna nu se compară cu cea din acest an: “Nu am reușit să vând decât jumătate din recoltă până la mijloc de primăvară“, a declarat el.

În timp ce pe rafturile magazinelor și în piețe ceapa se vinde cu prețuri între 7 și 10 lei, producătorii locali spun că ar accepta un preț de trei ori mai mic, pentru a găsi clienți.

După schimbarea legislației în vara anului 2022, “autoritățile au scutit magazinele de obligativitatea de a completa rafturile în proporție de 50 la sută cu produse fabricate în Republica Moldova“, fapt ce a accentuat dificultățile pentru micii producători.

Contactată de TV8, ministra Economiei a recunoscut problema și a spus că “autoritățile au greșit atunci când le-au dat voie comercianților să umple rețele cu produse de import“.

Jurnaliștii care au investigat situația au vizitat două dintre cele mai mari rețele de magazine din țară și au constatat că “ceapa pe care o au acum în vânzare este produsă în Republica Moldova“. Datele oficiale confirmă o supraproducție: în 2024, s-au recoltat peste 60.000 de tone de ceapă, cu cel puțin 5.000 de tone mai mult decât necesarul anual de consum intern.

În același timp, Ministerul Agriculturii susține că exporturile au ajuns la 7.000 de tone, iar importurile s-au limitat la 4.000 de tone. Potrivit unui răspuns transmis presei, “una dintre cauzele principale pentru care unii producători agricoli nu reușesc să valorifice eficient marfa este lipsa unei planificări prealabile a vânzării și a contractelor semnate din timp cu unitățile de comerț“.

I-au amputat mâinele şi picioarele, după un diagnostic greşit. O tânără din Anglia a câştigat peste 44 milioane de euro, după un proces de judecată
Articolul anterior
După Brad Pitt, alți doi bărbați au început să poarte fuste. Cum au fost surprinși Robert Pattinson și Lucien Laviscount
Articolul următor
Close menu