Imagini din satelit. Cimitirul grupului de mercenari Wagner din Rusia se extinde rapid

Imagini din satelit dintr-o zonă din apropierea unui sat din Rusia arată un cimitir care se extinde rapid și în care sunt înmormântați mulți dintre cei uciși în lupte pentru Grupul Wagner, scrie Hotnews cu referire la CNN.   

Potrivit sursei, imaginile cu rânduri de morminte proaspete în apropierea satului Bakinskaia din regiunea Krasnodar au început să apară pentru prima dată pe rețelele de socializare în decembrie.

Iar pe 2 ianuarie, agenția de știri de stat rusă RIA Novosti l-a arătat pe fondatorul Wagner, Evgheni Prigojin, vizitând locul și depunând o coroană de flori la unul dintre morminte.

„Aici îngropăm luptători care au indicat în testamentul lor că vor să fie îngropați aici”, a explicat Prigojin, potrivit RIA. „Sau orfani și cei ale căror trupuri, dintr-un anumit motiv, rudele nu vor să le ia”.

Imagini din satelit realizate pe 24 noiembrie 2022 arată trei rânduri de morminte pe un nou teren. Când Prigojin a vizitat-o la începutul lunii ianuarie, el a declarat pentru RIA Novosti că 93 de morminte fuseseră săpate. O altă imagine din satelit Maxar, realizată la 24 ianuarie, arată parcela deja practic plină, cu 14 rânduri suplimentare.

Mercenarii Wagner au fost prinși într-o lungă bătălie de uzură cu forțele ucrainene, au cucerit orașul Soledar și sunt acum angajați în asaltul asupra orașului Bahmut și a satelor din jur. Oficialii ucraineni spun că Wagner a trimis valuri de infanterie spre pozițiile lor și au suferit pierderi grele în acest proces.

Numărul mare de victime a făcut ca zona să fie supranumită „mașina de tocat carne”, iar cimitirul din Bakinskaia, care se extinde rapid, ilustrează numărul mare de morți.

Potrivit fondatorului Wagner, Evgheni Prigojin, doar o parte dintre luptătorii grupului sunt îngropați acolo.

Departamentul Trezoreriei SUA a desemnat joi Wagner drept o organizație criminală transnațională semnificativă și a impus o serie de sancțiuni asupra unei rețele transnaționale care o susține.

Cimitir, imagini din satelit
Cimitir Wagner
Graves of Russian Wagner mercenary group fighters are seen in a cemetery near the village of Bakinskaya in Krasnodar region, Russia, January 22, 2023.  REUTERS/Stringer     TPX IMAGES OF THE DAY

Mandat de arestare pe numele legendarului campion rus Garry Kasparov. Ce acuzații i se aduc

Tribunalul Sîktîvkar l-a arestat în absență pe fostul campion mondial de șah și cofondator al Forumului Rusia Liberă (FRF), Garry Kasparov, împreună cu alți activiști, scrie stirileprotv.ro.  

Ei sunt aczuați de crearea unei „comunități teroriste”, de finanțare a „activităților teroriste” și de incitare publică la terorism.

Au fost arestați, de asemenea, activista Evghenia Kirikovo, fostul director executiv al mișcării de solidaritate rusești Ivana Tiutrina și fostul deputat al Dumei de Stat a Rusiei, Ghenadi Gudkov.

Un dosar penal a fost deschis în Republica Komi, potrivit unor surse din cadrul Serviciului Federal de Securitate rus.

Kasparov a fugit din Rusia în 2013 și locuiește în prezent la New York. El a cofondat FRF împreună cu activistul Ivana Tiutrin în 2016.

Forumul se propune ca o alternativă intelectuală la actualul regim politic din Rusia. La începutul acestui an, Kasparov a fost adăugat de Moscova pe o listă de „teroriști și extremiști”.

Șansele Kremlinului pentru spulberarea guvernării din Republica Moldova

Șansele ca Moscova să reușească atingerea obiectivului ultim în ceea ce privește Republica Moldova, acela de a răsturna actuala guvernare a țării, sunt destul de mici. Cel puțin aceasta este opinia expertului WatchDog Valeriu Pașa, exprimată în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV. Potrivit acestuia, probabilitatea în acest sens este mică datorită majorității moldovenilor, care dovedesc că au suficient spiriti de analiză cât să nu se lase manipulați tot volumul de propagandă care vine dinspre Kremlin, scrie jurnal.md.

Federația Rusă are astăzi toate pârghiile de acțiune pentru a destabiliza situația politică din Republica Moldova. Pe de o parte acest lucru este atât de facil pentru strategii de la Moscova, pentru că dispun de resurse financiare impresionante pe care le pot cqanaliza în această direcție.

Pe de altă parte și, poate, mai important – instituțiile Republicii Moldova nu sunt prea eficiente în prevenirea unor astfel de acțiuni care atentează la securitatea statului, ceea ce constituie constituie un stimulent suplimentar pentru Kremlin să pună în aplicare planurile de răsturnare a autorităților constituționale, alese democratic, de la Chișinău.

Totuși, motivul pentru care planurile Rusiei în privința Republicii Moldova sunt mai degrabă să eșueze decât să reușească, în pofida contextului favorabil pentru aceasta, ar fi înșiși moldovenii, care nu se lasă, totuși, manipulați de poveștile pe care le lansează marionetele de la Moscova, consideră expertul WatchDog.

„Având în vedere cât de liber se simte astăzi Federația Rusă cu toți agenții săi de influență să acționeze în Republica Moldova, eu vreau să spun că noi încă o ducem foarte bine. Când mă întrebați dacă există pericol ca să se ajungă la răsturnarea puterii de stat sau la preluarea prin aceste metode a puterii de stat, eu cred că șansele sunt la ei destul de mici. Și nu pentru că instituțiile statului la noi se descurcă foarte bine, dar pentru că moldovenii, totuși, sunt destul de adecvați, gândesc destul de critic și nu sunt gata, marea lor majoritate, să se lase manipulați, de astfel de personaje”, a menționat expertul.

În mod absolut evident, nu poate fi negat în niciun fel faptul că există, totuși, o masă de cetățeni care se lasă influențați de alternativele politice pe care le livrează Kremlinul, însă ceea ce contează în vcazul de față este majoritatea. Iar majoritatea este cea care demonstrează, inclusiv prin date concrete ale sondajelor, că nu este neapărat atrasă de tot ceea ce înseamnă Federația Rusă, de rând cu toate partidele pro-ruse care au apărut în număr tot mai mare în ultima vreme în peisajul politic moldovenesc.

„Într-adevăr, sunt unii care cad pradă, dar marea lor majoritate nu. Este suficient să ne uităm și pe rezultatele sondajelor. Având în vedere toae acestea și cât de ușor, cât mult investește Rusia, și vorbim despre zeci și sute de milioane (eu cred că anul acesta, ei au bugetat vreo 100 de milioane de dolari să implice doar pentru răsturnarea rezultatelor alegerilor în țara noastră), eu cred că noi o ducem destul de bine”, a mai adăugat Valeriu Pașa.

Posibil virus și alți agenți patogeni ar putea apărea la Jocurile Olimpice de la Paris

Autoritățile sanitare franceze se pregătesc pentru un posibil virus care ar putea să apară la Jocurile Olimpice de la Paris, între 26 iulie-11 august. Institutul Pasteur are o celulă de criză 24 de ore din 24, scrie stirileprotv.ro.

Milioane de vizitatori sunt aşteptaţi în această vară în Franţa pentru Jocurile Olimpice, care vor genera mulţi agenţi patogeni, bacterii, virusuri şi alţi paraziţi, iar Institutul Pasteur a pregătit o echipă pentru a-i contracara dacă va fi necesar, informează AFP, preluat de Agerpres.

Ştim că riscăm să fim mobilizaţi mult mai mult decât de obicei, dar ne pregătim de 18 luni”, a spus un virusolog de la Pasteur, Jean-Claude Manuguerra, aflat în prima linie de luptă cu noii agenţi patogeni, de 20 de ani.

Celula de criză s-a născut în septembrie 2002, la un an după atacurile din 11 septembrie din Statele Unite, sub impulsul Direcţiei generale de sănătate”, a spus el.

Această structură funcţionează şapte zile din şapte şi 24 de ore din 24 şi a fost lansată după mai multe alerte cu antrax în Statele Unite şi Franţa, a mai spus acesta.

Rolul acestei celule este să detecteze orice risc infecţios (epidemii, accidente sau potenţiala utilizare a unor arme biologice) care ar putea ameninţa securitatea sanitară a Franţei”, a explicat Manuguerra.

Institutul Pasteur a analizat în laboratoarele sale o serie de virusuri, precum gripa H1N1, chikungunya, Covid-19.

Dacă tancurile ruseşti ar intra în Kiev, ar începe al Treilea Război Mondial, susţine ministrul italian al apărării
Articolul anterior
Noi echipamente pentru scafandrierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență
Articolul următor